Skip to main content

Slagsmål om skat af lægeboliger ender i retten

Yngre Læger trækker Region Sjælland i retten i tvisten om lægers skat på lægeboliger. Vi har blot fulgt loven, fastholder regionen.

Camilla Rathcke og Yngre Læger trækker Region Sjælland i retten i sagen om skat på lægeboliger. Foto: Palle Peter Skov
Camilla Rathcke og Yngre Læger trækker Region Sjælland i retten i sagen om skat på lægeboliger. Foto: Palle Peter Skov

Anders Heissel, ah@dadl.dk

31. aug. 2016
5 min.

I et højst usædvanligt skridt trækker Yngre Læger nu Region Sjælland i retten for at få afgjort striden om, hvor meget yngre læger skal betale skat af lægeboligerne.

”Vi tager dette skridt, fordi vi ikke mener, at lægeboligerne er vurderet korrekt. En del læger har fået et for stort og dermed uberettiget skattesmæk på grund af de for høje vurderinger, og da regionerne ikke vil ændre i deres opgørelse, er vi nødt til at få rettens afgørelse om, hvilken vurderingsmetode der er korrekt,” siger Camilla Rathcke.

Faktaboks

Skal lægen betale 13.000 kr. eller 900 kr. ekstra i skat?

Sagen tog sin begyndelse i foråret sidste år, hvor det kom det frem, at de fem regioner havde overset en skatteændring, der betyder, at læger, der siden den 1. januar 2013 har boet i en lægebolig, skal betale skat af differencen mellem markedsværdien og den egentlige husleje. Og siden har regionerne via bl.a. ejendomsmæglere fastsat markedsværdien af lægeboligerne for derigennem at kunne indberette til SKAT, hvad lægerne skal betale skat af.

Problemet er, at Yngre Læger og regionerne er uenige om, hvordan værdien af lægeboligerne bliver foretaget – og dermed også hvor meget skat lægerne skal betale af det personalegode, som lægeboligerne er.

Brugt en million kr. på sagen

I mere end et år har Yngre Læger brugt ca. en million kroner på at behandle og analysere de ca. 550 henvendelser fra yngre læger som mener, at de har betalt for meget i skat. Alle regioner har ifølge Yngre Læger udregnet værdien forkert, men foreningen har valgt Region Sjælland som prøvesag, fordi regionen med antal boliger og antal sager på omkring 30 kan give en rettesnor for det videre forløb.

For hvis Yngre Læger får medhold, vil foreningen med rettens ord i ryggen bede de andre regioner ændre deres vurdering, og hvis ikke det sker, vil også de andre regioner blive stævnet af Yngre Læger.

Sagen er principiel for Yngre Læger, fordi boligerne spiller en stor rolle for lægernes mulighed for at bosætte sig nemt, billigt og tæt på de hospitaler, de skifter rundt mellem i deres speciallægeuddannelse. Det kan derfor være afgørende for, om lægerne overhovedet overvejer, om et speciallægeforløb langt fra ens gældende bolig er realistisk. Og Yngre Læge-formanden understreger, at yngre læger naturligvis skal betale skat de skal ikke betale uretmæssigt for meget.

”Hvis regionernes vurdering ikke bliver ændret, står vi reelt med dyrere lægeboliger, og det er hverken godt for lægerne eller for muligheden for hospitalerne til at rekruttere og fastholde yngre læger. Yngre læger rejser meget rundt som en del af speciallægeuddannelsen, og faktorer som prisen på en lægebolig spiller naturligvis også ind i valget af hospital,” siger Camilla Rathcke.

Vurderet efter råd fra SKAT

Men ifølge Marianne Evers, HR-direktør i Region Sjælland, har regionen vurderet lægeboligerne helt efter bogen.

”Vi har vurderet lægeboligerne efter samråd og rådgivning fra SKAT og vores eget revisionsfirma, og vurderingen er foretaget af en ejendomsmægler med lokalkendskab. Derfor har vi gjort, som SKAT har bedt os om, og vi har desuden lagt en forsigtighedsprincip ind i vurderingen, så stand, alder og beliggenhed spiller ind. Vi har altså vurderet værdien af boligerne, som den skal vurderes,” siger Marianne Evers.

Hvis konsekvensen er regionens måde at fastsætte værdien bliver, at færre læger vil søge til regionen på grund af de højere priser – som Yngre Læger forudser – vil regionen stå med at problem, erkender Marianne Evers.

”Vi vil selvfølgelig gerne som arbejdsgiver stille attraktive vilkår til rådighed for at tiltrække læger, og hvis skattesagen får færre læger til at søge mod regionen, har vi et problem. Men vi mener, at vi har fulgt loven, så vi kan naturligvis ikke gøre andet,” siger HR-direktøren.

Rent juridisk har Yngre Læger netop sendt en stævning til både Region Sjælland og byretten i Næstved, hvor sagen skal gå. Yngre Læger vurderer, at retssagen vil koste 150.000 kr. og vil vare op til et år.

Se notat om skattesagen lavet af Yngre Lægers advokat