Skip to main content

S-ordfører: Forebyggelsesindsatsen er for ringe og de borgerlige nedprioriterer den

FOLKEMØDE – Forebyggelsesindsatsen er ikke god nok i Danmark, og de borgerlige nedprioriterer den. Derfor skal der flere penge til forebyggelse, sagde Socialdemokraternes ordfører på Folkemødet på Bornholm.

Flemming Møller Mortensen, Socialdemokraternes ordfører i debat på Folkemødet med bl.a. sundhedsminister Sophie Løhde (V), Torben Möger Pedersen, direktør for PensionDanmark og Jan Steenhard, direktør for Falck Healthcare.
Flemming Møller Mortensen, Socialdemokraternes ordfører i debat på Folkemødet med bl.a. sundhedsminister Sophie Løhde (V), Torben Möger Pedersen, direktør for PensionDanmark og Jan Steenhard, direktør for Falck Healthcare.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

16. jun. 2016
3 min.

Det er stort politisk problem, at forebyggelsesindsatsen i Danmark er så dårlig. Og forude ligger et stort politisk slag på Christiansborg om at kanalisere endnu mere fokus og penge til området.

Det sagde Flemming Møller Mortensen, Socialdemokraternes ordfører på Folkemødet på Bornholm til ”Sundhedens topmøde”.

Det var egentlig de otte nationale mål for kvalitet, der for nylig blev forhandlet på plads i fællesskab af regeringen, KL og Danske Regioner, som var grundlaget for debatten. Og om hvordan kvaliteten i sundhedsvæsnet med de otte mål bliver bedre. Men for Torben Jørgensen, formand for Dansk Selskab for Folkesundhed, er selve præmissen forkert i de otte mål.

”Det er fint, at vi behandler patienterne ordentlig, men vi skal først og fremmest reducere, at folk bliver syge, og efter min mening svæver forebyggelsesindsatsen i vinden. På den måde går sundhedsvæsnet kun på et ben,” sagde Torben Jørgensen.

Og den tog Flemming Møller Mortensen videre.

”Der er alt for lidt fokus på forebyggelse, og den kamp skal vi politisk tage med hinanden og ikke mindst med Finansministeriets folk. For vi skal reducere sygdomsbyrden. Det er vi nødt til. Betyder det så, at vi skal tage penge fra eksempelvis kræft- og gigtbehandling? Nej, vi skal sikre, at der både penge til god behandling og en større indsats for forebyggelse. For lige nu forebyggelsesindsatsen for ringe, og de borgerlige nedprioriterer den ved eksempelvis ikke at ville ændre i rygeloven, selv om rygning af den største faktor, der gør folk syge,” sagde Flemming Møller Mortensen.

Forebyggelse handler også om indsatser, der ligger langt væk fra sundhedsvæsnet. Forebyggelse handler om at sørge for, at danskerne få en uddannelse, og at de har et arbejde. Det har den allerstørste betydning for folks sundhed. Sophie Løhde (V), sundhedsminister

Men sundhedsminister Sophie Løhde (V) argumenterede med, at det er for simpelt at tænke i, at flere penge vil hæve forebyggelsesindsatsen.

”Forebyggelse handler også om indsatser, der ligger langt væk fra sundhedsvæsnet. Forebyggelse handler om at sørge for, at danskerne få en uddannelse, og at de har et arbejde. Det har den allerstørste betydning for folks sundhed. Selvfølgelig skal vi også have fokus på rygning, og uden at kunne sige, hvad den kommende Kræftplan 4 indeholder, så vil der være tiltag, der har fokus på rygning,” sagde Sophie Løhde.

Hun nævnte desuden et konkret eksempel på, hvordan en simpel ændring på erhvervsskolerne kan bekæmpe rygning.

”Jeg var for nylig på besøg på en erhvervsskole, hvor de havde indlagt rygepause for eleverne. Men hvorfor det? Der burde efter min mening naturligvis ikke være rygepauser på erhvervsskoler, og alene den ændring er gratis og vil helt sikkert have en effekt på rygerne,” sagde Sophie Løhde.