Skip to main content

Speciallæger: Øget behov for prioritering

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

10. okt. 2011
3 min.

Samfundsøkonomien vil stille skærpede krav til prioritering, mener et flertal af overlægerne og speciallægerne i FAS. Det viser en stikprøveundersøgelse, hvor mange medlemmer heller ikke vil afvise, at brugerbetaling kan komme på tale.

Undersøgelsen, der omfattede 311 speciallæger, blev præsenteret på FAS's årsmøde fredag. Flertallet af de adspurgte mener, at den frie adgang til behandling kommer under stigende pres.

88 pct. svarer, at afstanden mellem, hvad sundhedsvæsenet kan præstere, og hvad der er råd til, vil vokse så meget, at det bliver nødvendigt at prioritere hårdere mellem, hvilke undersøgelser og behandlinger, der tilbydes og hvilke, der vælges fra. Der er også 88 pct., som mener, at læger bør have en vigtig rolle i at rådgive politikerne om, hvordan man får mest sundhed for pengene.

"Overlæger og speciallæger er parate til at hjælpe politikerne med opgaven, at fastlægge de overordnede rammer for prioritering", siger FAS' nu afgåede formand, Erik Kristensen, til Ugeskrift for Læger.

"Men hensynet til samfundsøkonomien må ikke indgå i lægens overvejelser i behandlingen af den enkelte patient", understreger han.

Brugerbetaling - tjah?

Ifølge undersøgelsen er en stor del af lægerne villige til at se på brugerbetaling som et redskab, der kan bidrage til prioritering. Det kan f.eks. omfatte besøg hos egen læge, betaling per sengedag under indlæggelse eller for betaling for udvalgte behandlinger, f.eks. fertilitetsbehandling. 40 pct. svarer ja til, at brugerbetaling kan anvendes, mens 34 pct. svarer, at det kommer an på, hvilke ydelser der pålægges brugerbetaling. 23 pct. siger nej til yderligere brugerbetaling.

FAS vil dog ikke kræve mere brugerbetaling på sundhedsydelser, end der allerede er i dag, siger Erik Kristensen og tilføjer, at FAS er "åben for, at området undersøges nærmere".

- Betyder det, at FAS støtter tanken om en omlægning af brugerbetalingen, så. f.eks. tandbehandling bliver billigere for brugerne?

"Vi vil gerne gå ind i en nærmere undersøgelse af hele området. Man er nødt til at analysere sundhedssektorens finansielle situation i sammenhæng. Vi vil gerne være med til at se på, om der skal ske en omfordeling. Og vi kan heller ikke udelukke, at det bliver nødvendigt at øge brugerbetalingen, hvis pengene ikke kan skaffes på anden vis. Men i første omgang vil vi i hvert fald gerne være med til at se på en omfordeling", siger Erik Kristensen.

"Meldingen fra vores medlemmer er interessant. Sundhedsvæsenet er under stort økonomisk pres, og der bliver brug for en skrappere prioritering. FAS ser gerne, at der iværksættes en analyse af effekterne af en omfordeling af den eksisterende brugerbetaling i sundhedsvæsenet. Og hvis der viser sig at være positive effekter uden alvorlige bivirkninger, er vi parate til at se nærmere på mulighederne."

Erik Kristensen indrømmer, at åbenheden over for brugerbetaling i nogen grad overraskede ham.

"Men det er nok udtryk for en realistisk økonomisk indstilling til sundhedssektorens problemer. Alle ved, at der er et finansieringsproblem, som ikke bliver mindre. Jeg tror, at overlæger og speciallæger er klar over, at man må vurdere mulighederne for at regulere og skaffe penge. Man kan ikke bare sige, at 'det vil man ikke deltage i', siger Erik Kristensen. "På et tidspunkt må man sige, hvad man så vil".