Skip to main content

Slut med at give information om personlige forhold på flersengsstuer

Lægelig chef Connie Lærkholm Hansen, laerkholm@dadlnet.dk

2. jan. 2006
2 min.

Lægeansvarsudvalget har været involveret i en sag, hvor Patientklagenævnet fandt grundlag for at kritisere en overlæge for at have videregivet oplysninger til en patient i overværelse af andre pa-tienter på en 4-sengsstue på en kirurgisk afdeling.

Det drejede sig om mundtlig information i forbindelse med et fund ved røntgenfotografering af patientens tyktarm. Koloskopi og røntgenundersøgelse viste en tumor i coecum, og patienten blev tilbudt operation.

Patientklagenævnet fandt, at overlægen brød sin tavshedspligt ved at give den omtalte information i andre patienters påhør på stuen.

Uagtet at det tidligere har været ganske normalt på store hospitalsafdelinger at informere patienterne i sygesengene, blandt andet fordi sengeliggende patienter ofte ikke kan forlade sengen, vil det med denne afgørelse blive nødvendigt med en ændring i hidtidig praksis på de danske sygehuse.

Selv om det ofte ikke er muligt på grund af pladsforholdene at informere patienten alene, bør sygehuse og læger i fremtiden være opmærksomme på dette problem. Ved gennemgang af sagen i Lægeansvarsudvalget var der blandt udvalgets medlemmer enighed om, at Patientklagenævnets afgørelse vil kunne holde ved domstolene. Selv om det har været almindeligt at orientere patienter om deres sygdom på flersengsstuer, må dette i praksis anses for at være en fortidig procedure, i hvert fald når der skal informeres om forhold af alvorligere eller mere følsom karakter.

Loven

Patientklagenævnet har i afgørelsen henholdt sig til § 23 i lov om patienters retsstilling, hvor der står, at en læge skal iagttage tavshed om, hvad han eller hun under udøvelsen af sit erhverv erfarer eller får formodning om angående helbredsforhold, øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger.

Imidlertid kan sådanne oplysninger ifølge lov om patienters retsstilling § 26, stk 1, videregives, hvis patienten har givet sit samtykke hertil. Samtykket skal som udgangspunkt være skriftligt. Der er ved Patientklagenævnets vurdering lagt vægt på, at patienten uden tvivl ikke havde givet skriftligt samtykke til, at lægerne kunne videregive oplysninger om hendes sygdomstilstand til andre patienter på afdelingen. Patientklagenævnet fandt derfor anledning til at kritisere overlægen for at videregive fortrolige oplysninger til medpatienterne på sengestuen, jf. § 23 og § 26, stk. 2, i lov om patienters retsstilling.

Lægeforeningens Lægeansvarsudvalg

Kim Solstad, formand

Niels Poul Gammelgaard

Connie Lærkholm Hansen

Mogens Nørgaard Knudsen

Margit Maltesen

Marlene Mohr

Ole Eckhardt Poulsen

Helle Wiingaard