Content area

|

Specialevalg skilte lægesøstre – nu mødes de på coronastuegang

Betydningen af det medicinske speciale ophæves, når en ortopædkirurg og en nefrolog går stuegang sammen på et coronaafsnit. Søstrene Anja Falk Riecke og Birgit Falk Rieckes veje krydser igen – nu iklædt værnemidler.
Søstrene Anja Falk Riecke (th) og Birgit Falk Riecke går stuegang sammen. Privatfoto.
Forfatter(e)
Britt Lindemann bli@dadl.dk

De fulgtes ad på medicinstudiet, Anja Falk Riecke og tvillingesøster Birgit Falk Riecke, der er født et enkelt minut senere. De gik på samme hold og var begge kardiologiassistenter ved siden af studiet, men i specialevalget skiltes deres veje. Den ene blev ortopædkirurg og den anden nefrolog med øjnene rettet imod akutmedicin. Nu er de begge coronalæger og går stuegang på samme nyindrettede coronaafsnit på Nordsjællands Hospital – Hillerød.

»Under ingen andre omstændigheder ville vi nogensinde komme ud for at gå stuegang på det samme afsnit«, siger Birgit Riecke Falk.

Hun har været tilbage på Nordsjællands Hospital – Hillerød i godt en måned og havde dårligt nået at få en hverdag, før alting blev vendt på hovedet. Ud over nefrologiske patienter skal hun nu give en hånd som bagvagt, aflastning til infektionsmedicinerne og gå stuegang på coronaafsnittet.

Det er ikke første gang, at de to søstre har delt hospital, men det er første gang, at de har delt speciale. Kirurgen og medicineren er ved at lynuddanne sig i coronavirus.

»Med alt udstyret på kunne man slet ikke se, hvem der var hvem eller endda genkende sig selv, helt dækket til med værnemidler«, siger Anja Falke Riecke (tv.). Bag den anden maske gemmer sig tvillingesøster Birgit Falke Riecke. Privatfoto.»Med alt udstyret på kunne man slet ikke se, hvem der var hvem eller endda genkende sig selv, helt dækket til med værnemidler«, siger Anja Falke Riecke (tv.). Bag den anden maske gemmer sig tvillingesøster Birgit Falke Riecke. Privatfoto.

Masser af læring

Anja Falk Riecke føler sig langt ude af sin comfort zone i ortopædkirurgisk ambulatorie. Når solen begynder at skinne i foråret, plejer hun at tilbringe timer på operationsstuen med at fikse brækkede arme og ben på børn, der er ramt at trampolinulykker eller glidende taklinger. Nu er hun på udebane i coronaafsnittet i det meste af tiden.

»Det er lidt morsomt, at det er ortopædkirurgerne, der bliver sat til at passe coronapatienterne, for hvis man ser lidt humoristisk på det, så er vi de dummeste læger. Stærke, men ikke så kloge«, beskriver Anja Falk Riecke grinende og fortsætter:

”Men jeg synes, der har været et super engagement i at hjælpe os bedst muligt med både e-læring og lommekort. Alle specialer har budt ind, og der er ikke nogen, der har været morsomme omkring, om vi ortopædkirurger nu kan finde ud af det. Tilgangen er, at vi hjælpes ad og: ,I spørger bare, og så hjælper vi jer’«.

Det er primært 1. reservelæger og de yngre afdelingslæger, der har klaret tjansen på coronaafsnittet og blandt dem naturligt en del ortopædkirurger, der har fået langt størstedelen af deres operationer udsat.

»Jeg har vildt meget respekt for min søster og hendes kollegaer. De klør på og siger: ,Jeg er jo knoglesnedker, så du må lige hjælpe mig’. De tager opgaven på sig og får undervisning og søger råd og vejledning, når de har brug for det. Jeg er ikke sikker på, jeg ville have tilgået opgaven på samme måde, hvis det var mig, der skulle stå og operere i hvert fald«, siger Birgit Falk Riecke.

Hendes grin er præcis lige så smittende som hendes søsters, og ingen af dem har mistet deres humoristiske sans af at stå i coronavirus til livet.

Nye kompetencer

Da Birgit Falk Riecke skulle vælge speciale, vidste hun, at hun ville være akutmediciner, selvom specialet ikke eksisterede dengang. Hun trives i den uforudsigelige hverdag.

»Jeg synes jo, det er spændende at være en del af. At være ude i front og se de her patienter, som man ikke kender, og man har ikke nogen erfaring at hænge noget op på, før man har set nogle stykker af dem«, siger hun.

Patienter med viruslungebetændelser er ikke det, hun har haft allermest berøring med, så coronapandemien giver hende en masse faglig viden om luftvejsinfektioner. Det samme gælder for søster Anja Falk Riecke, der bruger hver samtale med den lungemedicinske bagvagt til at lære noget mere, ligesom hver vagt på coronaafsnittet udvider hendes medicinske paratviden.

»Jeg er blevet klogere, hver gang jeg har været nede at gå stuegang og har fået opfrisket den medicinske viden, jeg ikke bruger særlig meget til daglig. Som jeg sagde til en af de medicinske læger dernede: Når vi er færdige med det her, så bliver der ikke medicinske tilsyn på ortopædkirurgisk afdeling, vi klarer det selv. For efter det her er kompetencerne simpelthen i top til at klare de medicinske problemstillinger, vi også har rigtig mange af i en ældre patientpopulation«, siger Anja Falk Riecke.

Søsterlig support

Det er længe siden, at de to søstre har vænnet sig til at smile forlegent igen til kollegaer, der sender dem store genkendelsessmil eller endda hilser, fordi de forveksler de to. Heldigvis har det også store fordele at dele hospital med en læge, der ligner en selv så meget, at andre ikke kan se forskel.

»Vi bruger hinanden rigtig meget og ringer stort set til hinanden hver dag, nogle dage flere gange. De sidste mange uger under det her forløb taler vi både om de patienter, vi har stået med, og udfordringer med vagtplaner og arbejdstider«, fortæller Anja Falk Riecke.

De er allerede på den ottende vagtplan for april, anslår Birgit Falk Riecke, så det alene kan fylde mange samtaler, men arbejdet i coronaafsnittet har givet dem en fælles faglig referenceramme, de ikke havde før.

»Pludselig har vi en fælles arbejdsverden med de samme patienter, vi er sammen om. Vi er ligeværdige og kan diskutere faglige aspekter på en anden måde, fordi vi begge to kan bidrage med erfaring på det område«, siger Birgit Falk Riecke.

OVERBLIK: Læs alle artikler om coronavirus på Ugeskriftet.dk

Right side

af Bjørn Skjoldbye | 06/06
18 kommentarer
af Peter Doering | 05/06
2 kommentarer
af Lars Meinert | 04/06
2 kommentarer
af Andreas Tomaas Ravn | 04/06
1 Kommentar
af Poul Erik Rørbæk | 03/06
3 kommentarer
af Kristine Rasmussen | 03/06
1 Kommentar
af Theodóra Hannesdóttir Cleemann | 02/06
3 kommentarer