Skip to main content

Sidste kapitel i drejebogen?

Henrik Dibbern

13. maj 2013
3 min.

Formand for PLO

Så kom den længe ventede opsigelse: Regionerne opsagde overenskomsten med de praktiserende læger forrige fredag, og straks derefter fremlagde sundhedsministeren regeringens lovindgreb om almen praksis. Lovindgrebet medfører, at centrale elementer i overenskomsten ophæves til lov og fremover vil være uden for de praktiserende lægers indflydelse.

Lovindgrebet følger loyalt den drejebog, som regionerne og regeringen allerede aftalte sidste sommer: De praktiserende lægers indflydelse skal fjernes, og almen praksis skal løse flere opgaver, uden at der bliver tilført flere resurser til at ansætte mere personale. Det har været det samstemte budskab i en lang række rapporter, som er kommet i en lind strøm i de seneste ti måneder fra ministerielle udvalg og arbejdsgrupper med deltagelse af repræsentanter fra regionerne og ministerierne.

Nøgledokumentet over dem alle er beretningen fra Rigsrevisionen, som PLO tidligere har kritiseret for at være et partsindlæg fra regionerne og ministerierne. PLO har udgivet en hvidbog om beretningen, udarbejdet på baggrund af en gennemgang af beretningens sagsmateriale, som PLO har fået indblik i via en aktindsigtsanmodning. Hvidbogen konkluderer, at der ikke er sammenhæng mellem Rigsrevisionens anbefalinger og det tilgrundliggende dokumentationsmateriale.

Regeringens lovindgreb betyder mindre tid til den enkelte patient, detailstyring af lægens arbejde og fjernelse af vores indflydelse på udviklingen af almen praksis. Regeringen efterlyser mere sammenhæng i sundhedsvæsenet, men sætter de praktiserende læger uden for i alle besluttende organer. Aftaleretten fjernes, så regioner, sygehuse, centrale sundhedsmyndigheder, kommuner og mange andre kan flytte opgaver ud i almen praksis, uden at vi har nogen indflydelse på arten og mængden af opgaver.

Det hedder sig, at regeringen med lovforslaget sikrer de praktiserende læger indflydelse på overenskomsten efter 1. september 2014, men sandheden er en anden: Lovforslaget indeholder nemlig en klausul, der giver ministeren mulighed for at gennemføre meget vidtrækkende ændringer (nedsættelse af honorarer, fastsættelse af særlige pligter for lægerne osv.), hvis parterne ikke kan blive enige om en ny overenskomst. Med det orkestrerede forløb, som vi har været igennem i de seneste ti måneder, har vi slet ingen tiltro til, at vi fremover får lov til at føre frie forhandlinger.

PLO’s bestyrelse har derfor besluttet at anbefale kollegerne, at vi nu indsamler ydernumrene med henblik på en kollektiv aflevering, når situationen har været drøftet på medlemsmøder og i repræsentantskabet. Aflevering af ydernumre betyder, at vi frigør os fra lovens virkninger og dermed arbejder som private erhvervsdrivende. Umiddelbart indebærer dette, at patienterne skal betale, når de går til læge efter den 1. september, men ministeren kan ved lovgivning give kommuner eller regioner hjemmel til at refundere patienternes regninger.

Aflevering af ydernumrene er et drastisk skridt, men det er også kerneværdierne i almen praksis, der lige nu er på spil. Vi prioriterer muligheden for at hjælpe vores patienter bedst muligt over alle andre hensyn, og vi må derfor fravælge kontrakten med det offentlige, når den står i vejen for familielægernes vigtigste formål.