Skip to main content

Region Syddanmark får retningslinje for »dødskoder«

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

30. maj 2011
2 min.

Lægerne i Region Syddanmark får en nedskrevet retningslinje for de såkaldte »dødskoder« - altså forkortelser i journalen, der indikerer genoplivning eller ikkegenoplivning ved f.eks. hjertestop.

Den nye retningslinje i Region Syddanmark kommer efter mediehistorier om sådanne forkortelser på Herlev Hospital.

»I og med at vi skal i gang med en akkrediteringsproces i efteråret, så kunne vi lige så godt lave en retningslinje, der dækker de væsentlige elementer i det«, siger lægelig direktør på Odense Universitetshospital (OUH), Peter Frandsen.

Ifølge retningslinjen skal der fremover skrives klartekst i journalen - det er ikke nok med forkortelser eller koder.

Det betyder dog ikke, at lægerne i Region Syddanmark ikke længere må bruge den slags.

»Joh, selvfølgelig må de det, men den information de giver patienten, skal de skrive i klartekst. Og patienten har ret til at se journalen«, siger Peter Frandsen.

Det præciseres også i den nye retningslinje, at patienten skal være informeret. Den eneste undtagelse fra den generelle regel er, hvis patienten sender signaler om ikke at ville vide noget.

»Så skal det være på grundlag af det almindelige skøn, lægen træffer - det skal være baseret på det klare indtryk, at patienten ikke ønsker at vide noget. Det står meget tydeligt i sundhedsloven. Du har pligt til at informere. Medmindre du får indtryk af, at her ønsker patienten virkelig ikke at få noget at vide«, siger Peter Frandsen.

Retningslinjen er vedtaget i Sundhedsudvalget og afventer nu behandling i Regionsrådet, hvor sagen betragtes som en ekspeditionssag.