Skip to main content

Smertepatienter på privatklinik

Journalist Anna Louise Stevnhøj, stevnhoj@post12.tele.dk

31. okt. 2005
5 min.

Samarbejdet mellem det offentlige sundhedsvæsen og diverse privathospitaler og klinikker har hidtil drejet sig om helt afgrænsede og veldefinerede ydelser som x-antal nye hofter og knæ.

En prøveoverenskomst mellem Amtsrådsforeningen og den private klinik Tværfagligt Smerteteam i Hillerød bryder imidlertid med sædvanen: Overenskomsten handler netop om gruppen af kroniske smertepatienter, der traditionelt betragtes som en af de tungeste og sværest behandlelige grupper overhovedet.

Erfaringerne fra prøveperioden viser ifølge initiativtagerne til klinikken, at disse patienter kan hjælpes, og at behandlingen ikke er nær så kostbar, som man kunne forestille sig.

Læge Villy Meineche Schmidt, som er en af klinikkens stiftere, siger, at patientmålgruppen er dem, som læger i almindelighed har det svært med.

»Det kan lyde lidt hårdt. Men før jeg begyndte at beskæftige mig med denne gruppe i klinikken, følte jeg også en vis afmagt. De er svære at hjælpe, hvis man ikke har de rigtige redskaber«, siger Villy Meineche Schmidt.

Det drejer sig om patienter med smerter på grund af piskesmældsskader, kroniske rygsmerter, der ikke kan opereres, smerter efter hofte- eller rygoperationer samt en stor og lidt diffus gruppe med generelle smerter som for eksempel fibromyalgi.

»De er udredte. Behandlingsmulighederne er udtømte. Vores opgave er dels at lave en fungerende smertelindringsindsats samt at hjælpe patienten til et liv, der ikke bare har smerterne som omdrejningspunkt«, siger Villy Meineche Schmidt.

Alt for sen indsats

Tværfagligt Smerteteam i Hillerød eksisterede allerede før overenskomsten med Amtsrådsforeningen. Dels havde klinikken haft et projekt med Frederiksborg Amt, hvor et halvt hundrede patienter, som stod på venteliste til smerteklinikker i andre amter, fik tilbudt behandling i Hillerød, og dels havde klinikken kunder fra forsikringsselskaber og kommuner, der ønskede en vurdering og en behandlingsindsats i forbindelse med skader, arbejdsprøvning, revalidering eller lignende.

Det er da også et indblik i, hvordan situationen er omkring de kroniske smertepatienter i den socialfaglige verden, der har sparket initiativet i gang.

Villy Meineche Schmidt er speciallæge i almen medicin og har blandt andet været lægefaglig konsulent for en revalideringsinstitution. Her har han arbejdet sammen med psykolog Povl Mejlhede Krog, som er en af medinitiativtagerne til klinikken:

»Når man er kronisk smertepatient, har det store psykosociale konsekvenser. Vores erfaring fra revalideringsverdenen er, at patienterne ofte først kommer i egentlig smertebehandling, når det er for sent ... forstået på den måde, at deres liv er faldet fra hinanden. De har mistet job og selvværd, og smerterne er ofte blevet livets centrum«, siger Villy Meineche Schmidt, der peger på, at ventelisterne på de offentlige smerteklinikker er på mellem to og tre år.

Lægen har ikke altid svaret

Behandlingen på klinikken i Hillerød er tværfaglig. Der er tilknyttet læger, psykologer, fysioterapeuter, afspændingspædagoger og socialrådgivere. Det ses nemlig som en forudsætning, at behandlingen ikke blot retter sig mod personen selv, men også mod pårørende samt mod patientens samlede liv, herunder tilknytningen til arbejdsmarkedet. Ofte går klinikken i dialog med arbejdsgiver eller kommune.

»Det er ikke altid, at det er lægen, der har svaret. Det kan lige så godt være socialrådgiveren, der får indgået aftale om fleksjob eller delvis sygemelding, og at det giver så meget ro, at smerterne bliver mere tålelige. Når man er kronisk smertepatient, sker der som regel det, at smerterne på et tidspunkt blot er ét ud af mange problemer«, som Villy Meineche Schmidt siger.

Klinikkens koncept er, at alle henviste patienter får lavet en »statusvurdering«. Denne består af en vurdering af patientens situation bedømt af læge, psykolog, fysioterapeut og socialrådgiver og ledsages af forslag til behandling. Behandling kan herefter aftales med klinikken - eller iværksættes i primærsektoren, idet nogle patienter vil have behov for tværfaglig indsats via klinikken, mens andre patienter vil kunne behandles af egen læge eventuelt i samarbejde med andre faggrupper i primærsektoren.

Billigere end forventet

Prøveoverenskomsten med Amtsrådsforeningen og aftalen med Frederiksborg Amt har givet klinikken erfaringsgrundlag til at kunne estimere prisen for et gennemsnitligt forløb.

»Det koster i snit mellem 15.000 og 20.000 kroner at behandle en kronisk smertepatient. Med mit erfaringsgrundlag fra revalideringsverdenen må man sige, at det er endog meget billigt set i forhold til, hvad det koster at have folk gående i lange afklaringsforløb, især hvis en hurtig indsats kan resultere i en fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet«, siger Villy Meineche Schmidt.

»Dertil kommer, at vi i en række tilfælde er kommet til at fungere som et kommunikationsled mellem sundhedsvæsen og kommunal forvaltning. Adskillige gange har vores socialrådgiver koordineret indsatsen mellem de mange instanser, der er indblandet i en sag, og det er jo et af vores systems akilleshæle, at koordinationen er vanskelig«, siger Villy Meineche Schmidt.

Dette er da også erkendelsen i en række af de kommuner, som klinikken samarbejder med, og som derfor hellere springer ventelisterne på sygehusene over og bestiller en direkte undersøgelse.

Villy Meineche Schmidt mener i princippet, at det burde være en offentlig opgave. Men at man i så fald må omorganisere dele af smertebehandlingen:

»Det er ekstremt vigtigt, at der dels er den tværfaglige tilgang, men også at der ikke opstår lange ventelister. Den hurtige indsats er altafgørende«, siger lægen.

Accept fra anæstesiologer

Smerteklinikken i Hillerød erkender, at deres arbejde formentlig vil blive kigget ekstra godt i kortene af smertebehandlingens traditionelle banevogtere, anæstesiologerne:

»Min oplevelse er, at anæstesiologerne i vidt omfang anerkender, at baggrunden som almen mediciner kan være en gevinst, fordi netop almenmedicinere er vant til at forholde sig til psykosociale omstændigheder«, siger Villy Meineche Schmidt.

Kroniske smertepatienter er en meget varieret patientgruppe, hvor alle patienter kan have gavn af regelret tværfaglig behandling, men hvor nogle har større behov end andre. Klinikkens målsætning er at vurdere patienter hurtigt og derefter foreslå den nødvendige og tilstrækkelige behandling.

Villy Meineche Schmidt understreger, at et af klinikkens succeskriterier er at kunne sende patienterne tilbage til den praktiserende læge med et behandlingsforslag.

»Det er et mål, at nogle patienters behandling kan varetages i almen praksis. Vi gør gerne det indledende tværfaglige arbejde, og vi forestår eventuel tværfaglig behandling som for eksempel smertehåndteringskursus mv. Men vi finder det lige så vigtigt at kunne give den praktiserende læge input og redskaber, så han eller hun kan varetage dele af opgaven«.