Skip to main content

Specialespecifikke kurser spares væk

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

12. aug. 2013
2 min.

aflyst  Der er skåret i Sundhedsstyrelsens kursusbudgetter, og som konsekvens aflyses en lang række obligatoriske, specialespecifikke kurser til læger i hoveduddannelse.

Siden Sundhedsstyrelsen i februar gav hovedkursuslederne besked om de økonomiske nedskæringer, har både Lægeforeningen og De Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) advaret om netop den konsekvens. Og det varede da heller ikke længe, før henvendelserne strømmede ind fra hovedkursuslederne om, at man i flere specialer var blevet nødt til at aflyse obligatoriske kurser.

Ifølge Ugeskriftets oplysninger vil besparelserne i 2013 medføre aflysninger af 25 specialespecifikke kurser, fordelt på 38 specialer, men i Sundhedsstyrelsen vil kontorchef og overlæge Birte Obel ikke udelukke, der bliver aflyst flere, hvis det i løbet af efteråret viser sig, at økonomien ikke rækker.

Aflysningen af de obligatoriske kurser bekymrer Lægeforeningen, for det kan trække uddannelsen til speciallæge i langdrag, når læger – der ikke kan erhverve de krævede kompetencer på anden vis – ikke kan få godkendt deres speciallægeuddannelse.

Indtil videre er Lægeforeningen i tæt dialog med Sundhedsstyrelsen om, hvordan man kan hjælpe de læger, der ikke opnår de obligatoriske kurser.

Sundhedsstyrelsen afviser muligheden for at give dispensation til læger, der ikke får muligheden for at erhverve de obligatoriske kompetencer: »Målbeskrivelsen, som er udfærdiget af specialerne, er gældende, og kompetencerne skal opnås. Der vil vi ikke give dispensation«, siger Birte Obel.

I år løses problemet delvist ved, at specialeselskaberne har fundet frem til de læger, som skal afslutte deres speciallægeuddannelse i år. Derved håber man at kunne sikre, at de i det mindste kan komme på kursus i år og ikke snubler over budgetnedskæringerne.

»Men på længere sigt er det ikke holdbart«, siger formanden for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning, Mads Skipper. »For med mindre regeringen og Finansministeriet bevilger de cirka 50 mio. kroner, kurserne koster, vil man bare skubbe problemet foran sig«.

»Og det er vores store bekymring. For afviklingen af en eventuel pukkel vil kræve yderligere finansiering, så på lidt længere sigt vil det være ødelæggende, hvis Finansministeriet skærer yderligere ned på midlerne til speciallægekurserne – for så har vi et problem«, siger Mads Skipper.

I Sundhedsstyrelsen krydser Birte Obel fingre for, at der bliver afsat penge nok til kurser næste år og i de kommende år. Men det er alt sammen noget, der forhandles om som en del af den kommende finanslov.

»Og vi håber selvfølgelig«, siger Birte Obel. »Vi selv og vores departement har i hvert fald gjort os stor umage med at forklare problemstillingen: At den lægelige videreuddannelse er meget vigtig og at der bliver en pukkel af kurser, der skal afvikles i 2014 – oven i de kurser, der i øvrigt skal køre«, siger Birte Obel.