Skip to main content

Spotlight på overlægernes ansvar

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har skærpet sin opmærksomhed på overlægerne. Men de unge læger skal også tage ansvar – bl.a. for at sige fra.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox. (Foto: Vincent Hazat / PhotoAlto)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

5. apr. 2017
4 min.

Tidligere på måneden fik en ledende overlæge kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, fordi den pågældende ikke havde udfærdiget en bestemt instruks. Selve sagen handlede om, at der ikke blev handlet på vigtige prøvesvar, efter at den behandlende læge var gået hjem og patienten hjemsendt. Men det var den ledende overlæge, som aldrig havde set patienten, der fik kritik.

Det ikke usædvanligt. Faktisk er det udtryk for en tendens, siger kontorchef Thomas Anker-Møller fra Styrelsen for Patientsikkerhed, Afdeling for Behandlingsklager, som er sekretariat for disciplinærnævnet. Alle nævnets sager forberedes således her, ligesom de færdigskrives her, efter at nævnet har truffet sin beslutning.

”Der har inden for de seneste par år været en tendens til, at nævnet i større omfang går efter de seniore læger, når der er et svigt. Man kan sige det på to måder – man pålægger de øverste et større ansvar, eller man pålægger de helt unge et mindre ansvar”, siger han og understreger, at der er tale om hans egen erfaring. Afgørelserne kodes ikke på en måde, der gør det muligt at trække egentlig statistik.

Hvor vigtige er instrukser og vejledninger?

”Nogle gange siger nævnet, at noget er gået galt, men mener ikke, at det kan kritisere den unge læge. Her kan nævnet vurdere, om det er et område, hvor der burde have været en instruks, eller om der burde have været givet en bedre vejledning til de yngre læger. Det kan f.eks. være vejledning om udskrivningsbrevene eller instrukser for medicingivning eller opfølgning på prøvesvar”.

Så I minder seniorlægerne om deres ansvar?

”Nævnet er opmærksom på, om fejlen er sket f.eks. på grund af en dårlig instruks eller vejledning – og det er den ledende læges ansvar”.

Er der risiko for, at jeres fokus på de overordnede kan blive en slags sovepude for de yngre?

”Nej de unge læger har et selvstændigt ansvar. Den unge læge skal kunne forstå og reagere på det, der er oplagt for det uddannelsesniveau, man har. Man kan således ikke altid slippe for ansvar ved at have handlet efter vejledning fra en seniorlæge”.

Hvad skal en ung læge gøre, der løber ind i sit ansvars grænse?

”Man bør sige fra eller rådføre sig med sin overordnede, hvis man ikke mener, at man kan magte opgaven. Der er et eksempel fra nævnet, hvor en ung læge havde svært ved at få plads til alle patienterne på operationsprogrammet. Her udtalte nævnet, at den yngre læge burde have rådført sig med den vagthavende overlæge”.

Hvordan skal de sige fra?

”Mit bedste råd til en ung læge er: sørg nu for at overholde reglerne for journalføring. Dokumenter i journalen, hvis du har truffet et valg, du har været usikker over for og har fået råd fra en seniorlæge. Sørg for at notere, hvis du har sagt fra, hvor du ikke kunne løse opgaven selv. Skulle det komme til en klagesag, så lægger nævnet meget vægt på, hvad der er noteret i forbindelse med behandlingen”.

Overlægerne: Husk det nu

Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell, er medlem af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn og mener egentlig, at det altid har været sådan, at nævnet insisterede på, at seniorlægerne også havde det største ansvar.

Men det forhindrer ikke, at det til stadighed er en god ide at minde overlægerne om det, understreger formanden for Overlægeforeningen:

”Ud fra et ledelsesperspektiv går vi selvfølgelig ind for, at det største ansvar skal lægges på de bredeste skuldre”, siger Anja Mitchell.

”De ledende overlæger skal sikre, at der er den fornødne supervision til opgaverne og de fornødne vejledninger. Det er for at sikre, at de yngre kolleger kan arbejde selvstændigt inden for deres kompetencemuligheder”.

Hvad med de unges ansvar?

”De har selvfølgelig stadig et eget ansvar, men de ledende overlæger skal være sikre på, at der er trygge rammer for dem. Det er vigtigt at gøre sig klart, at man er nødt til at skabe de nødvendige rammer, så de yngre kan følge sig trygge inden for deres kompetencers rammer”.

Læs også: Bordet fanger for de ledende overlæger