Skip to main content

Sparekniven truer pionerånden

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

17. sep. 2010
5 min.

Hospitalsenheden Silkeborg står midt i en stor omstillingsproces til diagnostisk center, men mens politikerne med den ene hånd sender nye opgaver til Silkeborg, lægger de med den anden hånd et stykke papir foran ledelsen: Og så skal der i øvrigt spares!

»Vi har skrevet til 72 medarbejdere, at de skal omplaceres eller fyres. Vi har kun et andet tilbud til de 31. Resten skal vi sige farvel til«, siger cheflæge Lisbeth Kallestrup.

Det har hun det skidt med, kan man se, og hun synes stemningen er lidt underlig i huset: På den ene side blæser der en frisk vind af pionerånd i gangene. På den anden side er stemningen trykket, fordi så mange skal væk.

»Det er ikke rart. Det er medarbejdere, der har ydet deres i den proces, vi stadig er i gang med. Nu skal de så ud, og det er trist. Samtidig synes jeg som chef, at det er en skam at smide guld på gaden, og det er det, vi gør«, siger cheflægen.

Udfordring at fastholde pionerånden

Det er sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og serviceassistenter, der fyres. Ubesatte lægestillinger nedlægges, og der omstruktureres. Men ingen læger afskediges.

»Selv om vi rammes af besparelserne, mener vi dog ikke, at tæppet rives væk under os. Meget af det, der nu sker, ville være sket alligevel som led i den udvikling, vi er inde i med vores nye rolle. Men det sker hurtigere, end vi havde ønsket. Vi vidste, at 25 sengepladser skal erstattes af ambulant behandling, men vi troede, at vi havde fem år til det, og så kunne vi have klaret eventuel reduktion af personalet med naturlig afgang. Nu bliver det i 2011 i stedet for 2014, og vi mister gode medarbejdere. Jeg håber dog, at udviklingen vil gøre det muligt at hente nogle af dem ind igen«, siger Lisbeth Kallestrup.

Den målrettede fokusering på færre sengepladser betyder, at Silkeborg nu lukker ti sengepladser til apopleksipatienter, for her kræves indlæggelse. Men ellers vil det midtjyske sygehus hellere have klokken 10 om formiddagen-patienter end klokken 10 om aftenen-patienter, som cheflægen siger. De patienter, der fremover bliver indlagt i Silkeborg, vil til gengæld alle være patienter med stort plejebehov, og derfor er der blevet opnormeret på plejesiden pr. indlagt patient.

»Besparelserne gør mig ikke bekymret på det faglige plan. Men det er en udfordring for os i ledelsen at fastholde pionerånd og engagement, når vi nu tidsmæssigt presses i processen og samtidig er præget af den noget triste stemning, afskedigelserne medfører«, siger Lisbeth Kallestrup.

Brug for flere

Henning Glerup er overlæge på Medicinsk Afdeling, og han er ikke i tvivl om, at der snart kan blive brug for flere på afdelingen, selv om der netop nu skal reduceres i personalegruppen:

»Omstillingen betyder, at vi fra hele regionen skal modtage patienter til planlagt udredning uden indlæggelse. Det er der et stort vækstpotentiale i, men hvor stort, er det umuligt at sige. Vi skal også modtage patienter, hvor der er mistanke om kræft, uden at vi ved, hvilken form for kræft, der eventuelt er tale om. Også her kan der blive tale om ret mange. Vi har hørt tal på 4.000 årligt, og det er kun et af de områder, vi tilbyder udredning på, for eksempel har vi også sammedagsudredning for hjertepatienter. Hvor meget, vi vil blive brugt, kan vi ikke sige, og derfor skal vi kunne skrue på nogle knapper og udvide kapaciteten med både med personale og udstyr til nogle former for undersøgelser.

Så der kan hurtigt blive brug for nogle af dem, vi nu desværre skal sige farvel til, og det gode er jo, at når vi får patienter fra andre dele af regionen, følger der penge med, så det økonomisk bliver muligt at tilpasse«.

Heller ikke Henning Glerup er glad for, at konverteringen af sengepladser til ambulant behandling nu skal speedes op, og han havde foretrukket mere tid til omstillingen, som det oprindeligt var planen.

Besparelse rammer guldæg

Ortopædkirurgisk Afdeling i Silkeborg er lidt af et guldæg, her henter man penge hjem til regionen fra hele landet. Et slags offentligt privathospital på hospitalet. Både når det gælder ryg og led er afdelingen eftertragtet, men alligevel skal antallet af senge reduceres fra 64 til 36. Det lyder dog mere voldsomt, end der er, siger ledende overlæge Søren Mikkelsen.

»Gennem flere år har vi accelereret patientforløbene. Der er flere ambulante forløb, og de, der indlægges, bliver ikke så længe i sengen. Derfor er der også brug for færre sengepladser, men reduktionen til 36 er nu nok i overkanten. Mit personlige skøn er, at vi fremover får brug for 40-44 senge«.

Søren Mikkelsen skal sige farvel til 17 ansatte, og det rammer alle faggrupper undtagen læger. Han mener, at de nu på afdelingen må tage besparelserne som en udfordring til at skabe bedre forløb:

»Vi må se på, om der er noget, vi kan gøre smartere. Det har vi gjort før. Vi har blandt andet et døgnhofteprojekt, hvor patienten er indlagt én dag i stedet for som tidligere ni døgn. Vi satser også på subakutte forløb, hvor man for eksempel i akutklinikken kan få konstateret et brækket håndled og måske to dage senere møde fastende og blive opereret på aftalt tidspunkt. Dermed slipper man for akut indlæggelse, hvor man i værste fald kan ligge en hel dag fastende og vente på operation. På den måde kan besparelserne tvinge os til at tænke i andre baner, men uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det må ikke blive en fabrik, og vi skal tage individuelle hensyn og sikre tryghed ved hurtig hjemsendelse, for eksempel med telemedicin, besøg i hjemmet, aftalt kontakt hurtig efter hjemsendelsen osv.«, siger Søren Mikkelsen.

De nægter at lade sig vælte i Silkeborg, selv om besparelser presser dem. De vil hellere lade sig udfordre, men stemningen er blandet, for der er kolleger på vej ud. Og det er aldrig rart.

FAKTA

  • Hospitalsenheden Silkeborg skal i 2010 spare 22,5 mio. kroner, og næste år skal der spares 39 mio. kroner.

  • Medicinsk Afdeling skal i 2011 spare 15,6 mio. kroner, Ortopædkirurgisk Afdeling 7,3 mio. kroner, Anæstesiafdelingen 4,4 mio. kroner og Gynækologisk/obstetrisk Afdeling 4,3 mio. Radiologisk Afdeling og administration/service skal hver spare godt halvanden mio. kroner. Klinisk Biokemisk ASfdeling skal spare 0,6 mio. kroner og Teknisk Afdeling knap 0,2 mio. kroner.

  • Hammel Neurocenter skal spare 3,6 mio. kroner.