Skip to main content

I 2008 åbner det udvidede Steno Museum i Universitetsparken i Århus. For 43 millioner kroner får museet 2.500 m2 mere og fordobler således sit areal. Der kommer seks nye udstillingssale.

Der er ret skrappe restriktioner for byggerier i Universitetsparken. Som alle kan se, skal bygningerne være gule og firkantede, så for at få muligheden for mere spræl udvider Steno under jorden. Der laves en langstrakt hal, der vil få glasåbninger i begge ender. Ud fra den centrale hal bliver der så udstillinger.

Det nuværende Steno Museum

»I den medicinhistoriske udstilling i dag kan man godt se, at det har været sundhedspersonale, læger, tandlæger og farmaceuter, der har stået for indsamling og udstilling. De har gjort et kæmpe arbejde med at indsamle de mere end ti tusind genstande, som findes i montrer og magasiner. Samtidig har de anlagt et lidt ensidigt blik på den medicinske kulturarv«, siger læge og museumsinspektør Morten A. Skydsgaard.

Eksempelvis findes der ikke én tandbørste udstillet i montrerne om tandlægekunstens historie. Tandbørsten er måske tandlægekunstens mest banebrydende genstand, som fuldstændig ændrede menneskets mund i det 20. århundrede, og alligevel er den ikke kommet med.

»I den forstand kunne jeg godt tænke mig at gøre udstillingerne bredere, så udstyr fra laboratorier og hospitaler i højere grad bliver set i deres forbindelse med samfundet«, fortæller Morten A. Skydsgaard.

Ønsket om at foretage en bredere indsamling og udstilling indeholder dog et skisma i den forstand, at den medicinske kulturarv derved bliver endnu større og uoverskuelig. Sundhedsvæsenet i dag har 150.000 ansatte fordelt på et hav af institutioner, hvilket gør det til en umulig opgave at være med alle steder.

»Derfor må vi fokusere og have såkaldte indsamlingsområder. Hjerneforskning og transplantationsmedicinen er områder, som Steno Museet gerne vil gå i dybden med«, forklarer Morten A. Skydsgaard.

Udvidelsen

Når byggeriet til 43 millioner kroner står færdigt, vil der også ske ændringer i udstillingerne.

»I tilbygningen vil vi modernisere den traditionelle museumsudstilling. På mange videnskabshistoriske museer vandrer museumsgæsten passivt rundt og beundrer genstande placeret bag glas.

Publikum skal i højere grad involveres, hvilket vi bl.a. vil gøre ved hjælp af interaktive opstillinger. I den nuværende udstilling ser vi ofte børnefamilierne falde i staver ved en helt almindelig plastiktorso, hvor organerne kan tages ud. Børn lærer jo ved at røre, så denne udstillingsform vil vi forsøge at integrere i den kulturhistoriske udstilling, ikke mindst fordi tilbygningen bliver skabt i samarbejde med skolevæsenet.

En tredjedel af Stenos gæster er skoleklasser, så idéen med udvidelsen er, at fysiklæreren, biologilæreren og historielæreren bedre skal kunne bruge museet og få perspektiv på det, de underviser i.

Steno Museet skal slå på sin baggrund i både natur- og lægevidenskabens historie. I øjeblikket er medicinhistorien og videnskabshistorien adskilt, men med udvidelsen skal de to udstillinger i højere grad integreres«, forklarer Morten A. Skydsgaard.

Han kunne godt tænke sig at lave en udstilling om opfindelser på det medicinske område, der redder liv, respiratorer, hjerte-lunge-maskiner og kuvøser.

Nybyggeriet skal også indbefatte et åbent magasin, hvor der ikke vil være så meget tekst som i de andre sale. Her vil gæsten kunne finde en mere systematisk udstilling af museets samlinger af bl.a. instrumenter, røntgen- og laboratorieudstyr.

Også i fremtiden bliver Steno Museet et besøg værd.

Steno Museet - Danmarks Videnskabshistoriske Museum - beliggende i Universitetsparken i Århus

Museet, der er opkaldt efter den danske videnskabsmand Niels Steensen, blev indviet i 1994 efter en sammensmeltning af Videnskabshistorisk Museum og Jysk Medicinhistorisk Museum. Ildsjæl bag det jyske museum for medicinhistorie var overlæge Ejner Hovesen, Grenaa. Museet besøges årligt af cirka 40.000 gæster, heraf er cirka en tredjedel skoleklasser.

Museet håber, at antallet af gæster vil stige til 60.000 om året, når de nye udstillingsarealer er klar.

Læge som museumsinspektør

De medicinstuderende på Aarhus Universitet bliver noget forbavsede, når de kommer til deres forelæsning i medicinhistorie.

»Jeg tror, de forestiller sig, at museumsinspektøren for den medicinhistoriske afdeling på Steno Museet er en gammel og støvet person«, smiler læge og museumsinspektør Morten A. Skydsgaard, der har været leder af den medicinhistoriske afdeling siden 2002.

Han blev uddannet læge i 1996 fra Københavns Universitet og efter turnus på Kalundborg Sygehus blev Morten A. Skydsgaard forskningsassistent på Afdeling for Medicinsk Videnskabshistorie. I 1999 blev han ph.d.-studerende og forsvarede i 2004 sin afhandling om overlæge og professor Ole Bang (1788-1877). Her i 2005 kommer den omskrevne afhandling som bog på Århus Universitetsforlag. Ud over sit arbejde med de medicinhistoriske samlinger på Steno Museet underviser han i medicinhistorie.