Skip to main content

Sårbehandling skaber systemtillid

Journalist Benny Lauridsen, bela@post8.tele.dk

31. mar. 2009
4 min.

Der er åbent mellem kl. 9 og 11 alle ugens hverdage - eller efter aftale. Men vil du ind, må du ringe på klokken hos Sundhedsklinikken i hjertet af Århus.

Bag den låste dør er der et større opholdsrum med splinternye stole og et stort akvarium. Længere inde er et venterum til dem, der venter på at komme til hos læge Bente Brysting. Hun er i øjeblikket i gang med at starte en penicillinbehandling op.

Lidt senere kan hun slappe lidt af med en kop kaffe i det tilstødende køkkenlokale, hvor hun fortæller:

»Jeg har netop sat en penicillinbehandling i gang hos en patient, der hverken vil i kontakt med egen læge eller andre dele af det etablerede behandlingssystem, for at få gjort noget ved hans sår. Så kan vi gøre det her i stedet for. Vi taler jo om middelsvære og svære misbrugere, der måske har skudt sig med sprøjter i benene. De får ofte hævelser, fixer forkert igen - og så kommer der sår, som de har svært ved at tage sig af selv. Dem hjælper vi med støttestrømper og sårrensninger i processer, der kan vare flere måneder. De vil ofte ikke henvises til andre, og så behandler vi dem her. Ellers får de jo slet ingen behandling«, forklarer Bente Brysting.

Hun er i øjeblikket den eneste tilknyttede lægekonsulent og er på Sundhedsklinikken cirka tre timer om ugen. Ved siden af arbejder hun på Risskov Hospital, hvor hun videreuddanner sig til psykiater.

Dårlig fysisk stand - ingen tillid

»En stor del af arbejdet handler om behandling af sår hos mennesker i fysisk dårlig stand. Det normale behandlingssystem har de svært ved at forholde sig til, men her kan de komme anonymt, få tilbud om hjælp - og vi kan hjælpe dem videre ind i det almindelige behandlingssystem, hvis der f.eks. er behov for længerevarende behandlinger«, fortæller hun.

Mulighederne for behandling på Sundhedsklinikken handler også om meget andet. Det kan være, at nogen tror, at de har sukkersyge. En, der ofte kaster op, men ikke ved hvorfor. Hård hud under fødderne, så man næsten ikke kan gå - og i øjeblikket er en fyr ved at blive afluset på den kontante måde: Det store, viltre hår bliver raget af med en trimmer, så sygeplejersken kan komme i bund med lusekuren.

Sundhedsklinikken har også en so-cialrådgiver, som deles med Gadete-maet. Det består af sygeplejersker, der laver opsøgende arbejde i misbrugernes miljø og på deres tilholdssteder. Så også på det socialfaglige plan kan klinikken hjælpe - som f.eks. den misbruger, der skal starte en penicillinkur nu, men ingen penge har og har brug for hjælp til kontakten til den vanlige socialrådgiver.

»Ret meget ventetid på en socialforvaltning eller en skadestue, og vi risikerer, at abstinenserne trækker dem ud på gaden uden hjælp - og vi ender et sted, hvor de vender tilbage med deres problem, som i mellemtiden er blevet meget mere behandlingskrævende. Så hvis vi skal have folk på skadestuen, ringer vi først for at høre, hvornår vedkommende kan komme til. Så tager en herfra med på skadestuen, indtil de har fået deres behandling«, siger Bente Brysting.

Ud over lægekonsulenten og socialrådgiveren er der også fast to sygeplejersker og en social- og sundhedsassisten på fuld tid på det treårige projekt, som Århus Kommune og Sundhedstyrelsen deler udgifterne til, og som havde officiel åbning midt i februar,

Bygger broer af tillid

Klinikken samarbejder også løbende med Gadeteamet, der nu har fået mere tid til deres egentlige arbejde - opsøgende arbejde og behandlinger på gadeplan, varmestuer o.l. - efter at Sundhedsklinikken kom til.

Tidligere var der perioder, hvor de måtte bruge næsten al tiden på sårpleje eller på at ledsage folk til diverse behandlinger.

I dag sender de i stedet folk hen på Sundhedsklinikken.

»Gadeteamet fortæller folk om os, og hvad vi kan tilbyde af hjælp på både det behandlingsmæssig og det socialfaglige område. Det letter gadesygeplejerskerne, hjælper misbrugerne og giver os mulighed for at iværksætte behandlinger på en måde, så disse mennesker får tillid til os. Derfra kan vi begynde at hjælpe dem i forhold til de vanlige systemer, som vi langsomt opbygger misbrugernes tillid til, så de over tid kan få større gavn af disse behandlingsmuligheder«, forklarer Inge Merete Ørntoft, sygeplejerske med mere end 13 års erfaring inden for socialpsykiatrien.

»Vi bestræber os på at skabe et ligeværdigt møde med vores patienter - da vi intet har med deres medicin og økonomi at gøre. Det giver os et fundament, vi har brug for til at bygge tillid op mellem dem og os. En tillid, som vi så skridt for skridt overfører til det vanlige system«, forklarer Inge Merete Ørntoft, der gerne karakteriserer en væsentlig del af Sundhedsklinikkens arbejde som værende »tillidsskabende brobyggeri«.