Skip to main content

Skolelægen er blevet lægefaglig konsulent

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk.

10. jun. 2011
2 min.

Landets ca. 140 erhvervsaktive kommunallæger har fået moderniseret deres overenskomst. Det har der været brug for af flere årsager, siger Claus Malta Nielsen, formand for Foreningen af Kommunallæger (FAKL).

»Den hidtidige overenskomst fokuserede på to traditionelle arbejdsfelter: Det sociallægelige lægekonsulentområde og funktionen som børne- og ungelæge, der lavede screeningundersøgelser af skolebørn. Det prægede overenskomsten, og det fremgik specifikt, at kommunallæger ikke lavede klinisk arbejde«, forklarer Claus Malta Nielsen.

»Nu er skolelægefunktionen under afvikling mange steder, og kommunallægernes konsulentfunktion er blevet langt bredere efter strukturreformen. De funktioner, som var beskrevet i den gamle overenskomst, var ikke længere dækkende«.

Med strukturreformen i 2007 fik kommunerne langt flere sundhedsopgaver, og det betyder, at kommunallægers arbejdsområde ifølge et nyt protokollat til overenskomsten nu også omfatter rådgivning af personale, der beskæftiger sig med forebyggelse, vederlagsfri fysioterapi, genoptræning, opfølgning på utilsigtede hændelser og alkohol- og stofmisbrug.

»Derudover kan kommunallæger fungere som lægefaglige rådgivere for kommunen i forhold til at udvikle indsatsen på områder som f.eks. forløbstænkning for udredning af borgere, udarbejde og gennemføre sundhedspolitikker og sundhedsaftaler osv.«, siger Claus Malta Nielsen.

Individuel kontrakt

Der er dog en hage ved historien: Foreningen af Speciallæger (FAS) og Yngre Læger (YL), som forhandler overenskomst for de kommunalt ansatte læger, havde ønsket, at klinisk arbejde skulle dækkes af overenskomsten.

Det krav kom man ikke igennem med, fortæller Claus Malta Nielsen.

Den fraværende omtale af klinisk arbejde i den gamle overenskomst skyldtes muligvis, at man ikke ville tage brødet ud af munden på de praktiserende læger og børnelægerne. For de gamle skolelæger vaccinerede jo faktisk børn, siger Claus Malta Nielsen. Men det duer ikke længere, for mange kommunallæger har fået kliniske opgaver, f.eks. som misbrugslæger eller i forbindelse med genoptræning.

»Og dertil kommer, at sundhedsloven og Sundhedsstyrelsen har ændret definitionen af at ,tage i behandling`, så f.eks. en forebyggelsessamtale svarer til at have nogen i behandling«.

YL og FAS havde ønsket en overenskomstaftale, der dækker løn og arbejdsvilkår for kommunalt ansatte læger med klinisk arbejde. Det ville KL (Kommunernes Landsforening) imidlertid ikke være med til. Derfor skal læger, der bliver ansat i en kommune til f.eks. at arbejde med alkohol- og stofmisbrug, selv forhandle en individuel kontrakt, advarer Claus Malta Nielsen. Han understreger, at man bør henvende sig til YL eller FAS, som vil hjælpe med at sikre en ordentlig kontrakt.

»Men vi har en fælles anbefaling med KL om, at løn, pension og arbejdstid skal følge regionernes overenskomster for henholdsvis overlæger og afdelingslæger«, siger han.