Skip to main content

Rygeforbud nu

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

2. nov. 2005
3 min.

Indfør rygeforbud i togene nu.

Folkesundheden afhænger direkte af, at store og betydningsfulde virksomheder som DSB understøtter en livsstil, der er sundhedsfremmende og forebyggende.

Lægeforeningen har sendt ovenstående opfordring til DSB.

Kræftens Bekæmpelse bakker helt op om initiativet og har fore-slået regeringen et generelt rygeforbud i det offentlige rum – teatre, biografer, idrætsanlæg, indkøbscentre, restauranter, uddannelsesinstitutioner, etc.

Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse ønsker et opgør med myndighederne slappe og usystematiske kamp mod røgen. Ikke mindst efter nye tal fra WHO om skaderne ved passiv rygning.

WHO’s institut for cancerforskning i Lyon har offentliggjort en undersøgelse, som blandt andet viser, at en mand har 30 procent større risiko for at få lungekræft, hvis han lever sammen med en ryger i stedet for en ikkeryger. Undersøgelsen viser desuden, at ikke-rygere på arbejdspladser, hvor rygere og ikkerygere sidder sammen, har op til 19 procent større risiko for at få lungekræft.

Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse:

»Ved at begrænse rygernes muligheder for at ryge, får man mindre lyst til at ryge og flere får lyst til at holde op med at ryge. Selvfølgelig kan forbud ikke stå alene, men vi ved, at det er en billig og effektiv måde at begrænse rygningen på. Jeg tror ikke, at danskerne er spor bange for forbud. Vi har fx ikke noget imod at køre med sikkerhedssele«.


Vi er ikke dommere

Bjørn Wahlsteen, passagerchef i DSB, føler sig ikke foranlediget til at følge ideelle fordringer om rygeforbud. Hans mission er at få flest mulige passagerer i togene, og efter hans kalkuler er der ikke råd til rene røgfrie tog.

»Grundlæggende skal jeg sikre, at jeg har et produkt, som tiltrækker kunder bredt, og vi er en kerne af kunder på otte til ti procent, som er meget utilfredse med rygeforbud. Det er reaktionen, når vi spørger dem, der sidder i togene, og så har vi af gode grunde ikke spurgt dem, der ikke længere bruger toget, efter at det er blevet røgfrit«, siger passagerchefen på baggrund af erfaringer med de to eneste strækninger i Danmark, hvor der er rygeforbud, som er øresundstogene og mellem Odense og Svendborg.

Øresundstogene er røgfrie, for det har svenskerne forlagt, og Odense-Svendborg-strækningen er det, fordi nye tog ikke er indrettet til rygere.

»Helt grundlæggende er det en politisk holdning, om vi skal være røgfrie eller ej. Forpligtelsen til at køre med røgfrie tog er ikke indeholdt i den kontrakt vi har med staten, og vi sætter os ikke til dommere over for kunderne«, udtaler Bjørn Wahlsteen.


Forbud er for restriktivt

Alex Larsen, direktør for Rødovre Centret, deler ikke passagerchefens bekymring selv om en tredjedel af hans kunder er rygere. Som det første indkøbscenter i Danmark indfører Rødovre Centret den 1. januar 2003 rygeforbud i fællesarealerne, og Alex Larsen er ikke bange for at miste rygerkunderne.

»Vi har følt, at tiden var inde til rygestop i fællesarealerne. Det vil løfte kvaliteten af indeklimaet og give et rarere center at komme i. Erfaringer fra udlandet, især England og Frankrig, viser, at det kan gøres smertefrit. Vi har lavet en undersøgelse, der viser, at 82 procent af vores kunder vil komme uændret, ni procent oftere, otte sjældnere og en procent vil aldrig komme mere«, siger Alex Larsen.

Rygeforbud i tog eller andre steder er ikke på den politiske dagsorden. Ikke siden Lov om røgfrie miljøer (1) blev indført for to år siden, har emnet for alvor været diskuteret politisk.

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg Birthe Skaarup, Dansk Folkeparti, ser ingen grund til at se nærmere på rygeforbud. Hun nævner, at der for togenes vedkommende allerede er en afdeling for rygere og ikkerygere.

»Rygeforbud i almindelig overalt er efter min vurdering for restriktivt, men jeg mener, vi bør have mere oplysning om rygningens skadelige virkninger, og endnu mere opdeling af rygere og ikke-rygere overalt i Danmark både i restauranter, ventesale etc.«, udtaler Birthe Skaarup.

1. Lov om røgfrie miljøer gælder folkeskoler samt dag- og døgninstitutioner. Her må børnene ikke ryge og personalet ikke i overværelse af børnene, men personalet må gerne ryge i særligt indrettede lokaler.