Skip to main content

Regler for industrikonsulenter i praksis strammes

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

2. sep. 2011
3 min.

Slut med ikke-aftalte besøg fra lægemiddelkonsulenter i almen og speciallægepraksis. Udelukkende besøg med et videnskabeligt eller informativt formål. Ingen lægemiddelprøver. Ingen gaver. Ingen ekstravagant forplejning. Klar information om behandlingseffekt.

Lægeforeningen vedtog i går på bestyrelsesmødet et nyt etisk kodeks for konsulenters besøg i almen og speciallægepraksis, der klart skærper de etiske rammer for kontakten mellem medicinalindustri og den enkelte læge:

"De seneste måneder og år har der i medierne og den brede befolkning været en tiltagende debat om vores troværdighed i forbindelse med ordination. Vi kan ikke leve med, at der ikke er fuld tillid til lægers arbejde, når vi ordinerer lægemidler. Ingen skal være i tvivl om, at det sker ud fra rent faglige hensyn. Derfor indfører vi nu dette etiske kodeks", siger Lægeforeningens næstformand Yves Sales, og formand for foreningens Lægemiddel- og Medicoudvalg.

Ligger I ikke under for et mediepres og dermed anerkender, at lægers troværdighed har kunnet beklikkes med dette nye kodeks?

"Nej, vi ligger bestemt ikke under for noget mediepres. Men der er - berettiget eller ej - blevet sået tvivl om vores habilitet. Og det kan vi ikke leve med som stand. Vi mener ikke, at reklamebekendtgørelsen er stram nok i reguleringen af mødet mellem konsulent og læge. Nu sender vi et signal til omverden, at vi tager kritikken alvorligt, og patienterne fortsat kan have tillid til vores dømmekraft," siger Yves Sales.

Ifølge næstformanden bør læger søge uvildig viden om lægemidler, selv om den information selvfølgelig kan suppleres med besøg fra industrien.

"Men i de møder er smørrebrød, gaver og vareprøver altså ikke nødvendigt for at sikre sig den seneste viden om industriens produkter", påpeger Yves Sales.

PLO-undersøgelse: hver anden anbefales off-label brug

De Praktiserende Læges Organisation gennemførte i juni måned en undersøgelse af medlemmernes holdning til besøg fra lægemiddelindustrien.

Den viste, at halvdelen af de læger, der fik besøg af industrikonsulenter, har oplevet, at der uopfordret er blevet talt om anvendelse uden for indikation.

Ligesom hver tredje har oplevet, at konsulenterne har fortalt om lægemidler på baggrund af ikke-publicerede forskningsresultater, på trods af at loven klart dikterer, at markedsføring kun må ske på baggrund af publicerede forskningsresultater.

Ingen sanktioner

Det nye etiske kodeks har ikke tilknyttet sanktionsmuligheder, påpeger Yves Sales, men lægger vægt på, at det er et "signal til omverden, industrien og vores kolleger om, at vi skal sikre os, at vi holder vores sti ren, når vi samarbejder med medicinalindustrien."

Lægeforeningen håber, at Lægemiddelindustriforeningen (LIF) vil bakke op om den nye kodeks.

Medicinalindustrien oprettede 1. april i år Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI), der er en yderligere skærpelse af de etiske spillerregler, som industrien tidligere har pålagt sig selv.

FAKTA

Etisk kodeks for lægemiddelkonsulentbesøg

Lægemiddelkonsulenternes besøg i lægepraksis skal aftales på forhånd med lægen (lægerne) i den enkelte praksis. Det betyder, at deltagerkreds, mødetidspunkt (start og sluttidspunkt) skal aftales, og besøget skal tage udgangspunkt i et på forhånd annonceret og aftalt emne.

Besøget skal have et videnskabeligt, informativt og/eller uddannelsesmæssigt formål.

Lægemiddelkonsulentens information om specifikke lægemidler skal basere sig på et relevant videnskabeligt funderet grundlag, og der skal tilstræbes en evidensbaseret anvendelse i den kliniske praksis. Informationen skal endvidere være i overensstemmelse med lægemidlets produktresumé, der skal stilles til rådighed for lægen.

Information om behandlingseffekter skal overholde informationscharteret for almen medicin i Norden, jf. bilag 1.

Lægemiddelprøver bør ikke udleveres eller modtages. Aftales alligevel udlevering af en lægemiddelprøve må den kun udleveres efter skriftlig anmodning fra lægen - og indeholde dato og lægens underskrift, og i øvrigt følge bestemmelserne, jf bekendtgørelse om udlevering af lægemiddelprøver.

Læger må ikke anmode om eller modtage gaver.

Forplejning skal være afpasset mødetidspunkt og mødets længde og være på rimeligt niveau (smørrebrød, sandwich, frugt, kage, kaffe/te/vand).