Skip to main content

Sæt dit præg på fremtidens almen praksis Stil op til praksisudvalget

P.L.O.-redaktør Mette Bitsch-Christensen

1. nov. 2005
3 min.

Marianne Jacobsen og Flemming Skovsgaard er begge personligt blevet opfordret til at være med i praksisudvalget i Københavns Kommune.

Marianne Jacobsen blev praktiserende læge i 1997 i en delepraksis på Amager. Allerede ved receptionen blev hun spurgt, om hun ikke ville stille op til praksisudvalget.

Selvfølgelig blev jeg smigret og sagde ja uden egentlig at vide, hvad jeg gik ind til. Du får indblik i almen praksis' struktur og vores overenskomst ved at være med i praksisudvalget. Du får et større overblik over dit fag og det at være praktiserende læge, fortæller Marianne. Og så er det sjovt og spændende at være med i det politiske spil.

Flemming Skovsgaard købte en stor praksis på Nørrebro i 1999. Han har været med i praksisudvalget som suppleant i to år og har valgt at genopstille. Ved at være med og høre diskussionerne mel-lem de ældre medlemmer af praksisudvalget, finder du efterhånden også ud af, hvad du selv mener og får nogle visioner med faget, siger Flemming Skovsgaard. Jeg vil gerne være med til at præge udviklingen i almen praksis de næste 20 år.

Den faglige identitet

Den praktiserende læge er selvstændig, og erhvervet betegnes som halvliberalt. Vi er både hinandens konkurrenter og kolleger, og derfor er der nok ikke den samme fagforeningsånd som i f.eks. SID siger Flemming. Måske har det betydning for medlemmernes engagement i praksisudvalgene. Den praktiserende læge kan betegnes som »the lonely rider«, supplerer Marianne.

Kønsfordelingen af de praktiserende læger ændrer sig. Der er flere og flere kvindelige praktiserende læger, og familiestrukturen er stadig sådan, at det er kvinderne, der tager sig mest af børn og hjem. Men Flemming kan da fortælle om en enkelt mandlig praktiserende læge, der tager barselsorlov i tre måneder, og den økonomiske dækning under barselsorloven er fin.

Men det drejer sig også om en ny generation med andre holdninger og en højere prioritering af familien. Det giver mindre plads til aktivitet og engagement i praksisudvalgene, er begge enige om.

PR for praksisudvalgene

Marianne ønsker en bedre oplysning om og reklame for praksisudvalgene. Måske skal vi blive bedre til at fortælle, hvor sjovt det er at være med, i stedet for at fortælle om alt det arbejde der er.

Vi skal nok være bedre til at nurse de nynedsatte læger, siger Flemming. Der bliver afholdt introduktionsdage for de nynedsatte, og her skal der i endnu højere grad fortælles om, hvad der sker i praksisudvalgene. Det var også en mulighed at organisere bloklægerne, de yngre almen medicinere, i P.L.O. Et P.L.Y.? Så har vi P.L.O., P.L.A. og P.L.Y.!

Rækken af udvalg

I Københavns Kommune deltager praksisudvalgets medlemmer i en uover-skuelig række af udvalg. Marianne sidder med som en slags observatør ved møderne i Samarbejdsudvalget. Det er et vigtigt forum. Her er der mulighed for at påvirke politikerne til at forstå almen praksis og udarbejde lokale aftaler. Desværre har man trådt lidt vande i København det sidste års tid, men ellers er det et sted, hvor man bliver hørt. Og så er det spændende at blive informeret om det politiske spil helt inde ved kernen, fortæller Marianne.

Flemming har deltaget i arbejdet med fastholdelse af ældre læger i praksis. Jeg føler helt klart, at mine meninger bliver hørt. Jeg føler jeg har indflydelse. Og arbejdet her vil præge udviklingen de næste mange år.

Og så er der kvalitetsudviklingsudvalg, lægekredsforening (samarbejde med de andre søjler), uddannelsesudvalg, laboratorieråd, medicinråd, deltagelse i organiseringen af lægevagten o.m.a.

For at reducere arbejdsmængden ville det være godt at knytte andre P.L.O.ere til praksisudvalget til ad hoc- opgaver, foreslår Marianne.

Det er meget uoverskueligt at begynde som ny i praksisudvalgene. Der sidder nogle gamle rotter, der har styr på, hvad der foregår. I det selskab kan man godt føle sig temmelig dum, siger Flemming. Man honoreres for møderne i praksisudvalget, men får ikke honorar for alt udvalgsarbejde. Det ville være rart med større gennemskuelighed, synes både Marianne og Flemming.

Fremtidsperspektiv

Nøgleordene for arbejdet i fremtidens praksisudvalg kunne være:

  • åbenhed

  • gennemskuelighed

  • rationalisering