Skip to main content

Regionerne rigere end ventet

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

18. mar. 2011
2 min.

To hundrede millioner kroner er også en slags penge, men det er trods alt ikke så mange som en milliard.

Derfor er det på sin vis en god nyhed, at Danske Regioner har fremlagt tal, der viser, at budgetterne for 2010 er overskredet med 200 mio. kroner. Et tal, som regionerne i et notat selv kalder for en "marginal" overskridelse.

For det var ventet, at tallet ville blive på over en milliard. Og i 2009 var budgetoverskridelsen på hele 1,9 mia. kroner.

Regionernes næstformand, Carl Holst (V) roser i en pressemeddelelse de ansatte men advarer om, at der ikke bliver slækket på den stramme linie.

"Stor ros til personalet for indsatsen. Også i de kommende år vil der være behov for at prioritere på sygehusene for at få pengene til at strække. I regionerne er vi parate til at tage vores del af ansvaret", siger han.

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, håber dog, at der bliver plads til udvikling fremover.

"Det er positivt, at der bliver balance i økonomien - det er enerverende at være bagefter på økonomien hele tiden. Det ødelægger mange udviklingstiltag", siger han.

"Vi har forhåbning om at undgå yderligere fyringer. Det kan godt være, det ikke kan sætte en stopper for spareplanerne, der er planlagt i år, men det kan give forhåbninger om, at det stopper her. Vi vil gerne se flere udviklingsplaner med fokus på områder, som vi gerne vil prioritere, og som sætter fagligheden højt", siger han.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S) bekræfter, at de nye tal ikke medfører nogen slækkelse på de tiltag, der er sat i værk i år. Der bliver ingen skrottede spareplaner for eksempel. Fremover kommer meget an på de næste økonomiforhandlinger.

"I den udstrækning der vil være luft til det, så tror jeg, at udvikling er det, alle politikere gerne vil. Men jeg tror lige, at de stegte duer skal lande på fadet først, inden vi begynder at fortære dem", siger han.

"Der er en række områder, som man kunne pege på - dele af psykiatrien er noget, som nogen ville pege på med det samme. Men den virkelighed, vi møder i økonomiforhandlingerne efter sommerferien, skal vi lige være sikre på", siger han.

Det betyder dog noget, at have gode nøgletal i ryggen til de forhandlinger.

"At have orden i eget hus i stedet for at skulle forklare og undskylde er et godt udgangspunkt", siger Bent Hansen, som også har "en klar forventning" om, at budgettet går i nul - altså uden hverken over- eller underskud i 2011.

Læs også lederen.