Skip to main content

Regioner: Færre læger bør uddannes i København

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

10. feb. 2012
2 min.

Regionerne ønsker at øge antallet af lægestuderende i Odense, Aarhus og Aalborg, mens antallet skal reduceres i København.

I et samlet udspil foreslår regionerne desuden at øge antallet af studerende, der kommer ind på medicinstudiet via kvote 2, så det ikke kun er karaktererne fra gymnasiet, der afgør, om man når drømmestudiet. Skriftlige prøver, interview og dialog med ansøgerne skal også indgå i vurderingen af kommende medicinstuderende.

Ønsket om flere universitetspladser vest for Valby Bakke skyldes, at det er svært at lokke læger til hoveduddannelsesstillinger væk fra de store universitetsbyer. Særligt væk fra hovedstadsområdet, hvor mange unge læger har slået rod, efter at de er kandideret fra Københavns Universitet.

»Den nuværende fordeling af læger er ikke rimelig«, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner. »Lægerne klumper sig i dag sammen i de store byer. Derfor forslår vi, at flere uddannelsespladser flyttes til Odense, Aarhus og Aalborg«.

»Vi kan se, at man er mere tilbøjelig til at slå rødder i de tyndtbefolkede områder, hvis man har stiftet bekendtskab med dem under uddannelsesforløbet, og det må vi udnytte, så lægedækningen bliver mere ligelig. Regionerne ønsker derfor at få væsentlig indflydelse på beslutninger om studieoptag og placering af studiepladser«, siger Bent Hansen.

Antal lægestuderende

1.412 studerende blev optaget på medicinstudiet i 2011

Københavns Universitet, 554 studerende (365 kvinder)

Aarhus Universitet, 486 studerende (316 kvinder)

Syddansk Universitet, 316 studerende (191 kvinder)

Aalborg Universitet, 56 studerende (34 kvinder)

Kilde: Berlingske