Skip to main content

Still going strong

Informationschef i Yngre Læger Camilla Kjærager, ck.fayl@dadl.dk

1. nov. 2005
6 min.

Tættere på

Forberedelserne til overenskomstforhandlingerne er rykket tættere på det enkelte medlem. Som optakt til OK 05 har alle yngre læger kunnet komme med deres input til og diskutere kravene til overenskomstforhandlingerne via medlemsmøder, de lokale tillidsfolk og nettet. Ligesom alle interesserede har mulighed for at følge med i Ugeskriftet og på www.fayl.dk

Overenskomstforhandlingerne er denne gang »vendt på hovedet«, så løn- og arbejdsvilkår nu først forhandles direkte mellem Yngre Læger og arbejdsgiverne, i stedet for som tidligere i de store forhandlingsfællesskaber. Det bør give bedre muligheder for at forhandle det, der er centralt for yngre læger. Nemlig bedre vagtvilkår, højere løn og et nyt lønsystem, der passer til yngre lægers arbejds- og uddannelsesvilkår - og som ikke indeholder forlodsfinansiering af ny løn.

Startskuddet gik den 5. oktober, hvor Yngre Læger udvekslede krav med arbejdsgiverne.

Efter 4 år er ny løn fortsat en stor udfordring både for de lokale tillidsrepræsentanter, de medlemmer, der selv forsøger at gøde jorden for tillæg, og for Yngre Læger centralt. Forhandlings-kompetencen er lagt ud til amtsreservelægerådene, men Yngre Læger centralt deltager fortsat i en del lokale forhandlinger og fungerer som sparringspartner og leverandør af værktøjer til de lokale ny lønforhandlere. Et af de nyeste tiltag er kurser i forhandlingsteknik rettet mod de enkelte medlemmer, det næste bliver muligvis en forhandlings-cd-rom. Du kan finde ny lønaftaler, de individuelle tillæg, »kogebogen« til ny løn og andre værktøjer på www.fayl.dk

Fødselsvanskeligheder

Den nye speciallægeuddannelse er i fuld gang, men med en del fødselsvanskeligheder som fx forkerte stillingsopslag og uenighed om overgangsordningen. Fx hvornår yngre læger i overgangsblokkene skal ansættes som 1. reservelæger. En anden knast er, at de ansvarlige myndigheder har valgt at skære kraftigt i en af nyskabelserne - forsk-ningstræningsmodulet - før det overhovedet er begyndt. Til trods for at alle er enige om, at det vil højne kvaliteten af den lægelige videreuddannelse og dermed af patientbehandlingen. