Skip to main content

LÆGEDAGE - S: 3.600 praktiserende læger er ikke nok

Lægemangel, tid, og ansvarsfordeling var centrale emner i åbningsdebatten, hvor sundhedsordfører for S, Flemming Møller Mortensen, også rettede pegefingeren mod lægerne. Men medgav, at der er alt for få praktiserende læger i landet.

Der var stor debativer ved Lægedages åbning
Der var stor debativer ved Lægedages åbning

Line Fedders og Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

13. nov. 2013
3 min.

Til Åbningsdebatten mandag på Lægedage 2013 undrede Flemming Møller Mortensen, Socialdemokraternes sundhedsordfører, sig højlydt over, at der stadigvæk kun er 3.600 praktiserende læger i Danmark.

”Jeg mener, det er et problem, at vi kun har 3.600 praktiserende læger i Danmark. Hvorfor har vi ikke set en vækst?” spurgte folketingspolitikeren ud i salen, hvor lægerne svarede med tilråb som ’det er regionernes skyld’.

Flemming Møller Mortensen fortsatte med at fortælle, at han selv bor i Nordjylland og ved, hvor svært det er at komme til lægen.

”Jeg siger det meget højlydt: 3.600 praktiserende læger, det er for lidt,” understregede S-politikeren flere gange i løbet af åbningsdebatten.

PLO tilfredse

Udmeldingen fra det regeringsbærende parti er sød musik i PLO's øre:

"Flemming giver os jo ret. Vi har set, at antallet af overlæger på sygehusene er eksploderet de seneste 15 år, mens der ikke er kommet ret mange flere speciallæger i almen medicin i en tid, hvor vi får flere og flere opgaver," siger Bruno Melgaard Jensen, konst. formand for PLO, efter debatten til Ugeskriftet.

Fire kasser tid

Det var den kendte DR-journalist Kurt Strand, der var ordstyrer til åbningsdebatten og foroverbøjet og med hænder strakt ud foran sig bevæger journalisten sig over scenen og hen mod Flemming Møller Mortensen:

”Så det, du siger, er, at der ikke kommer en trillebør med fire kasser tid?” spurgte ordstyreren politikeren, der tidligere i debatten havde sagt, at ’tid er kvalitet, og kvalitet er vores udfordring.’

”Det siger jeg ikke at der ikke gør, men jeg siger, at der er andre måder at skabe mere tid og kvalitet. Tværfaglighed er én måde, og vi har jo også i dag set gode eksempler på, hvordan man kan strukturere sig til mere tid,” sagde Flemming Møller Mortensen; en udmelding, der høstede spredte suk fra tilhørerne.

Tid og penge

Tid var et helt centralt emne i debatten, hvor også de praktiserende læger Yves Sales og Lene Agersnap understregede, at for at udligne ulighed i sundhed, så skal der allokeres tid og ressourcer til at arbejde med de udsatte patienter.

”Det kræver mere tid og det kræver flere ressourcer at gøre noget for den meget store gruppe af mennesker, der har et arbejde og en familie, men som bare lever rigtig usundt. Det er der, vi kan få mest sundhed for pengene, men det skal der investeres i,” sagde Yves Sales, der blev bakket op af Lene Agersnap.

”Vi kender vores patienter i almen praksis, men et stigende antal har flere forskellige sygdomme, og det skaber et øget behov for en tovholderrolle, som man for eksempel ser i ’guided care’-systemet i USA,” sagde den praktiserende læge fra Ry i Midtjylland.

At de praktiserende læger kender deres patienter stillede Flemming Møller Mortensen dog også spørgsmålstegn ved senere i debatten.

”Jeg kender almen praksis godt, og ved, at andre nordiske lande misunder vores struktur. Men jeg har et spørgsmål til jer: kender i virkelig jeres patienter godt nok; dem der er mest udsatte? Ser I dem nok, og er I vedholdende nok? Det har jeg tænkt over i diskussionen her. Der ligger altså også en opgave på jeres bord.”

Sektorovergange skal fungere bedre

Et andet fokusområde var sektorovergange, som både praktiserende læger, politikere og eksperter var enige om kræver en forbedring. De mange aktører i de udsattes patienters forløb skaber et øget behov for overblik, og både Mette Abildgaard, regionsrådskandidat for K og Lene Agersnap nævnte igen behovet for, at der skabes en tovholderfunktion, så patienterne ikke kastes rundt eller tabes mellem sektorerne.

”Men det er altså ikke vores rolle i almen praksis at lave den politiske styring, der skaber rammerne for sådan en rolle,” understregede Lene Agersnap.