Skip to main content

Region Sjælland: Læger på skadestuerne eller i akutbilerne?

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

17. aug. 2012
2 min.

Et dødsfald på Næstved Sygehus i slutningen af juli satte fornyet gang i debatten om, hvor Region Sjællands læger egentlig gør bedst gavn i akutte situationer.

Sagen handler om 73-årige Bent Andersen, som fik det meget dårligt hjemme og blev hentet af en akutbil bemandet med paramedicinere. De kørte ham til den medicinske akutmodtagelse på Næstved Sygehus, hvor man har en neurologisk afdeling, angiveligt fordi de havde mistanke om en blodprop i hjernen. Her døde Bent Andersen efter at have ventet i fire timer på at blive tilset af en neurolog.

Men Bent Andersen fejlede slet ikke noget neurologisk og burde med det samme være blevet kørt direkte til specialbehandling på Rigshospitalet eller Odense Universitetshospital.

Bent Andersens familie er ikke i tvivl om, hvad der kunne have reddet ham: en læge i akutbilen.

»Paramedicinerne og sygeplejersken (på den medicinske akutmodtagelse på Næstved Sygehus, red.) gjorde, hvad de kunne ud fra de forudsætninger, de nu engang havde. Problemet er bare, at de ikke har de samme forudsætninger, som en læge har«, siger Kim Erik Andersen, Bent Andersens søn.

Men der tegner sig ikke noget flertal for at genindføre læger i akutbilerne.

Derimod har sagen udløst en heftig debat om noget helt andet: at Næstved - og Roskilde - Sygehus har en skadestue, der udelukkende er bemandet med behandlersygeplejersker. Der er nu politisk flertal for, at man i de kommende budgetforhandlinger skal forsøge at finde penge til at lægebemande de to skadestuer.

Fra faglig side er der ingen tvivl - lægebiler er bedst.

»Så kan den faglige ekspertise være hurtigt fremme hos dem, der har behov for det, og sikre, at de kommer til det rette behandlingssted med det samme«, siger Jette Nielsen, formand for Lægeforeningen i Region Sjælland.