Skip to main content

Smid ikke potentielle speciallæger ud med badevandet

18. nov. 2011
3 min.

Formand for Lægeforeningens udvalg for uddannelse og forskning Lars Riber & Formand for yngre læger Lisbeth Lintz

Onsdag den 1. august 2012 er en skæringsdato. Den dag får fireårsreglen virkning for de læger, der begyndte deres kliniske basisuddannelse efter den 1. august 2008. Yngre Læger og Lægeforeningen har siden fireårsreglens indførelse arbejdet på at sikre, at læger har en reel mulighed for at kunne nå at komme i et hoveduddannelsesforløb, inden de bliver ramt af fireårsfristen. Det har vi blandt andet gjort ved utrætteligt at arbejde for et udvidet antal af introduktions- og hoveduddannelsesstillinger.

Og hvordan ser virkeligheden så ud nu?

Lægeforeningen har i oktober måned 2011 udsendt et spørgeskema til dem, som blev kandidater i henholdsvis 2008 og 2009. Formålet var at undersøge, hvor langt denne gruppe af læger er kommet i deres videreuddannelse - og besvarelsesprocenten var høj. 76 pct. af de adspurgte læger har svaret på undersøgelsen.

Undersøgelsen viser, at af de læger, der begyndte deres kliniske basisuddannelse i 2008 eller 2009, er det kun 19 pct., der indtil videre er startet i et hoveduddannelsesforløb. Det betyder, at 81 pct. af gruppen på nuværende tidspunkt risikerer at falde for fireårsfristen. Helt så galt går det dog næppe, for undersøgelsen viser også, at rigtig mange f.eks. er på barsel eller i gang med et ph.d.-forløb, som kan forlænge fristen for, hvornår den enkelte rammes af reglen. Derfor er gruppen, der kan falde for fireårsfristen i 2012 relativt lille, mens gruppen, der vil kunne blive ramt af fireårsreglen i 2013, ser ud til at være betydeligt større.

Det er Lægeforeningens og Yngre Lægers helt klare holdning, at ingen må komme i klemme i fireårsreglen og dermed miste muligheden for at blive speciallæge.

Hvad skal der så ske, for at vores ramte kollegaer får en reel mulighed for at overholde fireårsfristen?

Det er afgørende, at der på nuværende tidspunkt sker to ting:

Ansættelsesproceduren skal ændres for både introduktions- og hoveduddannelsesforløb. Det skal være potentialet, og ikke antallet af ansættelser/erfaring/forskning, der er afgørende for, hvem der får stillingerne. I dag er kriterierne for ansættelse i hoveduddannelsesforløb oftest; »meritter« og »målrettethed«. Demonstrationen af »målrettethed« for den enkelte består således i at dokumentere, at man ud over introduktionsstillingen har lavet specialemeriterende arbejde.

Fireårsreglen derimod tilskynder den enkelte til at orientere sig bredt mod flere specialer. Der opstår således for den enkelte fireårsramte læge det dilemma, om man skal bruge sine tre år på at demonstrere målrettethed mod ét speciale eller forsøge at lave en »helgardering« ved at søge ansættelse i flere specialer? Det dilemma skal den enkelte overhovedet ikke stilles i. Derfor skal ansættelsesprocedurerne til hoveduddannelsesforløb selvfølgelig være med til at sikre, at de fireårsramte læger kan blive speciallæger.

Dimensioneringen skal matche behandlingsbehovet. Lige nu er der ledige hoveduddannelsesforløb i en række specialer og regioner, men antallet af ledige forløb er kraftigt dalende. Vi kan konstatere, at vores yngre kollegaer allerede i dag søger bredt, hvad angår både speciale og geografi, hvilket vi vil opfordre dem til at blive ved med. Tilstedeværelsen af de nødvendige introduktions- og hoveduddannelsesstillinger er dog hele forudsætningen for, at fireårskabalen går op! Vi har derfor i Lægeforeningen og i Yngre Læger i gentagne henvendelser til såvel Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse påpeget, at der stadig ikke er overblik over antallet af opslåede introduktionsstillinger. Muligheden for at få ansættelse i en introduktionsstilling er som bekendt den formelle adgang til at få et hoveduddannelsesforløb.

Det bliver aldrig sjovt at have fireårsreglen hængende over hovedet som ung læge. Man er presset, usikker og ramt - også selv om det lykkes at overholde fristen.

Derfor arbejder vi fortsat på at få reglen afskaffet. Indtil det lykkes, arbejder vi for, at ingen kommer i klemme. Det gælder både de potentielt få læger i 2012 og de potentielt flere i 2013, 2014 og frem.