Skip to main content

Sammenlægning - med langt tilløb

Journalist Joel Goodstein, joel@goodstein.dk

15. feb. 2008
5 min.



I konferencerummet på thoraxkirurgisk afdeling på Gentofte Hospital står de medicinske lærebøger tæt i reolerne. Men skal man tro bogryggene, handler ingen af dem om fusioner af hospitalsafdelinger. Og det er måske den lærebog, der er allermest brug for lige nu. I 2007 blev det nemlig som led i hospitals- og psykiatriplanen for Region Hovedstaden besluttet, at afdelingen på Gentofte Hospital skulle fusionere med Rigshospitalets Hjertecenter.

Overlæge Mark Krasnik har haft Thoraxkirurgisk afdeling på Gentofte Sygehus som arbejdsplads - og arbejdsgiver - de seneste 22 år. Hans arbejdsplads er stadig på Gentofte Sygehus, men hans arbejdsgiver er pr. 1. januar i år Rigshospitalets Hjertecenter med hovedadresse på Blegdamsvej - fem km fra Gentofte og fra konferencerummet, hvor Mark Krasnik har sat Ugeskriftet stævne for at tale om fusionen mellem de to afdelinger.

"Vi ved ikke, hvornår vi flytter sammen. Måske går der fem år. Der skal først være plads på Rigshospitalet, så vi er afhængig af en større rokade af afdelinger," siger han og fortsætter:

"Men vores fusion er foreløbig en god fusion. I hvert fald så god som sådan nogen kan blive. Man har lavet en genistreg ved, at vi beholder vores egen daglige ledelse, så vi på den måde er ligestillet med kollegaerne på Rigshospitalet. Det er vigtigt, at vi stadig har vores egen ledelse i fusionsprocessen, hvor man jo ved, at der kan være mange dagsordener i spil. Men vi føler, at vi bliver hørt og ikke bare trukket rundt. De er gode til at indkalde til møder, og det virker, som om der er en vilje til at inddrage os," siger Mark Krasnik.

Han erkender, at der kan være fordomme, også hos ham selv, om kollegaerne på Rigshospitalet.

"Med forstanden kan jeg godt se, at det var en god ide at lægge os sammen, men der er selvfølgelig også nogle følelser og en bekymring blandt os. Hvordan skal det gå? Vores kulturer er ret forskellige. Der er også nogle erfaringer fra andre, ikke så vellykkede fusioner," siger han.

Ifølge Mark Krasnik er afdelingen på Gentofte meget udviklings- og forskningsorienteret, og det har været en del af bekymringen, om der stadig vil være plads til de aktiviteter og den måde at arbejde i den nye, sammenlagte afdeling.

"De sammenlagte afdelinger har hver deres stærke sider, og nu skal vi finde en måde at arbejde sammen, uden at vi mister vores stærke sider hver især," siger han.

Mark Krasnik er glad for den proces, som har kørt indtil videre, hvor alle medarbejdere har været indkaldt til individuelle samtaler, og der har været holdt møder og temadage. Desuden er afdelingernes medarbejdere med i arbejdsgrupper, som skal komme med forslag til, hvordan det nye Hjertecenter skal arbejde i den periode, hvor man stadig har to adresser. Den største aktuelle frustration hos Mark Krasnik er relationen til hans tidligere arbejdsgiver Gentofte Hospital.

"Efter at vi formelt er blevet en del af Hjertecentret, kan vi ikke bare lave vores egne aftaler med andre afdelinger her på hospitalet. Nu skal alt gå gennem de to ledelser på Hjertecentret og Gentofte. Selv om jeg stadig har patientkonferencer med kollegaer fra Gentofte Hospital, og vi går lige op og ned af hinanden til daglig, kan vi ikke bare lave vores egne aftaler. Nu er der kommet en formel barriere i mellem os, og det er ikke hensigtsmæssigt, når vi skal være her flere år endnu," siger han.

Personaleflugt skal stoppes

Henrik Eriksen er centerdirektør for det nyfusionerede Hjertecenter på Rigshospitalet. Dermed er han den øverste ansvarlige for, at der sker en vellykket sammenlægning af de to thoraxkirurgiske afdelinger. Det overordnede mål for den fusionerede afdeling er, at den kan måle sig med de bedste internationalt, men i første omgang har en stor del af opgaven bestået i at skabe en tro på fremtiden for medarbejderne på Gentofte Hospital.

"Op til fusionen har mange medarbejdere forladt afdelingen på Gentofte Hospital. Når 20-40 procent af medarbejderne forlader en afdeling, kan man ikke drive den normalt, og derfor har vi i en periode valgt kun at have operationer mandag til torsdag på Gentofte. På den måde kan vi opretholde et nogenlunde normalt aktivitetsniveau de dage. Vores store udfordring er at gøre afdelingen på Gentofte til en attraktiv og normalt fungerende afdeling i hele overgangsperioden indtil den fysiske fusion, så vi både kan tiltrække og fastholde medarbejdere," siger Henrik Eriksen.

Hvis han selv kunne bestemme, skal der ikke gå flere år, før den fysiske fusion af afdelingerne kan finde sted.

"Selvfølgelig er det en komplikation, at vi er to steder. Det er svært at få skabt en fælles kultur, når man ikke er i samme hus. Selv når man er samlet, kan det tage år at ændre kulturer. Men vi har allerede lavet aftaler om, at Rigshospitalet har overtaget akutfunktioner fra Gentofte i en periode, indtil bemandingen er tilstrækkelig igen, og det ser jeg som tegn på en fælles ansvarsfølelse," siger Henrik Eriksen.

"I en fusionsproces må der helst ikke opstå mytedannelser. Det kan man prøve at undgå ved åbenhed og troværdighed, så man ikke mistænker hinanden for de forkerte ting," siger han videre.

En anden udfordring i den langvarige - måske flerårige - fusionsproces er at skabe ligeværdighed mellem de to afdelinger. Derfor har man bevaret to lokale afdelingsledelser, som er ligestillet i forhold til centerledelsen.

"Selvfølgelig er der kulturforskel på de to afdelinger, som man kunne forvente, når man ser på de to hospitaler i øvrigt, men fagligt er de lige gode og supplerer hinanden godt. Vi har lavet et fælles MED-udvalg, som skal koordinere det medicinske arbejde på de to matrikler. Der må ikke opstå følelsen af et A- og et B-hold, og derfor har vi ligestillet de to afdelingsledelser i forhold til centerledelsen," siger Henrik Eriksen.

I dag er der henholdsvis 220 medarbejdere i Gentofte og 700 på Rigshospitalet, men hvordan personale- og ledelsessituationen præcist ser ud, når den fysiske fusion gennemføres, ved ingen i dag. Af samme grund vil Henrik Eriksen ikke sige noget om, hvordan man vil løse chefkabalerne til den tid.

"Foreløbig bevarer vi to sæt ledelser, men på et tidspunkt skal der kun være én ledelse, og det tager vi stilling til, når situation kræver det," siger han.

Fusionshåndbog

I forbindelse med hospitals- og psykiatriplanen for Region Hovedstaden, der blev vedtaget i maj 2007, er der udgivet en fusionshåndbog, som skal være et ledelsesværktøj og en inspirationskilde i implementeringen af planen. Fusionshåndbogen kan downloades fra:

www.lkf-hovedstaden.dk/yngre_laeger/Fusionshaandbog_FINAL.pdf