Skip to main content

”Skift af pacemaker – tre sekunder”

Michael Skov Hansen er speciale- og uddannelsesansvarlig overlæge ved Afdelingen for Hjertesygdomme på Sygehus Sønderjylland, Aabenraa. I dag skal han implantere pacemakere på tre patienter: to nyimplantationer og en udskiftning.
Overlæge Michael Skov Hansen er ved at forberede næste patient og bærer derfor hue, mundbind samt blybriller mod røntgenstråling. Foto: Henrik Houman, Sygehus Sønderjylland.
Overlæge Michael Skov Hansen er ved at forberede næste patient og bærer derfor hue, mundbind samt blybriller mod røntgenstråling. Foto: Henrik Houman, Sygehus Sønderjylland.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

22. feb. 2019
3 min.

7.15 Efter morgenmaden kører jeg vores søn, en efternøler på et år, i vuggestue i den modsatte ende i byen af sygehuset. Jeg møder i god tid og når at indsende evalueringsskemaer for to 8. semesterstuderende fra SDU, som lige har afsluttet fire ugers ophold. Der er også tid til at logge på regionens epj-system COSMIC og søge dagens tre pacemaker-patienter frem.

8.00 Morgenkonferencen følges op af en overlæge, der fremlægger en spændende case om »glas-aorta«. Da thoraxkirurgerne på OUH åbnede patienten, var aorta fyldt med kalk (glasaorta), og operation var ikke mulig. Spørgsmålet var, om man kunne have opdaget det før, så patienten ikke var havnet på operationsbordet. Det kunne man formentlig ikke. Efter morgenkonferencen fortsætter vi med overlægemøde. Vi drøfter sommerferieplan, CT-skanning af patienter med aortastenose og håndtering af prøvesvar.

9.15 Dagens første patient er en 74-årig mand med intermitterende andengrads-AV-blok. Han er flere gange besvimet og skal have en pacemaker. Han har boet i Danmark i 18 år, men taler kun tysk, så vi har en tysktalende sygeplejerske til at hjælpe os med at tolke. Han får en dobbeltkammer-pacemaker, og det forløber uden problemer.

10.30 Jeg går i KAG-rummet ved siden af med henblik på røntgengennemlysning af en KAG-patient med en dysfungerende ICD – en speciel pacemaker, hvor der er mistanke om brud på den ene ledning. Der er nu ikke umiddelbart noget at se.

11.00 Efter en bid brød og en kop kaffe går jeg ind til den næste patient, en 75-årig mand, som skal have skiftet sin pacemaker. Han har haft pacemakeren siden 2008, men batteriet er ved at løbe tørt for strøm. Han er pace-afhængig, hvilket medfører, at der er asystoli, når man frakobler pacemakeren, indtil den nye pacemaker er tilkoblet, så skiftet skal foregå hurtigt. For en sikkerheds skyld har vi en ekstern Zoll-pacemaker i beredskab. Skiftet tager kun tre sekunder, og manden går hjem efter et par timers observation.

12.00 Den tredje pace-patient – en 88-årig mand – møder ind. Han skal have pacemaker på baggrund af SSS (Syg Sinus-Syndrom, red.). Ved ankomsten blev hans INR-tal målt til 3,6, hvilket er i overkanten, når vi implanterer pacemaker. Jeg lægger et venflon og giver ham Konakion (K-vitamin, red.) i.v.

13.00 Efter frokost under middagskonferencen er den tredje patient gjort klar. Han har ikke egen binyrebarkproduktion, da han er blevet opereret for en svulst i hjernen for en del år siden. Han skal have ekstra binyrebarkhormon på baggrund af det stress, operationen medfører. Han får 25 mg Solu-cortef i.v., inden vi lægger en dobbeltkammer-pacemaker uden problemer. Efterfølgende bliver han inkluderet i Danpace 2-studiet, et lodtrækningsstudie af, hvordan en pacemaker skal programmeres.

15.00 Jeg går ned på kontoret. Læser mails og forbereder et kursus i morgen – et kursus om elektronisk 360 graders evaluering af yngre læger. Yngre læger skal evalueres elektronisk på fire af de syv lægelige kompetencer af alle afdelingens personalegrupper. Som uddannelsesansvarlig overlæge skal jeg facilitere processen og give feedback på evalueringerne.

15.50 Fyraften. Jeg kører ud og henter den lille i vuggestuen. Min hustru, som er oversygeplejerske på øjenafdelingen i Sønderborg, er kommet hjem. Jeg tager en halv time på motionscykel og bader, inden vi spiser aftensmad – en rest porretærte fra i går.

20.00 Den lille er puttet. Vi planlægger påskeferie, og ser tv-avis. Bagefter ringer jeg til mine to voksne børn i Holland, inden jeg læser nogle mails. Klokken 22 er det sengetid.