Skip to main content

Repræsentantskabsmøde i personernes tegn

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

4. dec. 2009
3 min.

I mangel af en ny overenskomst og i venten på et udspil fra regeringen om almen praksis' rolle i det præhospitale akutberedskab er det måske ikke så sært, at PLO's præsentantskabsmøde 28. november mest kom til at handle om personer.

Først og fremmest Michael Dupont, der går af som formand efter de maksimale seks år på posten, og Henrik Dibbern, der nu tager over som formand (se nedenfor).

Men der blev naturligvis også talt om andet - ikke mindst de pauseramte forhandlinger om en ny overenskomst.

Repræsentantskabet vedtog en udtalelse, som gav udtryk for, at PLO vil overveje, hvordan de praktiserende læger så kan imødekomme de mange nye opgaver, som såvel kommuner som regioner efterspørger. Repræsentantskabet efterlyste også flere økonomiske midler til almen praksis. Udtalelsen kan læses i sin helhed på www.laeger.dk.

Det fremgik tydeligt på repræsentantskabsmødet, at ingen forestiller sig, at fraværet af ny overenskomst betyder, at udviklingen af almen praksis går i stå. Men spørgsmålet er, hvordan den organiseres og ikke mindst aftales.

De lægelav, der er blevet etableret i mange kommuner - skal de kunne indgå aftaler? Og i givet fald hvor forpligtende? Skal der o.k. fra praksisudvalget i regionen, eller kan de gå selv? I så fald i hvilket omfang?

»Vi skal ikke acceptere, at lægelavene kommer luskende og laver nogle aftaler, vi ikke kan holde styr på«, som Helle Hansen, Region Syddanmark, udtrykte det.

Selv om lavene holder sig i skindet og overlader det egentligt forpligtende til det regionale niveau, hvad så hvis der indgås meget forskellige aftaler?

»Hvis vi skal have decentrale forhandlinger, så kræver det, at vi meget præcist ved, hvor langt man kommer centralt, så vi har et godt grundlag at snakke videre på. Det forudsætter god kommunikation regionerne [lægernes regionale repræsentanter, red.] imellem, så ikke nogen begynder at sælge varen for billigt«, sagde Lars Bønløkke, Region Syddanmark.

Den nye formand lovede at tage en koordinerende opgave seriøst.

»En af mine første opgaver bliver at lave et udkast til en drejebog for, hvordan vi konkret griber situationen an, hvis vi gerne vil forhandle decentralt, men ikke vil kunne gribes i at lave dårlige aftaler«, sagde Henrik Dibbern.

Vi savner vores blad

Flere indlæg handlede om det nye blad »Danmarks Læger«, der har afløst de tidligere regionale udgivelser. De fleste kommentarer var negative - ikke over for bladets indhold som sådan, men snarere fordi der er for lidt.

Flere regionale repræsentanter følte, at de ikke havde helt så god kommunikation med medlemmerne som tidligere.

Men Region Hovedstadens Ole Risby - der selv er involveret i det nye blad som assisterende redaktør - havde en løsning.

»Kom med noget stof! Jeg synes, I skal oppe jer og komme med noget«, som han sagde.

Flere repræsentanter efterlyste også en stærkere indsats for at få lægernes synspunkter om lægevagten frem - ikke mindst forårsaget af Berlingske Tidendes kampagne. En ide om en annoncekampagne skal nu undersøges.

Finanskrise? Ikke her

Endelig var der en vaskeægte god nyhed på mødet.

Formand for administrationsudvalget, Svend Aabom, kunne meddele, at »vi er kommet over finanskrisen«. Pensionskassen ventes nemlig at komme med et overskud på 18 mio. kroner i stedet for det underskud på 53 mio. kroner, som egentlig var ventet.