Skip to main content

Skadestuen i Viborg er stadig åben

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

14. nov. 2005
6 min.

»Du skal en tur på skadestuen«. Sådan er der blevet sagt utallige gange i mange år i private hjem og på arbejdspladser. Der har været noget trygt i at kunne komme omkring skadestuen »for at være helt sikker«.

Men tendensen har været, at flere tog på skadestue med småting, og det har sat fokus på emnet. Har begrebet skadestue overlevet sig selv og er blevet et overflødigt led?

Det mener formand for Lægekreds-foreningen for Viborg Amt, Henrik Hassing. I netop dette amt besluttede politikerne i maj 2002, at det skulle være slut med åbne skadestuer. I Thisted og Viborg er der i dag visiteret døgnbetjent skadestue, og i Skive er der skadeklinik bemandet med sygeplejersker.

Skadestuen i Viborg skulle i en overgangsfase være åben og derefter fungere som lukket skadestue, der krævede visitering. Men handling har ikke fulgt tanke.

Politikerne tør ikke

»Der er fortsat mange, der blot møder op, og man har i amtet valgt en liberal holdning. Ingen afvises, og dermed har vi faktisk en hybridløsning: Du skal visiteres af din egen læge eller af lægevagten, men du kan også godt møde op som ,i gamle dage`«, siger Henrik Hassing.

»I virkeligheden tør politikerne ikke tage en upopulær beslutning og helt afskaffe åbne skadestuer. Men på den måde vænner man aldrig helt folk til at tage kontakt til lægevagt eller den praktiserende læge, når der er sket noget. Når politikerne ikke tør tage skridtet helt ud, er der kun en vej: At skære ned på ressourcerne, så folk oplever for lang ventetid. Så opgiver de skadestuen og henvender sig til lægevagten, hvis det er aften eller weekend - eller de tager hen til egen læge. Vi lader jo ikke nogen i stikken ved at gøre op med systemet med åbne skadestuer. Hvis der sker en ulykke, eller man bliver meget syg, kan man ringe 1-1-2. Her har man den hurtige og akutte modtagelse. Hvis man skærer sig i fingeren eller forstuver foden, er der altid læge eller lægevagt, der kan tage affære. Desværre ser vi jo mange steder, at det er riften i fingeren, der får folk til at søge skadestue, og det er en dyr ressource at bruge på det.

Derfor anser jeg skadestuerne for at være et fordyrende mellemled, der kan undværes«.

Sorterer patienterne

Skadestue/modtagelse på Sygehus Viborg modtager akutte patienter til en række lægefaglige specialer samt kritisk syge medicinske patienter i tidsrummet 21 til 8. Strukturændringerne og den generelle stigning i antallet af borgere, der henvender sig direkte til skadestuen, har betydet en stigning i antallet af patienter. Visitering skulle vende billedet, men borgerne i Viborg oplever faktisk ikke, at de har mistet deres åbne skadestue. Oversygeplejerske Bodil Frans-gård, Ortopædkirugisk Afdeling på Sygehus Viborg, mener således, at mange af borgerne slet ikke ved, at de skal visiteres:

»Politisk er vi en lukket skadestue, men i praksis er vi en åben skadestue. Politikerne har valgt ikke at melde tydeligt ud, så mange ved det ikke. Til gengæld har vi indført en ordning, så alle modtages af en koordinerende sygeplejerske. Hun sorterer patienterne efter skade, og dermed er der gjort op med først-til-mølle-princippet. Det betyder, at de mest alvorlige skader behandles først, og dem med mindst skade får lov til at vente længst. Patienterne informeres om beregnet ventetid, og nogle af dem, der skal vente længst, vælger så at ringe til vagtlægen, som vi deler venteværelse med, og så komme for der i stedet«.

