Skip to main content

Sølle fem mand kan revolutionere indberetning af bivirkninger

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

8. okt. 2012
3 min.

Det var en øjenåbner uden lige.

Bispebjerg Hospital øgede antallet af ndberettede bivirkninger til den gamle Lægemiddelstyrelse med i omegnen af 600 pct. Fra lidt over to indberetninger om måneden til 12.

Det skete som led i et projekt, hvor hospitalet ændrede procedurerne i slutningen af 2010, så det ikke længere skulle være klinikeren, der reelt oplevede bivirkningen ved et givent lægemiddel, der indberettede det til myndigheden, men folk fra hospitalets klinisk farmakologiske afdeling.

Dermed slap lægen for det administrative bøvl med indberetningen. Det tidskrævende bøvl, som, alle er enige om, er en af de væsentligste årsager til den massive underrapportering af bivirkninger.

Erfaringen fra projektet var så god, at Sundhedsstyrelsen sammen med Bivirkningsrådet i nu et år har arbejdet for, at de gode erfaringer fra Bispebjerg Hospital bliver spredt til alle fem regioner:

»Hvis hver region blot udpeger én person med ansvar for at stå for bivirkningsindberetningerne fra alle regionens hospitaler til os i Sundhedsstyrelsen, er det vores realistiske forventning, at vi ville opleve en mangedobling af indberettede bivirkninger«, siger Henrik G. Jensen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen og fortsætter:

»Projektet på Bispebjerg fik ros fra alle sider. Fra lægerne, fra hospitaler, fra ministeriet, fra regioner og fra os. Det var en rigtig god ide. Alle kunne jo se, at der skete noget«.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der heller ingen, der er modstandere af ideen om regionale bivirkningsmanagere. Så længe det bliver ved ideen, tanken og talen.

Danske Regioner var derfor også hurtige til at afvise et svar på, hvorfor sølle fem årsværk på landsplan, der måske vil kunne revolutionere antallet af indberettede bivirkninger, ikke for længst er indført. Så vi vil få langt sikre lægemidler.

»Du må ringe til de enkelte regioner«, lød det fra den presseansvarlige i Danske Regioner.

Ugeskriftet har talt med alle fem regioner. Tre regioner har talt. Holdt møder. Men takket nej.

»Vi har ikke indført bivirkningsmanager endnu. Det har været drøftet i vores lægemiddelråd og i sygehusledelseskredsen. Der har ikke været begejstring for ideen. Der er rejst tvivl om, hvorvidt det er den rigtige løsning at have én person, der arbejder med dette«, lyder det eksempelvis fra afdelingschef i Region Syddanmark Frank Ingemann Jensen.

Kun Region Hovedstaden og Region Sjælland har besluttet at indføre en bivirkningsmanager.

Hovedstaden har i det indgåede forlig om 2013-budgettet er der afsat midlerne til ét årsværk:

»Det er glædeligt, at Region Hovedstaden nu tager konsekvensen af de gode erfaringer, som vi gjorde med pionérarbejdet på Bispebjerg Hospital, og afsætter de nødvendige resurser til at videreføre og fra 1. januar 2013 udbrede ordningen til hele regionen«, siger overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, Hanne Rolighed Christensen, der bliver tovholder på projektet og fortsætter:

»Klinikerne har været så glade for, at de kunne ringe ét sted hen og slippe for at stå for indberetningen selv, at vi fortsætter. De relevante afdelinger vil få et mobilnummer, som lægen ringer til og oplyser patientens CPR-nummer. Om vores it-systemer vil, vil det så være muligt for bivirkningsmanageren selv at gå ind i journalen og derfra indberette til myndighederne. Lette arbejdet for klinikeren og sikre langt flere indberetninger«.

Læs mere på Ugeskriftet.dk »Lægen har hovedrollen«