Skip to main content

SF vil have regionsklinik i Tingbjerg

Ingen praktiserende læger vil købe praksis i Tingbjerg, og derfor skal der operettes en regionsklinik, mener SF. God ide, men vi skal vente på loven, siger regionsformanden. PLO undrer sig.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

7. mar. 2017
4 min.

Allerhelst så Lise Müller (SF), regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, at en eller flere praktiserende læger åbnede en lægepraksis på almindelige vilkår i københavnerbydelen Tingbjerg.

Men siden den sidste læge i bydelen lukkede sin praksis for to år siden, har områdets ca. 6.000 beboere været henvist til læger andre steder i kommunen. Og ingen læger har siden vist interesse for de to ledige kapaciteter i Tingbjerg.

Derfor foreslår Lise Müller, at Region Hovedstaden opretter en regionsklinik i bydelen, bl.a. for at undgå en Falck-klinik.

”Jeg vil hellere have en regionsklinik i Tingbjerg end en Falck-klinik, fordi jeg tror, at det vil være nemmere at inkludere bl.a. en socialrådgiver og andre faggrupper, som ikke vil være muligt med en Falck-klinik. Desuden vil en regionsklinik gøre det nemmere at sikre mere faste læger og ikke læger, der hele tiden bliver udskiftet. Vi kan ikke blive ved med at have et område i København, der ikke har læger. Borgerne er nogle af de mest udsatte, og de skal selvfølgelig have samme adgang til sundhedstilbud, som alle andre,” siger Lise Müller.

Hun kan godt forstår, at læger vægrer sig mod at nedsætte sig i Tingbjerg.

”Det er et tungt område, og hvis det skal ske på lige vilkår, vil lægen kunne tjene mere med lavere indsats andre steder. Derfor vil en regionsklinik kunne tilbyde vilkår til læger, der ikke skal bruge penge på at nedsætte sig, og som måske gerne vil arbejde med en gruppe udsatte borgere. Jeg ved godt, at vi har en generel lægemangel, og at der ikke kommer flere læger af at oprette en regionsklinik. Men vi kan ikke blive ved med at ikke have et stort område uden en læge, så noget skal vi forsøge,” siger Lise Müller.

Vi må altså ikke endnu

Forslaget fra SF kommer fordi, alle folketingets partier i starten af februar 2017 blev enige om en ny aftale, hvor det blev gjort muligt at oprette en regionsklinik uden forudgående udbud. Og det er lige præcis, hvad Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden peger på. For det forslag bliver først fremsat i Folketinget i efteråret.

”Det er et spændende forslag, men loven er ikke med os endnu. I dag må vi ikke oprette en regionsklinik uden først at have sendt opgaven i udbud og hørt om private vil tage opgaven. Men hvis det bliver muligt fra efteråret, vil jeg gerne se nærmere på forslaget. I lang tid har vi kæmpet med at få læger til Tingbjerg, og her kunne en regionsklinik være en mulighed. Jeg vil ikke afvise en privat udbyder, men det vil gå hurtigere med en regionsklinik. Desuden vil en regionsklinik kunne prøve nye former for organisering af, som vi gør med regionens eneste regionsklinik på Bornholm, som indgår som en del af forsøgsordningen med øens hospital,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hvis regionen virkelig gerne vil have alment praktiserende læger til området, kunne man lave nogle andre og mere lempelige vilkår, end hvis man er læge på Frederiksberg eller i Nordsjælland. Karin Zimmer, formand for PLO-Hovedstaden

PLO: Lidt for præmaturt

Ifølge Karin Zimmer, formand for PLO-Hovedstaden, kommer forslaget alt for tidligt og sender desuden et forkert signal.

”Det lyder som om, at praktiserende læger får en sidste chance for at slå til, for ellers går regionen i gang med at lave en regionsklinik. Men for det første et det slet ikke muligt endnu, og for det andet havde vi gerne set lidt mere dialog om, hvordan man kunne gøre det mere attraktivt at nedsætte sig som læge i Tingbjerg. Hvis regionen virkelig gerne vil have alment praktiserende læger til området, kunne man lave nogle andre og mere lempelige vilkår, end hvis man er læge på Frederiksberg eller i Nordsjælland. Det kunne være tilskud til driften og det kunne også være bedre mulighed for delepraksis, for to halve læger er bedre end ingen. Lægerne skal være sikre på, at de kan overskue arbejdsmængden og økonomien, før de slår til,” siger Karin Zimmer.