Skip to main content

Særudstilling på Medicinsk Museion: Alle har ret til ønskebørn - om prævention og familieplanlægning i 50 år

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

29. maj 2006
4 min.

Omvisning i udstillingen kan bestilles på service@mm.ku.dk eller tlf. 35 32 38 00. Medicinsk Museion, Københavns Universitet, Bredgade 62, København.

»Ønskebørn skaber gode hjem«, står der på en plakat, som hænger lige ved døren til det udstillingslokale på Medicinsk Museion, som huser udstillingen om foreningen Sex & Sam-fund gennem 50 år. Lidt længere henne på udstillingen er det farvestrålende informationsmateriale fyldt med glade mennesker, som præger montrerne.

Det lille forløb illustrerer måske meget godt den ændring i opfattelsen af sex, som har fundet sted i løbet af de 50 år, som Sex & Samfund har eksisteret. Det er for at markere jubilæet for foreningen - som oprindeligt hed Foreningen for Familieplanlægning - at udstillingen er kommet i stand.

»Sex er blevet frigjort fra reproduktion, så det ikke nødvendigvis har noget med børn at gøre«, siger udstillingsleder Camilla Mordhorst.

Og det i en grad at nogle af de forestillinger, udstillingen vidner om, i dag forekommer nærmest uvirkelige. Der er f.eks. citater fra en ung, gravid kvinde fra 1930'erne, der var uvidende om, hvordan hun overhovedet var blevet gravid.

På den baggrund er der ikke noget at sige til, at oplysning blev tidens løsen, og at prævention kom i højsædet. På udstillingen kan man således finde f.eks. en cigarattrap beregnet til at gemme kondomer i, et umanerligt stort tidligt pessar og eksempler på de første spiraler.

Men også beretningen om den store uenighed, der prægede - og nogle steder stadig præger - spørgsmålet om ret til abort, fylder en hel del.

Pædagogikken spiller også i dag en stor rolle. Og at den stadig kan være kontroversiel, når det drejer sig om sex, fremgår tydeligt. For eksempel ligger der i en af montrerne den omdiskuterede »Sexstarz«-cd-rom, som skulle have været omdelt til folkeskolens 9.-klasses-elever i 2004, men som blev trukket tilbage af sundhedsministeren efter protester mod dens omtale af dyre- og toiletsex.

Sex-svøber

Men sex bevægede sig ikke bare væk fra kun at have noget med børn at gøre. Samtidig med afkoblingen til reproduktion og den evige angst for graviditet - først og fremmest naturligvis hos kvinderne - opstod der nye følger at blive bange for.

Udstillingen sætter også fokus på en af nutidens store udfordringer: at forebygge og helbrede sexsygdomme. Ikke mindst aids.

»Her står det store slag i udlandet«, siger Camilla Mord-horst og peger på en montre, der bl.a. indeholder en smuk, farvestrålende skjorte.

»Det er en indonesisk lægeskjorte fra søsterorganisationen til Sex og Samfund der«, siger hun.

Ser man nærmere efter, er skjortens mønster fyldt af små symboler, der er stiliserede udgaver af f.eks. spiraler og kondomer.

Det kan man da kalde oplysning, der kommer ud til folk.

Internationale udfordringer

Netop de store internationale udfordringer er med til at sørge for, at Sex & Samfund forbliver relevant, mener foreningens nuværende formand, lægen Christian Graugaard.

Og det handler ikke bare om aids.

»En seksualpolitisk opposition breder sig med udgangspunkt i den nuværende amerikanske administration«, siger han med henvisning til, at højreradikale kristne har formået Bush-regeringen til at stoppe økonomisk bistand til hjælpeorganisationer, der så meget som blot støtter abort.

»Der er stadig en kvinde i minuttet, som dør i forbindelse med graviditeter, fødsler eller usikre aborter«, siger han.

Også i en national dansk ramme er der fortsat ting at tage fat på.

»I Danmark har vi en situation, hvor ca. 50.000 unge er smittet med klamydia uden at vide det«, siger han og peger på behovet for en mere tidssvarende pædagogik. Gerne i form af, at de lærerstuderende i højere grad undervises i, hvordan man formidler viden om seksuelle emner.

»Det er her, skoen trykker. Man kan ikke i 2006 give seksualbelæring som for 50 år siden. Det handler om, at de unge skal have kompetencer, livsmod og ansvarlighed, og det får man ikke ved at belære dem - men ved at gå i dialog med dem«, siger han.

I det mindste har en del skoleklasser allerede fundet vej til Medicinsk Museion i Bredgade i København, hvor udstillingen om de 50 år med Sex & Samfund løber året ud.

Sex & Samfund: www.sexogsamfund.dk

Medicinsk Museion: www.museion.ku.dk