Skip to main content

Skt. Hans: Uddannelse i krise

Uddannelsen sejlede på afdelingen for dobbeltdiagnoser på Psykiatrisk Center Skt. Hans, da inspektorerne kom på besøg. En kritisk rapport satte skub i oprydningen.

Foto: Psykiatrisk Center Skt. Hans
Foto: Psykiatrisk Center Skt. Hans

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

10. sep. 2015
6 min.

»Utrygt læringsmiljø«. »Ledelsen er stejl og fejer forslag af bordet, og uddannelsesmæssige problemer tages ikke alvorligt«.

Grovfilen kom i brug, da tre specialekyndige uddannelsesinspektorer efter et besøg på Psykiatrisk Center Skt. Hans, Afdeling M, i juni skulle give karakterer.

»Behov for forbedring«

Inspektorordningen er specialernes og Sundhedsstyrelsens kontrol med afdelingernes varetagelse af speciallægeuddannelsen og garanten for, at uddannelsens kvalitet er i orden. Hvad den i Afdeling M’s tilfælde viste sig ikke at være.

På forhånd havde de yngre læger udfyldt et evalueringsskema. På 13 af skemaets 16 temaer lyder scoren: »behov for forbedringer«. Et tema (forskning) vurderes som »utilstrækkelig«, mens kun tre scorer som »tilstrækkelig«.

Som »tilstrækkelig« vurderes afdelingens uddannelsesprogram og uddannelsesplanen. Men såvel introduktionen til afdelingen som læringsmiljøet, afdelingens undervisning og konferencernes læringsværdi havde »behov for forbedring«. Det samme gælder arbejdstilrettelæggelsens hensyntagen til videreuddannelsen.

De yngre læger var nervøse for, om de kunne opnå de krævede kompetencer, fremgår det af inspektorernes rapport.

Sundhedsstyrelsen modtog den ualmindeligt skarpe rapport den 13. august og reagerede hurtigt med en mail til klinikchefen, til Videreuddannelsesregion Øst og centerchef Bo Andersen.

Her udtrykte Sundhedsstyrelsen sin bekymring og udbad sig en handlingsplan, som den har modtaget i onsdags. Derefter vil Sundhedsstyrelsen fastsætte en dato for et genbesøg.

»Og det bliver senest i midten af 2016«, lover kontorchef og overlæge i Sundhedsstyrelsen Birte Obel.

Hasteindkaldt stormøde

Der går som regel adskillige måneder fra et inspektorbesøg, og til der foreligger en rapport. Derfor kan man ikke udelukke, at der i den mellemliggende tid er blevet rettet op på forholdene. I dette tilfælde forsikrer centerchefen for Psykiatrisk Center St. Hans, Bo Andersen om, at man allerede er i fuld gang:

»Vi har taget kritikken til os og lavet en plan, som også er afstemt med de yngre læger her på stedet, og som vi vil sikre, at vi kan leve op til«.

Bo Andersen forklarer, at man tog affære kort tid efter inspektorbesøget, hvor man med hans udtryk godt kunne fornemme, at »der var en dårlig stemning«. I stedet for at afvente den kritiske rapport indkaldte centerchefen de yngre læger sammen med klinikchefer og overlæger fra både Afdeling M og den retspsykiatriske Afdeling R, som ikke selv har uddannelseslæger, for at afhjælpe problemerne.

»Vi har været et attraktivt uddannelsessted, og det vil vi sørge for at blive igen«, siger han.

Af de yngre læger, som var på afdelingen under inspektorbesøget, er der kun to tilbage, herunder de yngre lægers tillidsrepræsentant, Martine Aabye. Men et nyt hold H-læger begyndte den 1. september. »Vi har flere uddannelseslæger nu, end vi normalt har. Men det har vi rustet os til«, fortæller centerchef Bo Andersen. Bl.a. har man trukket speciallæger med undervisningserfaring ind fra Afdeling R, hvor der normalt ikke er undervisningsforpligtelse. De skal træde til som supervisorer og mentorer for at afbøde den speciallægemangel, som alle er enige om, er en hovedårsag til problemerne.

