Skip to main content

Så smøger vi ærmerne op!

Af kommunikationskoordinator Anne Weimar, P.L.O.

2. nov. 2005
4 min.

I alt 1.800 medlemmer. Godt 75% af de 2.400 praktiserende læger, der har ansat klinikpersonale, har meldt sig ind i P.L.A. Det må siges at være overvældende opbakning. P.L.A. er formelt først flyvefærdig den 1. januar 2003, så det var en glad formand, der gik på talerstolen for at afgive foreningens første formandsberetning.

- Jeg synes, vi har fået en rigtig flot start. I forbindelse med, at den nye forening er ved at blive bygget op, har vi kastet os ud i en masse praktiske opgaver. En af de mere kreative indslag har været vores logo-konkurrence, hvor Bente Wagner fra Birkerød blev vinderen. Flot ser det ud - også på brevpapiret, sagde Yves Sales.

Sekretariatet arbejder på højtryk for at have P.L.A.s egen hjemmeside klar i begyndelsen af det nye år. Her vil man kunne orientere sig om, hvem foreningen består af, og hvad P.L.A. kan tilbyde.

Hjemmesiden vil have en åben og en lukket del - sidstnævnte kun for P.L.A.s medlemmer, hvor man via sit dadlnet-password, vil kunne få konkret hjælp til diverse personalespørgsmål om f.eks. ansættelsesvilkår, ændring af arbejdstid, barsel, ferie, opsigelse, sygdom og dagpengerefusion. Desuden vil medlemmerne have let adgang til standard-ansættelseskontrakter, skemaer til beregning af feriedagpenge, tro & love-erklæringer osv.

P.L.A. modtaget positivt

Arbejdsgiverforeningen har fået en positiv modtagelse. Både af de øvrige lægekolleger i Lægeforeningen og af HK, Dansk Lægesekretær-forening og Dansk Sygepleje Råd (DSA).

- FAPS har vist stor interesse for at blive en del af P.L.A., og det er vi naturligvis kun glade for. Jo flere vi er, jo stærkere står vi. Der er stadig et par små hurdler, som står i vejen for, at speciallægerne kan blive medlemmer af P.L.A. Vi har to større ting, vi skal have afklaret i den forbindelse. Den ene er, at de fleste speciallæger oftest har mere klinikpersonale ansat end en gennemsnits praktiserende læge - og som derfor kan tænkes at »trække mere« på P.L.A. Det kan influere på kontingentets størrelse, hvor man kan forestille sig et kontingent sammensat af et beløb pr. læge og ét pr. ansat læge. Det arbejder vi videre med, så vi kan fremlægge et forslag på repræsentantskabsmødet i maj 2003.

Den anden hurdle er FAPS'ernes repræsentation i repræsentantskabet og evt. i P.L.A.s bestyrelse. Vi ønsker ikke en arbejdsgiverforening med »A«- og »B«- medlemmer, så det skal vi have fundet en løsning på. Det vil i givet fald betyde en lille vedtægtsændring i P.L.A.s love, som vi også skal tage stilling til på mødet i maj, fortsatte formanden.

I gang med at forhandle

Ud over at medlemmerne i det daglige, skal føle sig godt serviceret af deres nye arbejdsgiverforening, står tre større projekter og venter på at blive ført ud i livet.

- P.L.A. skal til forhandlingsbordet med både HK og DSR. Speciallægerne skal have mulighed for at melde sig ind, og det skal på plads. Vi har faktisk holdt første møde med HK, som foregik i en meget god og positiv stemning. Vi har aftalt en køreplan for den kommende overenskomstforhandling. Den 1. februar 2003 skal der ud-veksles overenskomstkrav, og den 1. april skulle der gerne ligge et forhandlingsresultat, som forhåbentlig kan godkendes på det næste repræsentantskabsmøde. Vedtages resultatet, kan overenskomsten træde i kraft den 1. juni 2003. Derfor opfordrer vi jer allerede nu til at tænke i mulige krav til overenskomsten, så dagligdagen i almen praksis kan se så optimal ud som muligt, lød opfordringen fra Yves Sales.

P.L.A. og DSR skal have sit første møde den 5. december, og her er der ligeledes lagt op til, at man aftaler en køreplan for overenskomstforhandlinger, der også gerne skulle være på plads i 1. halvår af 2003. I forhold til begge organisationer, vil man tage højde for de nuværende lokale aftaler og overenskomster, og derfor skal medlemmerne ikke aktivt foretage sig noget i den forbindelse. Hvis man har indgået overenskomst med f.eks. HK, løber den videre - også efter 1. januar 2003 - indtil den erstattes af en P.L.A.-forhandlet overenskomst.

- I bestyrelsen glæder os til at smøge ærmerne op og tage fat på de projekter, jeg netop har ridset op. Forude venter flere opgaver og overenskomstforhandlinger - med f.eks. bioanalytikerne og evt. Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA. Vi ser frem til alle de udfordringer, foråret måtte bringe og forhåbentlig lykkes det, så vi - gerne inden sommerferien - oplever vi har medlemmer, som synes, at hverdagen er blevet nemmere også som arbejdsgivere, når man er organiseret i P.L.A., sluttede formanden sin beretning af med at sige.