Prioriteringslisten er udarbejdet sammen med den specialeansvarlige overlæge i skadestuen, Steffen Skov, Ortopædkirugisk Afdeling, og den tager udgangspunkt i hvilke skader, der forværres af ventetid, og hvilke, der ikke gør det. Skader, der skal behandles straks, får rød label på skadekortet. Skader, der skal behandles snarest, får gul label. Og skader, der kan vente, får grøn label. Derfor kaldes ordningen da også for blinklysprojektet.

Hvorfor ændre noget, der fungerer godt?

Overlæge Steffen Skov mener, at ordningen i Viborg fungerer godt. Man kan måske opdrage folk til altid at ringe først, men hvorfor skulle man?

»På papiret er vi en lukket skadestue, men i realiteten er vi en åben skadestue. Egentlig har jeg aldrig helt forstået den diskussion. Man snakker om åbne og lukkede skadestuer, men jeg vil hellere snakke kvalitet. Vores ordning med koordinerende sygeplejerske har givet os et kvalitetsløft, for det betyder, at vi prioriterer bedre. De skader, hvor det haster, kommer for først. Det er i sig selv udtryk for kvalitet. Men dertil kommer også den tryghed, der ligger i, at der med den åbne skadestue ,altid er en udvej`. Hvis man ikke kan komme igennem til vagtlægen, og man føler, at det virkelig brænder på, så er skadestuen der. Og jeg synes ikke helt, jeg kan genkende den der med, at vi får en masse småting ind. Noget andet er så, at det jo giver en god uddannelse af de yngre læger, fordi de kan køre et sagsforløb helt igennem. Det gør skadestuen til et godt uddannelsessted, og det ville jo ikke være tilfældet, hvis vi kun fik de voldsomme skader. Så jeg synes egentlig, at det fungerer godt; dog kunne jeg ønske mig et tættere samarbejde med lægevagten, så vi kan aflaste hinanden. Det arbejder vi på, og foreløbig har vi som første skridt indført, at lægerne i lægevagten kan henvise til røntgen«.

Vi smider ingen ud

Formand for sundhedsudvalget i Viborg Amt, Aage Koch-Jensen (K) mener ikke, det er et problem, at visiteringsskjoldet mildt sagt er noget utæt:

»Vagtlægerne tager første led og visiterer folk til skadestue, hvis det er nødvendigt, og det ikke er noget, de selv kan ordne. Sådan er det. Men det er da rigtigt, at nogle fortsat selv møder op ,fra gaden`. Her er holdningen, at ingen skal gå forgæves, og ingen bliver smidt ud igen. Det ser jeg ikke som et problem. Det er mit indtryk, at vi har en ordning, der fungerer godt«.

Aage Koch-Jensen mener, at systemet gerne må være smidigt: der skal gøres opmærksom på visiteringspligten, men når borgere udsættes for noget, der får dem til omgående og direkte at søge skadestuen i Viborg, er det ikke noget, der skal problematiseres.

Kampagne?

Amtsborgmester i Viborg Amt og formand for amternes sundhedsudvalg, Bent Hansen (S), kan dog godt forestille sig, at der skal strammes lidt op:

»Vi forringer jo ikke vores service ved at gå bort fra de åbne skadestuer. Vi har et veludbygget system med lægevagter, og det er meningen, at visitationspligten skal tages alvorligt. Ellers må der strammes op. Vi skal ikke have højtuddannede læger på skadestuen til at sidde og behandle en rift i en finger, og måske er der behov for, at vi gennemfører en kampagne, der klart fortæller, hvordan man skal forholde sig«.

Bent Hansen tror, at ordningen vil brede sig til hele landet.

Der er for mange tilfælde, hvor småskader belaster systemet, fordi man tager på skadestuen i stedet for til læge. Det handler både om principper og økonomi.

Også i blandt andre Århus og Ringkjøbing Amter skal man i dag visiteres til skadestuerne. Men for mange borgere er det fortsat en ret og noget helt naturligt at henvende sig direkte på skadestuen.

Visitering eller ej. Og kampagne eller ej.