Det skal gå stærkt

Også Videreuddannelsesregion Øst modtog rapporten. Meget afhænger af, om man her vurderer, at uddannelsen er på vej til at rette sig. Og det skal gå stærkt, siger sekretariatschef Lise Møller.

»Der skal være udsigt til bedring inden for en ret overskuelig fremtid. Er der ikke det, flytter man stillingerne midlertidigt eller permanent«, siger Lise Møller. Men peger samtidig på et dilemma:

»Problemet er, at de har en akut mangel på overlæger til at varetage uddannelsen på forsvarlig vis. Og det hjælper jo ikke afdelingen at flytte uddannelseslægerne. Det giver jo ikke flere overlæger, men gør bare lægemanglen på afdelingen endnu større«.

Mads Skipper, formand for Lægeforeningens uddannelses- og forskningsudvalg, ser en dobbelthed i den kritiske rapport. På den ene side en vilje hos afdelingen til at uddanne og have et godt læringsmiljø. Men også »en diskrepans mellem det, ledelsen siger, og det, den faktisk gør«.

»Jeg er udmærket klar over, at det bliver noget af en udfordring. Men man kan ikke forlange, at de uddannelsessøgende læger skal være et sted, hvor man ikke kan få den forventede uddannelse og undervisning«, siger Mads Skipper.

Handlingsplanen

Centerchef Bo Andersen erkender blankt, at der har været problemer. Han mener også, at rapporten var for barsk og kun gav »et øjebliksbillede«. Men nu vil han gerne videre. Foreløbig forsøger man at rekruttere sig ud af overlægemanglen. Man er også i færd med at ansætte en afløser på Afdeling M for klinikchefen, der har ønsket igen at blive overlæge på et afsnit.

Ugeskriftet er kommet i besiddelse af den handlingsplan, som onsdag – dagen før fristens udløb – landede hos Sundhedsstyrelsen og uddannelsesregionen. Her fremgår det bl.a., at man ud over at inddrage speciallægerne fra den retspsykiatriske afdeling vil fokusere skarpere på speciallægens »syv roller«, herunder forskning – et af de områder, hvor rapportens kritik var hård.

Faktaboks

Fakta

Fremover vil de yngre læger også få tilbudt en »miniuddannelse« i kognitiv behandling – noget, uddannelseslægerne har savnet. Desuden vil arbejdsdagene blive tilrettelagt, så der på begge afdelinger altid vil være en speciallæge til morgensupervision af vagthavende læger.

»Og så vil vi sikre, at de yngre læger får mulighed for at deltage i forskningsaktiviteter«, siger Bo Andersen.

Yngre Læger: Nu tror vi på det

De yngre lægers tillidsrepræsentant, Martine Aabye, understreger, at de yngre læger generelt er glade for Skt. Hans.

»Vi har på intet tidspunkt haft ønske om at lukke det ned som uddannelsessted. Tværtimod vil vi meget gerne bevare det, for det har et kæmpe uddannelsespotentiale«, siger hun.

Som tillidsrepræsentant kan hun sagtens genkende de forhold, der beskrives i den kritiske rapport. Stemningen var elendig, de yngre læger følte sig fortabte, og klinikledelsen virkede opgivende.

»Heldigvis var klinikchefen indforstået med at inddrage centerledelsen«, siger Martine Aabye. Herefter kom det omtalte møde i stand.

»Vi oplevede, at både centerledelsen og hele overlægegruppen delte vores ønske om at rette op straks, når der startede nye læger den 1. september. Og der er faktisk sket en del«, siger hun og fortæller, at ledelsen er seriøst i gang med at virkeliggøre det, som blev drøftet på mødet. At der faktisk er blevet lyttet til kritikken.

- Men uddannelsesregionen vil ikke nødvendigvis afvente det næste inspektorbesøg. Hvis de ikke føler sig overbevist, tager de uddannelsen fra afdelingen?

»Ja. Og det er vi bestemt ikke interesserede i som yngre læger – og slet ikke nu, hvor vi oplever, at vi er blevet lyttet til fra ledelsens side. Der ser ud til at være taget de initiativer, der skal til, og vi tror på, at vi godt kan få rettet det op i samarbejde med ledelsen«, siger Martine Aabye.

Link til rapporten samt Sundhedsstyrelsens kommentarer: