Skip to main content

Slut med tilskud til glucosamin

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

10. okt. 2011
2 min.

Det danske samfund har siden 2004 udbetalt knap 450 millioner kroner i offentlig støtte til slidgigtpræparatet glucosamin. Nu er det slut. Det virker nemlig ikke.

"Vi fjerner nu tilskuddet, da det ikke er videnskabeligt bevist, at der overhovedet er nogen effekt af dette lægemiddel. Der er ikke med sikkerhed effekt målt mod placebo. Og netop effekt er naturligvis et hovedkriterium for, at et lægemiddel kan få tilskud," siger Ulla Kirkegaard Madsen, farmaceut i Lægemiddelstyrelsen.

Tilskuddet til håndkøbslægemidlet bortfalder den 28. november i år. Omkring 140.000 patienter er lige nu i behandling med glucosamin, og alene sidste år blev der givet et tilskud på 60 millioner kroner. Ønsker patienter fremover glucosamin, skal de betale den fulde pris.

Da der er risiko for alvorlige gastrointestinale og kardiovaskulære bivirkninger, fraråder Institut for Rationel Farmakoterapi, at lægerne fremover ordinerer NSAID-præparater som alternativ. Effekten er desuden heller ikke bedre end almindelig paracetamol.

IRF forslår derfor, at patienter med smerter fra deres slidgigt forsøges opstaret med fast dosering paracetamol, hvis det ikke allerede er tilfældet. "Fast dosering vil sige, at patienten tager 1 g x 4 hver dag i en periode på min. 14 dage, hvorefter effekten evalueres," hedder det på IRFs hjemmeside som fortsætter:

"Ved utilstrækkelig effekt af paracetamol kan man tillægge tramadol. Hos ældre optitreres langsomt mhp. at minimere bivirkninger (fx med 50 mg hver 3. dag til max 300 mg). Hvis patienten, trods dette, oplever markant forværring eller bivirkninger kan behandlingen med glukosamin evt. genoptages og effekten revurderes efter 1-3 måneder."

Den tidligere direktør i IRF Jens Peter Kampmann har i et høringgsvar som formand for Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi netop fastslået risikoen for, at lægerne blot begynder at ordinere NSAID-præparater: "Hvis lægerne i stedet for giver et NSAID-præparat, har vi IKKE gjort sundheden her i landet en tjenete. Så må de hellere tage placeo-glukosamin. Dette er realiternes verden!! I bør også holde særligt øje med forbruget af specielt NSAID - det skulle også nødigt stige," skriver han I selskabets høringssvar.

Ifølge selskabet fastslår Lægemiddelstyrelsens udmelding blot den indstilling, der tidligere på året kom fra Medicintilskudsnævnet, fordi glucosamin ikke "har en sikker og værdifuld terapeutisk effekt til symptomlindring ved slidgigt, hverken i knæ eller andre led."