Skip to main content

”Så tager vi en kop kaffe, mens vi lufter godt ud”

ET DØGN MED... Overlæge Flemming Andersen fortæller om en mandag i laserkirurgisk ambulatorium på Odense Universitetshospitals hudafdeling.

Foto: Priscila Valente de Freitas
Foto: Priscila Valente de Freitas

Klaus Larsen kll@dadl.dk

10. feb. 2015
3 min.

4.50 Vækkeuret ringer, og jeg har en rolig time inden fruen, datteren og hunden vågner til at checke op på mails etc.

07.00 Efter en tur med hunden rundt på vores landejendom på Nordfyn kører vi mod Odense. Vi sætter datteren af ved skolen og fortsætter. Min kone, Kirsten, er laboratorieleder på Dermatological Investigations Scandinavia, DIS, der har til huse over for hudafdelingen. Vi taler om vores fælles psoriasis-forskningsprojekt, indtil vi er fremme.

8.15 Efter morgenkonference og skemalægning ser vi de første akutte patienter. Der er stadig tid inden ambulatoriet til at supervisere en yngre kollega om et udtørringseksem hos en ældre patient.

8.40 Jeg er på KIR-spor i dag (kirurgisk laser). Vi fjerner eller reducerer mange forskellige hudforandringer. Alt i lokalbedøvelse. Sygeplejersken og jeg gennemgår programmet.

9.00 Første patient får behandlet sin rhinophyma. CO2-laseren fordamper hud og kirtler, og reducerer samtidig blødning. Næsen tildannes så den fremtræder mere som på det medbragte ungdomsfoto. Så tager vi en kop kaffe, mens vi lufter godt ud. Om seks uger kan vi finpudse næsen.

10.00 Patienter kommer med 20 minutter imellem. Der er tid til at hjælpe kollegaen på det vaskulære laser-spor, der vil diskutere en patient med terapiresistente telangiektasier. Patienten vil gerne af med de fremtrædende forandringer og er ligeglad med muligheden for et lille ar, vi vælger derfor yag-laser, og telangiektasierne er væk efter en behandling.

10.45 Næste patient har fra de tidlige teenageår udviklet cystiske forandringer på krop og lemmer. En kollega har fjernet en del kirurgisk. Der er tale om steatocystomer, godartede tumorer, der udgår fra talgkirtlerne omkring hårsækkene. Der er udbredte forandringer, hvilket tyder på, at patienten har den sjældne arvelige sygdom steatocystoma multiplex. Vi starter medicinsk behandling og booker tider til laserbehandling og en opfølgende tid på vores specialspor for arvelige hudsygdomme.

12.00 Det går slag i slag. Så er der nogle få minutter til frokostpause og en del administrativt arbejde, inden vi fortsætter med nye patienter. En nyretransplanteret patient er i immundæmpende behandling og har derfor stærkt øget risiko for non-melanom hudkræft. Disse patienter er i livslange kontrolforløb, og denne patient har udviklet forandringer i håndfladerne. Det kan være pustulosis palmo-plantaris, men viser sig at være et vesikuløst håndeksem.

15.40 Efter endnu en perlerække af patienter udebliver den sidste. Formentlig, fordi sneen tager til. Jeg tjekker de øvrige stuer og napper flere blodprøver og histologisvar, inden vi kører hjemad.

16.30 Håndværkerne, der arbejder på vores tag, har ikke været og fjerne stilladset. Hunden og jeg tramper rundt i sneen og fjerner efterladte paller. Så er det tid at gennemgå min datters veloverståede hjemmearbejde. Kirsten og jeg får samlet op på, hvad der er sket i DIS, og vi spiser aftensmad.

19.30 Vi har en udfordring med de nye introduktionslæger. Mange har aldrig prøvet at operere eller tage beslutninger. Så jeg arbejder på en lille mappe med e-bøger og videoer omkring basal dermatokirurgi og får lavet et program for vore kommende introlæger, så de bliver bedre rustede til at komme ud af KBU-kuvøsen.

21.00 En halv times Rift, et online, multiplayer rollespil. Jeg har arbejdet med computere i 30 år og været gamer lige så længe. Så går jeg den afsluttende tur i haven med hunden og derefter i seng med en lidt søvndyssende bog.