Skip to main content

Reklamer om medicin direkte til forbrugerne på vej

Journalist Nina Vinther Andersen, nina@ninavinther.dk

15. maj 2009
3 min.

På bagsiden af dette blad sidder der en lovlig reklame for receptpligtig medicin, for medicinfirmaer må gerne reklamere for deres produkter over for lægerne.

En tilsvarende reklame findes imidlertid ikke på bagsiden af Euroman eller Costume, ligesom reklamerne på TV2 heller ikke er fyldt op med billeder af legende børn, der løber over grønne enge, mens en dyb mandestemme erklærer, at Ritalin er det bedste middel mod ADHD.

Sådan skal det ikke være fremover.

EU-Kommissionen vil give medicinindustrien lov til at reklamere - eller informere, som det også kaldes her - for receptpligtig medicin direkte til forbrugerne.

Godt nok ikke på tv eller i radioen, men i såkaldte »sundhedsrelaterede publikationer« - det kan for eksempel være i et sundhedstillæg i en almindelig avis, websteder, web-tv, og direkte over for patienterne, hvis de selv beder om det. Informationen skal være objektiv og neutral og også omtale bivirkningerne. Den skal være evidensbaseret, forståelig og må ikke være misvisende.

»Forslaget er første skridt ned ad en glidebane, hvor vi frygter, at vi vil ende med reklamer på tv for receptpligtig medicin, hvilket er en frygtelig tanke. Medicin er jo ikke et forbrugsgode som en bil eller et køleskab, fordi der i så høj grad er offentlige penge involveret og på grund af de patientsikkerhedsmæssige aspekter. Derfor bør det heller ikke være dem, der sælger medicinen, der står for oplysningerne.« siger Yves Sales, næstformand i Lægeforeningen. »Som udgangspunkt mener vi, at jo bedre informeret en patient er, jo bedre bliver forløbet. Men det skal være den rigtige information, og den gives først og fremmest af den behandlende læge til den konkrete patient. Herudover kan der være behov for mere generel, borgerrettet information, og den skal komme fra uvildige institutioner eller myndigheder«, siger han.

Lægeforeningen har sammen med blandt andre apotekerne og Forbrugerrådet sendt et brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), hvor de stærkt vender sig mod forslaget.

»Behovet for medicin skal ikke opstå på baggrund af information fra industrien. Det skal opstå, fordi man som patient reelt har et behov for det«, siger sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, Sine Jensen.

Hun støtter sig blandt andet til, at da firmaerne fik lov til at reklamere for håndkøbsmedicin, steg salget med 24% fra 2003 til 2006.

»Så meget mere har folk jo ikke fået ondt i hovedet«, siger hun.

Lægemiddelindustrien afviser fuldstændig bekymringerne. Lægemiddelindustriforeningen mener, at bedre information styrker patienternes indsigt i egen forebyggelse, sygdom og behandling, hvilket styrker mulighederne for tidlig diagnosticering og behandling.

Samtidig surfer patienterne i stigende grad rundt på nettet og så kan de lige så godt få rigtig information, som er den, firmaerne med deres indgående kendskab til lægemidlerne har, mener industrien.

Forslaget er en såkaldt »fælles beslutningsprocedure«, hvor Europa-Parlamentet i princippet har lige så meget indflydelse som Kommissionen. Parlamentet skal nu diskutere forslaget. Der er tilsyneladende ikke i øjeblikket sat en dato eller møde op for behandlingen af forslaget i Parlamentet.

FAKTA

Reklamebekendtgørelsens §8, stk 1:

Reklame i radio og fjernsyn skal, som al anden reklame, være lovlig, sømmelig, hæderlig og sandfærdig og være udformet med behørig social ansvarsfølelse.

Kilde

Referencer

  1. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2001/83/EF om oprettelse af en fællesskabskodeks for humanmedicinske lægemidler for så vidt angår oplysninger til offentligheden om receptpligtige lægemidler