Skip to main content

Sidste dag i Lægevagten

Praktiserende læge Dan Andersen har gennem 27 år haft lægevagtsarbejde 10 gange hver måned.
Men Region Hovedstaden har opsagt de praktiserende lægers lægevagtsordning, og den 31. december mødte han frem til sin allersidste vagt i Lægevagtens konsultation på Hvidovre Hospital.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

3. jan. 2014
3 min.

7.00 Nytårsaftensdag er fridag for praktiserende læger, og Lægevagten åbner allerede fra kl. 8 om morgenen. Jeg skal møde fra 10-14, så inden jeg skal af sted, hjælper jeg lidt med forberedelser til i aften, hvor vi får nytårsgæster.

 

10.00 En kollega har åbnet konsultationen kl. 8, og da jeg logger mig på som læge nummer to, er der 37 personer, heraf 17 børn, der venter. Min første patient, en 29-årig mand, har haft feber i tre uger, der har været mistanke om mononukleose. Nu finder jeg streptokokker i halspodning og behandler med penicillin.

Praktiserende læge Dan Andersen den 31. januar under hans sidste tørn i Region Hovedstadens lægevagt.

 

10.10 En 17-årig mand møder, bleg og rystende, sammen med sin mor. Han har i en måned har haft smerter i brystkassen. Indimellem slår hjertet meget langsomt, andre gange hurtigt, og han synes, at han ikke rigtig kan få luft. Hverken skadestue eller egen læge har kunnet finde tegn på hjertesygdom. Han er henvist til hjertespecialist, men der er ventetid. Jeg kan heller ikke finde hjertesymptomer, og da hans mor fortæller, at symptomerne begyndte, efter at han så en kammerat blive stukket ned, er jeg ikke i tvivl om, at han har angstsymptomer. Og moderen kan så fortælle, at sønnen faktisk har tid hos en psykiater i næste uge. Det lyder som en god idé.

 

10.35 De næste patienter – en fireårig pige, og derefter en 35-årig kvinde – har begge nældefeber. Derefter en 60-årig kvinde, som i to uger har haft tør hoste. Jeg lytter på lungerne: Hun skal bare tage noget Panodil og få overstået en forkølelse. Den næste patient, en 50-årig mand med smerter og hylen i øret, er også forkølet og skal bruge noget næsespray.

 

11.15 En 32-årig ammende kvinde med skuldersmerter. En femårig pige med forstoppelse, flere patienter med luftvejsproblemer.

 

11.45 En to måneder gammel pige med feber af ukendt årsag gennem et par døgn. Jeg undersøger hende. Er man under tre måneder, kan længerevarende feber være tegn på alvorlig sygdom. Hun har formentlig urinvejsinfektion. I hvert fald skal hun indlægges på børneafdelingen.

 

12.00 En 29-årig førstegangsgravid kvinde med ønsket graviditet i ottende uge fik i går lette menstruationssmerter og blødning. Hun møder sammen med sin mand og bliver selvfølgelig ked af det, da jeg fortæller hende, at den menstruationslignende blødning betyder, at hun er i gang med at abortere, og at der ikke er noget at gøre ved det. Hvis hun ikke får stærke smerter eller bløder meget kraftigt, vil det gå over som en almindelig menstruation – og så er hun ikke gravid længere.

 

12.30 Endnu et par patienter med halsbetændelse samt en 15-årig pige med stærke smerter i en fod efter fald for 10 dage siden, som jeg sender i Akutmodtagelsen. En 74-årig kvinde med zoster omkring øjet og stærke øjensmerter, konfereres telefonisk med vagthavende øjenlæge. Et kort blik på computeren fortæller, at 36 henviste er undervejs, heraf 18 børn. Min vagt slutter med patienter med rygsmerter, udslæt og halsbetændelse.

 

13.45 Min afløser banker på. Jeg har betjent 24 patienter, der er nu henvist yderligere 42. Hvor mange, det er blevet til i de 27 år, hvor jeg har haft lægevagtsarbejde, har jeg ikke tal på. Jeg er frustreret og trist over at skulle stoppe. Og bekymret over den ordning, Region Hovedstaden har gennemtrumfet i stedet for de alment praktiserende lægers selvstændigt tilrettelagte arbejde.

 

14.00 Jeg afleverer chokoladehilsner til sekretærerne på Centralvisitationen som tak for godt samarbejde, og skynder mig hjem. Sammen med min hustru venter jeg seks gode venner til nytårsmiddag.