Skip to main content

Rigsrevisor vil have bedre kvalitetskontrol

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

28. jan. 2011
2 min.

I en ny rapport om sundheden i Danmark langer Rigsrevisor Henrik Otbo denne gang ud efter kvalitetskontrollen.

Det er en række sager i efteråret om mammografiundersøgelser, som har fået Rigsrevisionen til at tage spørgsmålet op.

Ifølge Henrik Otbo det »uklart«, hvordan den faglige kvalitet i sundhedsydelserne sikres i det hele taget. Og han bebuder en ny, større undersøgelse om kvalitet i sundhedsvæsenet som helhed.

Arbejdet med mammografiundersø-gelserne har nemlig afsløret en række svagheder i systemet. For eksempel noterer rapporten, at »der ikke er bindende krav til udførelsen af mammografiundersøgelser, uanset om de udføres i offentligt regi eller af private leverandører«, som der står.

Der findes kun med rapportens ord »det generelle krav om omhu og samvittighedsfuldhed«, som gælder for enhver sundhedspersons faglige virksomhed.

Det er Sundhedsstyrelsen, som fører tilsyn med det krav, men det sker kun »reaktivt« - altså når der f.eks. indløber en klage, eller når en sag rulles op i pressen.

Henrik Otbo noterer sig også, at de kliniske retningslinjer kun er vejledende, medmindre de skrives specifikt ind i en kontrakt. Og Sundhedsstyrelsen har ikke p.t. til opgave at komme på tilsynsbesøg eller lignende proaktive tiltag.

Hvad angår de konkrete sager om mammografiundersøgelserne, hvor det bl.a. viste sig, at private klinikker ikke havde fulgt de kliniske retningslinjer, finder Rigsrevisionen ikke, at der er grund til at kritisere hverken Danske Regioner eller Sundhedsstyrelsen for deres reaktion på sagerne.

De har gjort det, de kunne, under de givne omstændigheder og regler.

Lægeforeningen ser frem til, at Rigsrevisor sætter fokus på kvalitet.

I en meddelelse på læger.dk siger formand Mads Koch Hansen, at »det er positivt, at sundhedsvæsenet nu bliver genstand for en undersøgelse, hvor der er fokus på kvalitet og ikke kun økonomi. Men jeg vil også opfordre Rigsrevisionen til i høj grad at inddrage både sundhedsprofessionelle og styrelser i vurderingen, så vi er sikre på, at konklusionerne kan anvendes i det virkelige liv«.