Skip to main content

Såden tackles forebyggelse i skolerne

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

7. apr. 2009
2 min.

Tackling skal gøre det nemt for skolerne at tackle et ellers svært emne: Forebyggelse af rygning, alkohol og stoffer. Materialet består af cd, elevhæfter og lærervejledninger, og målgruppen er eleverne på 7.-9. klassetrin.

»Formålet er ganske enkelt, at de unge helt dropper at begynde at ryge eller tage stoffer, og at debutalderen udskydes så meget som muligt, når det gælder alkohol«, fortæller specialkonsulent Anne-Marie Sindballe fra Sundhedsstyrelsen om det materiale, styrelsen har udviklet i samarbejde med forlaget Alinea.

Men hvordan kan man forebygge i skolerne, uden at eleverne oplever det som formynderisk og bare trækker på skuldrene ad bedrevidende lærere?

»Vi ved, at en forebyggende indsats kan virke stik imod hensigten, hvis det ikke gøres rigtigt. Så kan det pirre til nysgerrigheden, og det er jo ikke meningen. Men der findes international forskning, der fortæller, hvad der virker i forhold til børn og unge, og det er denne forskning, Tackling bygger på. Vi har villet sikre, at der er et dansk tilpasset materiale, som lærerne kan bruge, og mange skoler har købt det. Vi har sat et skib i søen, og det er så op til skolerne at anvende det. Hvor meget det sker, har vi ikke kortlagt. Men de foreløbige evalueringer tyder på, at materialet virker efter hensigten, og vi kan se tendenser til ændret adfærd«.

Tackling har tre faser: 22-25 lektioner i 7. klasse, 20 lektioner i 8. klasse og ti lektioner i 9. klasse. Det er i høj grad baseret på øvelser og aktiv involvering af eleverne. Således lægges der op til diskussioner i klasserne.

I sin evaluering konkluderer Sundhedsstyrelsen, at Tackling er et godt bud på en engagerende og sundhedsfremmende udvikling men også, at resultaterne kan blive endnu bedre, hvis der er helhed i indsatsen: Ud over at anvende Tackling i undervisningen kan skolerne gennem en overordnet sundhedspolitik, handleplaner for udsatte elever og ved at tage emnerne op på forældremøder komme langt i indsatsen for børns og unges sundhed og trivsel.