Skip to main content

Rejs og lær

Journalist, MSc. Morten Seifert, morten@uncial.dk

19. nov. 2007
4 min.

Bare 400 læger til ni millioner borgere. Rwanda er hårdt ramt at lægemangel. Problemet er kendt overalt i Afrika, men Rwandas blodige historie har forstærket problemet. Som følge af folkemordet i 1994 forsvandt 80 procent af sundhedspersonalet fra landet. De blev enten slået ihjel eller flygtede.

De få læger, der er tilbage, kæmper en ulige kamp med udbredt sygdom og fattigdom. Der mangler ikke bare læger til patienterne, men manglen på speciallæger truer den næste generation af læger. Der er ingen til at uddanne dem.

Danske læger til Afrika ...

Et nyt dansk projekt med navnet Travel To Teach vil nu råde bod på problemet ved at sende danske speciallæger på korte og lange ophold i Rwanda og undervise. Den første læge er allerede rekrutteret. Det er den 62-årige pensionerede gynækolog Lars Heisterberg, som tager af sted til januar.

I løbet af de kommende fire år skal 12 danske læger sendes ud på ophold af 4 måneds varighed, mens 24 læger kan komme af sted på miniture på bare 1-2 uger.

Rwandiske læger har taget initiativet til projektet, og gennem det nationale universitet i Rwanda og International Medical Cooperation Committee (IMCC) er de kommet i kontakt med de danske læger. Sammen har de designet konceptet for, hvordan danske speciallæger skal undervise deres afrikanske kolleger.

Det skal være et bæredygtigt projekt, der, om alt går vel, i 2017 vil være selvkørende. Til den tid vil kapaciteten hos de rwandiske speciallæger være opgraderet så meget, at de selv kan varetage undervisningen af nye speciallæger.

»Projektet kan måske umiddelbart ligne en dråbe i havet, men vi vil lave ringe i vandet. Vi kan med få midler være med til, at speciallægerne får en god uddannelse, og håbet er, at de selv kan videregive deres viden i fremtiden,« fortæller koordinator for projektet, Kristoffer Barfod. Han er en af projektets danske initiativtagere. Til dagligt arbejder den 28-årige turnuslæge på Frederikssund Sygehus' internmedicinske afdeling.

... og afrikanske læger til Danmark

Der er ikke tale om et helt traditionelt hjælpeprojekt, hvor det rige nord isoleret hjælper det fattige syd. Der skal være udveksling begge veje. En del af de rwandiske læger, der deltager i projektet, skal til Danmark på ophold af fire ugers varighed. Her skal de følge nogle af de danske læger, de har arbejdet sammen med i Rwanda.

»Det vil skabe en ligeværdighed i projektet. De kan lære noget af os, og vi kan lære noget af dem. De skal blandt andet undervise på sommerkurser og på masteruddannelsen i international sundhed. Men faktisk har de også nogle andre forudsætninger, som danske læger kan lære af. De er langt bedre til at bruge deres sanser og fornemmelser i arbejdet. Det er de færreste danske læger i dag, der med sikkerhed kan lytte sig frem til en lungebetændelse. Det er de nødt til at kunne i Rwanda. Jeg har været på et hospital i Rwanda med et opland på 400.000 mennesker, som ikke havde noget røntgenapparat,« fortsætter Kristoffer Barfod.

Korte og lange ture

Travel To Teach arbejder efter nogle af de samme principper som Læger uden Grænser (MSF). Man betaler således ikke løn til de udsendte men kun en form for lommepenge. Læger uden Grænser har haft problemer med at rekruttere netop danske læger, som kan have svært ved at tage op til et halvt år ud af kalenderen, og også ofte har økonomiske forpligtelser ud over det, som det beskedne honorar rækker til. Kristoffer Barfod fortæller, hvordan man håber at undgå disse problemer:

»Det bliver ikke svært at skaffe læger til de korte ophold på en til to uger. Vi fornemmer, at der er stor interesse. Man kan for eksempel bruge sin ferie eller sin afspadsering til rejsen. Mange læger er interesserede i den tredje verden, og det her er en mulighed for at snuse til det. Til de lange ophold på fire en halv måned håber vi især at kunne få gavn af nyligt pensionerede læger,« siger Kristoffer Barfod og slutter:

»Læger uden Grænser har meget skrappe krav til de udsendte læger. Man skal være til rådighed i seks måneder, og det er normalt ikke mulighed at have sin samlever med. Vi stiller et hus til rådighed og giver mulighed for at tage samlever med, uden at vi dog betaler for samleveren. Det gør det måske lettere at overskue for mange.«

Læger søges!

I øjeblikket søger Travel To Teach speciallæger til korte ophold inden for alle internmedicinske specialer og til lange ophold inden for kirurgiske specialer. Travel To Teach kan kontaktes på mail@traveltoteach.dk Mere information om projektet findes på www.traveltoteach.dk