Skip to main content

Regioner halter stadig efter tidsfrister på kræftbehandling

Regionerne er ikke kommet videre end sidste år, hvad angår politiske mål om ventetiden på at komme i behandling for kræft. Region Sjælland, som har de længste ventetider, mener, at det skyldes, at det ikke er alle behandlinger, der kan klares inden for regionen.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

6. maj 2015
2 min.

Flere af landets regioner halter langt efter de anbefalede tidsfrister for, hvor hurtigt kræftpatienter bør være igennem et kræftpakkeforløb, afslører tal, som BT er i besiddelse af. Kilden til tallene fremgår ikke.

Målsætningen er, at 90 procent af kræftpatienternes pakkeforløb skal overholde en række tidsfrister. Men som det ser ud nu, er hele landet i gennemsnit cirka 10-20 procent bagud alt afhængigt af, om det er behandlinger med kirurgi, medicin eller stråler.

”Chancen for at overleve er mindre”

Kæftens Bekæmpelse er skuffet over, at regionerne ikke er kommet videre end sidste års tal. Leif Vestergaard Pedersen, direktør for Kræftens Bekæmpelse, påpeger, hvorfor det er vigtigt.

”Jo længere tid der går, inden patienten kommer i behandling, desto sværere er det at helbrede, og jo flere komplikationer risikerer der at opstå. I sidste ende er chancen for at overleve mindre, hvis tidsfristerne ikke overholdes,” siger han til BT.

Behandlingsforløb på tværs af regioner

Region Sjælland, som har nogle af de dårligste tal, mener, at en af årsagerne til tallene er, at de ikke selv kan varetage alle behandlinger inden for regionens rammer. Kvalitetsdirektør i Region Sjælland Peder Ring forklarer:

”Det betyder, vi skal koordinere en række behandlingsforløb med andre regioner, og der kan godt gå en dag eller to ekstra.”

Han uddyber, at regionen lige nu arbejder med en række initiativer, og derfor er han fuld af fortrøstning i forhold til, at Region Sjælland vil forbedre sig.