Skip to main content

Skærpet sikkerhed i psykiatrien

Kirsten Winding, winding@newmail.dk

23. mar. 2012
5 min.

Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH) kom for alvor i mediernes søgelys i sidste uge. Lavinen begyndte at rulle, da en 47-årig patient fredag den 16. marts om formiddagen gav en læge og to sygeplejersker livstruende stik med en kniv.

Sådan noget må ikke kunne ske. Og det gør det så alligevel.

Mandag kom Arbejdstilsynet på besøg, og tirsdag formiddag udstedte de et strakspåbud til afdelingen om at stramme instrukser og procedurer omkring visitation af indkommende patienter. Afdelingen fik en uge til at efterkomme påbuddet.

Onsdag svarede ledelsen med et skærpet sæt sikkerhedsregler:

»Vi følger Arbejdstilsynets påbud til punkt og prikke«, siger Anders Meinert Pedersen, der er lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark. »De har bedt om en ny beskrivelse af reglerne for visitering, og det har vi lavet. De træder straks i kraft både i Odense og på de andre otte psykiatriske hospitaler i regionen. Men det undrer mig, at de kun har givet påbuddet til afdelingen i Odense, for reglerne er ens på alle regionens ni afdelinger. Derfor regner jeg også med, at de nu vil se på og skærpe reglerne på landets øvrige afdelinger«.

Sådan fungerer Arbejdstilsynets regler dog ikke.

»Vores påbud går på den konkrete afdeling - ikke hele regionen eller hele landet«, forklarer Mette Thidemann, tilsynschef ved Tilsyn Syd.

»Men vi håber jo på, at der er en vis spredningseffekt til andre afdelinger«, siger hun.

Aldrig 100 pct.

Det store spørgsmål har naturligvis lige siden episoden fredag formiddag været: Hvor kom kniven fra?

»Vi har altid gjort meget ud af at oplære alt personale i at visitere patienter på vej ind«, fortæller Kim Balsløv, der er overlæge på Retspsykiatrisk Afsnit på OUH, naboafsnit til det lukkede afsnit, hvor knivdramaet skete.

»Vores regler og procedurer på det felt er fuldstændig på linje med, hvordan de er på andre psykiatriske afdelinger i landet. Men man kan nok aldrig gardere sig 100 pct. imod den slags helt exceptionelle hændelser«, fortsætter han.

»Gerningsmanden her var helt rolig, der var ingen faresignaler forud for episoden; hans angreb kom som lyn fra en klar himmel«.

Den 47-årige var en gammel kending af systemet. Han har været på afdelingen mange gange før og har også en voldsdom. Torsdag aften kom han ind via den psykiatriske skadestue. Det var først, da lægen fredag morgen ville tvangstilbageholde ham og medicinere ham, at han blev aggressiv.

Lægen vurderede på det tidspunkt, at patienten havde det så dårligt, at det ikke var forsvarligt at lukke ham ud. Han var psykotisk og kunne være til fare for både sig selv og andre.

Dilemma

Patienterne visiteres, og deres ejendele gennemses rutinemæssigt ved alle indlæggelser, hvad enten det er på et åbent eller et lukket afsnit.

»Det er ikke helt usædvanligt, at patienter reagerer på dette«, fortæller Kim Balsløv. »Derfor er vi netop opmærksomme på at gøre det på en måde, der ikke opleves som et overgreb«.

Der er tale om almindelig kropsvisitering, hvor man klapper personen op og ned ad kroppen og undersøger tøj og lommer. Man afsøger ikke kropsåbninger og -huler.

»Vi har denne rutine, selvom psykiatriske patienter har det psykisk dårligt, og det ikke gavner deres tilstand, når de udsættes for undersøgelser, som de oplever som overgreb«, siger Kim Balsløv.

Af samme grund har man heller ikke vagter på stedet. »Afdelingen må ikke komme til at minde om et fængsel. Hvis der står muskelmænd i hjørnerne, går det ud over behandlingen. Desuden er vi ikke meget for at bruge af vores i forvejen sparsomme lønbudget til personer, der ikke kan andet end at holde vagt. Det at forebygge vold og håndtere aggressivitet er en del af det psykiatriske arbejde, og det mener vi gøres bedst af psykiatrisk uddannet personale«.

Nedskæringer

Netop psykiatrien er blevet beskåret væsentligt i de seneste år. For Psykiatrisk Afdeling, Odense gav det problemer allerede i efteråret 2011, hvor Arbejdstilsynet kom med en påtale af, at for dårlig bemanding samtidig med et stigende antal voldelige patienter kunne være et problem for sikkerheden.

Regionen henholder sig til egne tal tilbage fra 1996, som ikke viser nogen stigning i antallet af anmeldte arbejdsskader som følge af vold

»Det kan naturligvis ikke udelukkes, at det hænger sammen. Men jeg tror desværre hverken, at bedre bemanding eller skrappere sikkerhedsregler ville have hindret denne episode. Episoder som denne er heldigvis yderst sjældne«, siger Kim Balsløv.

»Vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad der står i vores magt, for at sikre os imod, at noget lignende kan ske igen. Lige nu har vi det som sårede soldater: Tre af vores venner har været i livsfare, det går tæt på, og vi er alle sammen meget berørte af det. Det opleves lidt hårdt at skulle stå for skud i pressen efterfølgende. Men vi øver os i at opfatte det i den bedste mening«.

Se også 24 timer på side 845 og De ti »Når lægen bliver skydeskive« på side 894.

Følg Odensesagen på Ugeskriftet.dk

22.3.: Region Syddanmark klager over Arbejdstilsynet

20.3.: Alle psykiatriske afdelinger i Syddanmark skal arbejde efter ny instruks

20.3.: Psykiatrien i Viborg/Skive skærper sikkerhed omkring psykisk syge

20.3: Psykiatri skærper sikkerhed

20.3.: Vold i psykiatrien ikke ukendt

20.3.: Psykiatrisk afdeling på OUH skal skærpe visitationen

16.3.: Knivdrama på Psykiatrisk afsnit i Odense

Ny instruks i psykiatrien i Region Syddanmark

Psykiatrien i Region Syddanmark har udgivet en ny fælles instruks for alle psykiatriske afdelinger i regionen efter Arbejdstilsynets påbud.

Her fremgår det bl.a., at patienter, der skal indlægges på eller overflyttes til et lukket afsnit, skal kropsvisiteres og have deres ejendele undersøgt af mindst to medarbejdere. Patienten vil blive bedt om lægge sit tøj, undtagen undertøj. Også ejendele undersøges.

Indlagte på et åbent afsnit kropsvisiteres også, hvis en læge skønner det nødvendigt.

Ved mistanke om indsmugling af farlige genstande eller narko kan overlægen beslutte en skærpet visitation - også mod patientens ønske. Så skal patienten skifte tøj ud med hospitalstøj og undersøges grundigt.

Patienter vil også blive kropsvisiteret efter udgang.

Den nye instruks er offentliggjort på regionens hjemmeside under »psykiatri«.

Psykiatrien i Syddanmark har også igangsat en årsagsanalyse af knivoverfaldet fredag 16. marts, som vil være klar senest 1. maj. En sådan analyse er beregnet til læring og er derfor fortrolig, men ifølge regionen vil de væsentligste pointer blive offentliggjort.