Skip to main content

SST: Læger skal gå med korte ærmer

Bente Bundgaafrd, bbu@dadl.dk

10. jun. 2011
2 min.

I en tid, der er præget af multiresistente bakterier og tilbagevendende influenzaepidemier, har Sundhedsstyrelsen netop udsendt en ny vejledning til sygehuse, klinikker og almen praksis om, hvordan man kan begrænse smittefaren via sin klædedragt.

Overordnet gælder det for alle læger, der har med syge og svage mennesker at gøre, at det tøj, de bærer på jobbet, skal have korte ærmer - ærmer over albuen. Det gælder også for praktiserende læger og praktiserende speciallæger.

Korte ærmer skal sikre, at lægen f.eks. ikke »henter« en bakterie og bringe den videre via skjorteærmet, der strejfer en mundvig eller lignende. Det bliver også lettere at vaske hænder - et område, som vejledningen gør meget ud af.

»Det væsentlige er, at man ikke via arbejdstøjet overfører smitte til patienter, borgere, dem, der udfører arbejdet, eller deres familier«, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Tove Rønne.

Sundhedsstyrelsen gør opmærksom på, at der ikke blot er tale om anbefalinger, men om en vejledning. Den skal tages alvorligt. Den er »handlingsanvisende«, som det hedder.

PLO-formand Henrik Dibbern anser dog de nye tøjkrav for at være mindre vigtige end f.eks. håndvask:

»Vi er selvfølgelig indstillet på at følge gældende regler, inklusive at gå i kortærmede skjorter. Der er ikke en større patientsikkerhed i en uniform end i en skjorte, man skal blot sørge for, at tøjet bliver skiftet dagligt. Håndhygiejne er nok vigtigere for patientsikkerheden i praksis, end påklædningen er«, siger han.

Det er primært sygehusansatte læger, der skal bære uniform eller »arbejdsdragt«, som er udtrykket, vejledningen bruger, ligesom det f.eks. gælder på kirurgiske klinikker uden for selve sygehussektoren.

Til gengæld behøver ansatte i f.eks. børnepsykiatrien ikke at bære en særlig arbejdsdragt, fordi deres patienter ikke anses for at være specielt fysisk svækkede.

Almen praksis slipper også for kravet om arbejdsdragt:

»Vi ønsker ikke at bruge ordet uniform, der også kan have helt andre formål, som f.eks. at signalere genkendelighed, autoritet mv. Det er ikke det, vejledningen handler om, kun det hygiejniske, og for at opfylde dette formål kan alle former, farver og fantasi i øvrigt tages i brug«, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Tove Rønne.