Skip to main content

Speciallægepraksis får mere fleksible rammer

Klaus Larsen kll@dadl.dk

12. apr. 2013
2 min.

Danske Regioner lover nu at udvide den økonomiske ramme for aktiviteten i speciallægepraksis, hvis der oprettes flere ydernumre.

Det sker efter forhandlinger mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) om den ramme, der blev aftalt mellem parterne ved den seneste overenskomst.

Det er nu aftalt, at hvis regionerne øger antallet af ydernumre eller på anden måde udvider kapaciteten i sektoren, vil speciallægerne få et tilsvarende større økonomisk råderum.

På nuværende tidspunkt er det svært at afgøre, hvor stor betydning aftalen får. Men næstformand i FAPS, Peter Tingsgaard, glæder sig alligevel over aftalen:

”Man kan godt forestille sig, at der snart kan blive behov for flere ydernumre”, siger han.

”I visse regioner er der stor mangel på praktiserende speciallæger. For at nævne bare ét eksempel, har Region Nordjylland kun to praktiserende gynækologer. I takt med sygehuscentraliseringen kan man godt forestille sig, at regionerne får et voksende behov for at opgradere speciallægepraksis”.

I den hidtidige aftale med regionerne havde de praktiserende speciallæger forpligtet sig til højst at behandle cirka én procent flere patienter om året.

”Og da der historisk har været et større behov end denne ene procents årlige stigning, må det alt andet lige betyde, at vi med den nuværende aftale ikke fuldt ud kan honorere det behov for speciallægehjælp, som findes hos patienterne”, siger Peter Tingsgaard, som derfor er glad for lempelsen.

Den oprindelige aftale indebar, at økonomirammen lå fast, uanset om regionerne udvidede antallet af speciallægekapaciteter f.eks. ved at oprette nye ydernumre. Det mener Peter Tingsgaard var en detalje, som både FAPS og RLTN ikke forudså, da aftalen i sin tid blev indgået, og som altså nu er rettet op.

”Det er kun rimeligt, at rammen udvides, hvis der regionalt udvides med øget kapacitet, ligesom vi naturligvis må acceptere, at rammen mindskes, hvis kapaciteten reduceres«, siger Peter Tingsgaard.

»Når det er lykkedes os at blive enige med Danske Regioner om en større fleksibilitet i økonomien, tror jeg, at det hænger sammen med, at landets praktiserende speciallæger samlet set har leveret varen ved at holde sig inden for den aftalte økonomiske ramme.”

Som baggrund for aftalen har FAPS og Danske Regioner gennemført en detaljeret kortlægning af antallet af speciallægekapaciteter ved udgangen af 2012, og det er dette antal, som ligger til grund, når det fremover skal afgøres, om økonomirammen skal forhøjes eller mindskes.