Skip to main content

Region Syddanmarks behandling af psykisk syge er billigst i landet

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

4. nov. 2011
4 min.

Der er mange tusind kroners forskel på, hvor meget de enkelte regioner bruger på deres psykiatriske patienter.

Hvor Region Syddanmark bruger 42.801 kroner pr. patient, er tallet helt oppe på 81.342 kr. i Region Hovedstaden. I forhold til Region Midtjylland - som er mere sammenlignelig med Syddanmark - bruger syddanskerne ca. 30 pct. færre penge pr. patient.

Det viser regnskabstal indberettet til Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt nøgletal fra Danske Regioner, som Region Syddanmark har samlet til brug for en analyse af psykiatrien i regionen.

Forskellen hænger sammen med den forskellige tilgang til psykiatrien.

"Vi har i høj grad behandlet flere patienter rent ambulant. Det er en bevidst strategi i vores psykiatriplan at satse ambulant", siger Torben Kyed Larsen, afdelingschef i psykiatristaben.

Syddanskernes øgede fokus på ambulant behandling har dog ikke ført til egentlig nedlægning af flere sengepladser. I det mindste ikke de senere år.

"Vi har ikke reduceret i sengetallet, da vi blev region. Det havde nogle af amterne gjort inden, men siden vi blev region, har der været status quo", siger han.

Spørgsmålet er så, om de syddanske patienter får den behandling, de rent faktisk har behov for.

"På de parametre, vi har i psykiatrien - f.eks. skizofreni indekset i NIP (det Nationale Indikator Projekt) - ligger vi på gennemsnittet eller lidt over i forhold til det. Og hvad angår patienter og pårørende ligger vi i LUP (Landsdækkende Undersøgelser af Patientoplevelser) i snit eller lidt over. Så ud fra tilgængelig viden, er det svært at sige, at de får dårligere tilbud. Men det er klart, at vi har valgt en anden tilgang", siger han.

Hvad med de svageste?

Omlægningen fra fokus på indlæggelser og sengepladser til fordel for en større satsning på ambulant behandling er ofte blevet kritiseret af psykiatere. De frygter, at de svageste, psykiatriske patienter kommer i klemme.

Det er vanskeligt at måle. Måske kan det give et fingerpeg, at se på tal for selvmord og selvmordsforsøg, som ofte begås af psykisk syge .

Her skiller Region Hovedstaden sig ud. Den region, som bruger flest penge på psykiatrien målt pr. patient har de færreste selvmord og selvmordsforsøg.

I 2009 - de seneste tal - begik ni ud af 100.000 borgere i Region Hovedstaden selvmord eller forsøg på selvmord, hvilket var ca. 1/3 færre end i de øvrige regioner.

Omvendt ligger den "billigste" region - Region Syddanmark - ikke over de øvrige uden for hovedstaden. Niveauet er 12-13 borgere blandt 100.000 i alle de øvrige regioner.

Ser man på antallet af retspsykiatriske patienter, som må formodes at være en indikator for niveauet af kriminalitet blandt psykisk syge, ligger alle regioner på linje - nemlig på 0,04-0,05 pct. af befolkningstallet.

Andre parametre for kvalitet

Effekten af behandling - i det omfang den kan måles - er ikke den eneste måde at anskue begrebet kvalitet på. Hvad med f.eks. forskning?

Annette Lolk, som er specialeansvarlig overlæge på Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital, mener, at regionens fokus på produktivitet har haft en negativ indvirkning her.

"Der er projekter i gang, men når man ser på, hvad der reelt er blevet publiceret, så er det ikke imponerende. Der er blevet ekstremt lidt forskning publiceret de senere år. Der er simpelt hen ikke tid til forskning i den kliniske dagligdag. Det er ikke godt nok", siger hun.

Desuden er der uddannelsesaspektet og ikke mindst medarbejdernes trivsel.

"Der er ikke ret meget tilfredshed blandt personalet. Jeg har som overlæge selv været med til at pukke på mine medarbejdere - I må se nogle flere patienter. Resultatet bliver halvdårligt. Det er virkelig ikke noget at bryste sig af", siger hun.

Kritik fra overlægerne

Annette Lolk er på vegne af alle de psykiatriske overlæger i Odense stærkt kritisk over for, at disse aspekter ikke er belyst i rapporten.

"Uddannelsesforpligtelserne, der er omfattende og en del af den "produktion", som vi skal levere, er slet ikke berørt. Og medarbejdernes trivsel er heller ikke belyst", siger hun.

Desuden er overlægerne kritiske over for selve beregningerne.

"Beregningerne af produktiviteten er særdeles uigennemskuelige og tager f.eks. ikke højde for tilgangen af nye patienter", siger hun og efterlyser, at psykiatriens fagpersoner var blevet inddraget noget mere.

"Rapporten er lavet uden deltagelse af en speciallæge i voksenpsykiatri og har ikke været i høring, ligesom specialerådet ikke har været involveret", siger Annette Lolk.

I det hele taget mener overlægerne, at rapporten og dens tilblivelse er et tegn på udvikling, hvor det lægefaglige bliver skubbet i baggrunden til fordel for djøficering.

Benchmarking

Regionerne gennemførte tidligere i år en benchmarking analyse, som satte fokus på forskelle i behandling, patientunderlag og andre parametre. Analysen er beregnet til kvalitetsudvikling - herunder hvordan det kan sikres, at den psykiatriske behandling er på samme niveau over hele landet.

Annette Lolk frygter, at Region Syddanmarks rapport vil blive brugt i den øvelse.

"Jeg er bange for, at den vil få en afsmittende effekt i de andre regioner. Vi synes ikke, at den giver et retvisende billede af situationen i regionen. Vi er virkelig belastede", siger hun og understreger, at hun også her udtaler sig på alle Odense-overlægernes vegne.