Skip to main content

Smerteklinikker siger også nej til medicinsk cannabis

Smerteklinikker flere steder i landet siger nej til at udskrive medicinsk cannabis i den nye forsøgsordning. Men løsningen ligger lige for, siger formand for fagligt selskab.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

9. jan. 2018
4 min.

Lige som de praktiserende læger ikke vil udskrive medicinsk cannabis som led i den nye forsøgsordning, siger smertelægerne fra. Bl.a. Jette Højsted, der er specialeansvarlig overlæge på Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet.

”Efter en lang diskussion har vi besluttet ikke at ville udskrive medicinsk cannabis, fordi der på nuværende tidspunkt ikke er god nok evidens for, at det virker. Vi ved altså ikke, om det virker eller hvordan vi skal dosere det. Rigtig mange patienter ringer og spørger, om de kan få medicinsk cannabis, og flere siger, at de har et illegalt forbrug af cannabis, som de nu gerne vil have legaliseret. Men det gør vi naturligvis ikke”, siger Jette Højsted.

Faktaboks

Fakta

Dog har en det første dilemma allerede vist sig. En patient med rygsmerter har i længere tid røget cannabis, og mener selv, at det er det eneste, der virker på hans smerter i forhold til de andre præparater, han har fået hos smertelæger, forklarer Jette Højsted.

”Men for det første anbefaler Lægemiddelstyrelsen ikke, at man ryger cannabis, og vi accepterer heller ikke, at patienterne ryger cannabis købt uden recept og dermed har et illegalt forbrug. Og da vi har besluttet, at vi ikke udskriver medicinsk cannabis, er det heller ikke en mulighed for patienten. Og selv hvis vi ville udskrive medicinsk cannabis, opfylder patienten ikke indikationerne i forsøgsordningen. Så lige nu kan vi ikke hjælpe ham med at få cannabis. Og den slags tilfælde vil vi få igen. Derfor står vi i en lidt kaotisk situation”, siger Jette Højsted.

Kender ikke interaktionen

På Smerteklinikken på Regionshospitalet Silkeborg er overlæge Randi Eltved klinikchef, og her er meldingen også klar:

”Vi vil ikke udskrive medicinsk cannabis, fordi evidensen ikke er god nok for langt de fleste smertepatienter. Der er en meget lille gruppe patienter med neuropatiske smerter efter eksempelvis en blodprop eller anden nerveskade, hvor medicinsk cannabis måske kunne være en mulighed. Men det vil først være efter, vi har prøvet alt andet og veldokumenteret medicin af først. Desuden kommer mange smertepatienter og har enten prøvet cannabis-dråber eller har røget cannabis, men vi kan ikke tage ansvaret for at medicinere med stoffer, hvor interaktionen ikke er kendt”, siger Randi Eltved.

Jeg mener, at politikerne burde skrotte den nuværende ordning og lave et mere struktureret forsøg med udgangspunkt i smerteklinikker. Torsten Licht, klinikchef på Friklinikken i Grindsted i Region Syddanmark

Lav kliniske forsøg i stedet

Også på Friklinikken i Grindsted i Region Syddanmark, der tager sig af smertepatienter, får patienterne et nej, siger klinikchef Torsten Licht.

”Vi får daglig henvendelser fra patienter, der tror, at medicinsk cannabis er det nye vidunderstof, hvilket det formentlig ikke er. Evidensen er yderst sparsom, så derfor er det ikke et stof, vi tilbyder patienterne”, siger Torsten Licht og fortsætter:

”Jeg mener, at politikerne burde skrotte den nuværende ordning og lave et mere struktureret forsøg med udgangspunkt i smerteklinikker og neurologiske afdelinger. Det skal ikke være samtlige praktiserende læger, der skal kunne udskrive medicinsk cannabis, men man bør i stedet lave kontrollerede kliniske forsøg på mindre patientgrupper på eksempelvis smerteklinikker, hvor vi har den største viden om smertepatienter”.

Står du så med en masse frustrerende patienter?

”Ja, men omvendt forstår de godt vores argumenter, når vi forklarer vores skepsis for et stof, som vi ikke kender de langsigtede virkninger af. Det sker mig bekendt ikke ved andre lægemidler”.

Og løsningen ligger nemlig lige for, siger Joachim Hoffmann, formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin.

”Vi kan godt forstå, at de praktiserende læger ikke vil udskrive medicinsk cannabis. Vi vil i smertecentrene dog gerne påtage os at ordinere medicinsk cannabis som led i kliniske forsøg, der er godkendt af videnskabsetisk komité. I dag har vi en sparsom viden om, hvem der skal have det, hvilke doser og langtidseffekterne. Og den eneste måde at finde ud af det på, er ved at lave kliniske studier, som går ud fra smertecentrene. Desuden skal vi huske på, at den moderne måde at behandle kroniske smerter på er med en multidisciplinær tilgang med mange faggrupper, og hvor medicin spiller en mindre rolle”, siger Joachim Hoffmann.

Læs også: Praktiserende læger vil ikke udskrive cannabis

Podcast om medicinsk cannabis