Skip to main content

Speciallæger må ruste sig til konkurrence

Journalist Annette Hagerup, annette@hagerup.info

24. feb. 2012
3 min.

Formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, opfordrer sine kolleger til at tage udfordringen i et presset lægearbejdsmarked op.

Læger er naturligvis som alle andre erhvervsgrupper underordnet de økonomiske vilkår i et samfund i krise, siger Anja Mitchell.

»Vi oplever i øjeblikket et pres fra politisk side om at tilsidesætte den mere akademiske side af lægegerningen og betragte den som et almindeligt erhvervsarbejde, hvor produktionen kommer i første række. Selvfølgelig skal læger først og fremmest satse på at gøre patienterne raske her og nu. Men man må ikke glemme at investere i fremtidens patientbehandling.

Jeg tror stadig, at de fleste læger betragter deres gerning som et kald. Forstået på den måde, at de er blevet læger, fordi de ønsker at gøre en forskel i forhold til en gruppe syge medborgere. Det vil have store omkostninger for patienterne, hvis lægerne ikke længere engagerer sig helhjertet i deres arbejde, men bare betragter det som lønarbejde«, siger Anja Mitchell. Hun fortsætter: »Forudsætningen for at forny, forske og bringe dybde i lægejobbet er, at man får ,um` til det i dagligdagen. I øjeblikket er mange danske læger så pressede - pga. både stor arbejdsmængde og frygt for at miste jobbet - at de bare går med på produktionstankegangen. Derfor kniber det mange steder med tid til den fordybelse, der skal til, hvis man skal tage nye initiativer til gavn for morgendagens patienter. Hvis læger fremover kun skal koncentrere sig om at nå bestemte behandlingsmål, men ikke får mulighed for at dyrke de andre sider af faget, som f.eks. forskning, undervisning af yngre læger og sygeplejersker m.fl. samt uddanne sig i ledelse etc. går faget ret hurtigt i stå, og vi vil sakke videnskabeligt bagud på områder, hvor vi i dag ligger i front«.

På det personlige plan må både yngre og ældre speciallæger ruste sig til øget konkurrence, siger overlægernes formand. Derfor skal der øget fokus på efteruddannelse og mulighederne for omskoling af speciallæger.

»De store kandidatårgange er på vej, og fireårsreglen betyder, at de nyuddannede læger hurtigere kommer igennem hoveduddannelsesforløbet, hvis de ikke støder på flaskehalse undervejs. Det skærper konkurrencen om speciallægestillinger blandt de nyuddannede. Samtidig kan de ældre speciallæger ikke vide sig sikre i disse tider, hvor overlæger oplever at blive fyret«.

Anja Mitchell mener, at de kommende speciallæger må indstille sig på, at de ikke alle kan blive kardiologer eller plastikkirurger. »Der er masser af andre spændende specialer derude, hvis man er åben for det. Vore lægestuderende må allerede i studietiden orientere sig om udviklingen i de forskellige specialer og om evt. fremtidige jobmuligheder. Ligeledes er det vigtigt, at speciallægerne holder øje med karrieremulighederne. Man behøver ikke fortsætte ad den slagne vej og med et job i klinikken. Jeg synes f.eks. det kunne være spændende, hvis flere læger blev ansat som undervisere på de medicinske fakulteter«.