Skip to main content

Sønderjyske frustrationer

Journalist Mette Breinholdt

2. nov. 2005
4 min.

»Yngre læger føler sig sjoflet«. Sådan lød en af overskrifterne på side tre i lokalavisen JydskeVestkysten den 20. februar i år. Overskriften dækkede over en gedigen frustration blandt forhandlerne for Yngre Læger i Sønderjyllands Amt især når det gælder forhandlingerne omkring Ny Løn. Men også de generelle forhold leverer brændstof til frustrationerne. Forholdene er nærmere med til at skræmme yngre læger væk end fastholde dem, mener amtsreservelægerådsformand Heidi Mygil.


Frustrationer, der for alvor kom til udtryk i kredsens årsberetning, som blandt andet blev trykt i lægekredsforeningsbladet SØLK, og som derfra fandt vej til avisens spalter.

Mette Worsøe, der er formand for Overenskomst- og aftaleudvalget i Yngre Læger, fortæller, at yngre læger i Sønderjyllands Amt har grund til at føle sig særligt udsatte.

- Blandt andet kan de jo se, at de andre yderamter, som de plejer at sammenligne sig med, har fået forhandlet deres aftaler om Ny Løn på plads. De kan med rette sige, at »vi står med en masse andre problemer. Hvorfor kan vi så ikke finde ud af Ny Løn«, forklarer hun.

Mangler forhandlingsvilje

Fakta er, at de midler til Ny Løn, der skulle have været udbetalt 1. april år 2000, først blev forhandlet færdig i december samme år. Herefter gik der yderligere op til otte måneder - til august 2001 - før pengene kom til udbetaling. Dog resterer der stadig en uoverensstemmelse omkring et transporttillæg, som visse steder ikke er kommet til udbetaling endnu.

I alt drejer det sig om 1,4 pct. af lønsummen, hvilket i alt svarer til ca. 1 mio. kr.

Heidi Mygil ved godt, at de første forhandlinger altid er svære. Derfor ville det også være til at leve med, hvis ikke det var, fordi hun nu kan se historien gentage sig endnu engang med forhandlingerne for Ny Løn anno 2001.

Hendes oplevelse er i høj grad, at årsagen er manglende forhandlingsvilje hos amtet.

- De tror, det er deres penge, og de sidder hårdt på dem, siger hun.

Den udlægning af virkeligheden kan kontorchef Peter Jørgensen fra Sundhedsforvaltningen i Sønderjyllands Amt ikke genkende.

- Jeg kan godt forstå, de er frustrerede over, at forløbet har været så langt. Men der var tale om de første forhandlinger, og vi skulle først have udmeldingerne på plads fra politikerne, fortæller han.

Peter Jørgensen fortæller, at amtet faktisk har hævet puljen til Ny Løn for de yngre læger fra de 0,5 pct. af lønsummen, som er overenskomstresultatet, til de 1,4 pct., der nu er tale om. Og det tog lige lidt tid at få den ekstra bevilling igennem det politiske niveau, forklarer han og tilføjer:

- Jeg synes, de ekstra penge er udtryk for, at vi vil i samme retning som de vil.

At der er gået så lang tid fra aftalen kom i stand til pengene blev udbetalt, er der forskellige årsager til, forklarer han. På et sygehus har de eksempelvis villet vente, til midlerne blev gjort permanente, og det blev de først ved en politisk beslutning fra sommeren 2001.

Fastholdelse

Helt enkle er forhandlingerne dog ikke, og Peter Jørgensen medgiver, at der er interessemodsætninger, som skiller vandene.

Heidi Mygil forklarer, at forhandlingerne drejer sig om de kriterier, Ny Løn skal fordeles efter.

- Amtet synes, pengene skal gå til mere fleksibilitet. Men vi mener, at når vi arbejder så meget som vi gør, skal de hellere gå til fastholdelse, så vi kan holde på arbejdskraften, siger hun.

I det hele taget er det Heidi Mygils indtryk, at amtet gør alt for lidt for at fastholde de yngre læger.

- De gør en masse for at rekruttere. Arbejder for at skaffe udenlandske læger og holder charmeoffensiv for 12. semesterstuderende to gange om året, og de har da heller ikke problemer med at få turnusstillingerne besat. Men det kniber med at få lægerne til at blive, siger hun.

Som eksempel nævner hun uddannelsesforholdene, som hun nogle steder karakteriserer som direkte elendige. Selvfølgelig også fordi overlægerne er pressede. Men set i det lys virker det endnu stærkere, når forhandlingerne ikke kommer ud af stedet.

- Artiklen i JydskeVestkysten er udtryk for frustration over, at Ny Løn står i stampe, samtidig med at der er en manglende indsats for fastholdelse, siger hun.

Næven i bordet

Heidi Mygil fortæller, at avisartiklen langtfra er det første forsøg på at råbe amtet op.

- Vi har længe forsøgt at ordne det i mindelighed. Men nu har vi så besluttet at slå hårdere til. Faren for at det skulle sætte tingene mere i stå, er jo heller ikke så overhængende, siger hun.

Om nødråbet i artikelform har gjort noget indtryk på amtet er dog tvivlsomt.

- Næh, det har da ikke påvirket os, at de er gået til avisen. Da artiklen kom, havde vi allerede aftalt vores næste møde, og der får vi rig lejlighed til at diskutere det, siger Peter Jørgensen og tilføjer, at det i øvrigt er nyt for ham, at de yngre læger er utilfredse med forhandlingsforløbet.

Formanden for amtets sundhedsudvalg Helge M. Lauritzen (V) fortæller dog, at han selvfølgelig er bekymret, hvis der er problemer med at fastholde de yngre læger, men at forvaltningen ikke kan genkende fremstillingen, og at han ikke vil gå ind i sagen, da han ikke formelt har kompetence i forhold til løn- og ansættelsesforhold.

Siden redaktionens afslutning er det lykkedes at afslutte Ny Løn-forhandlingerne for 2001. (Red).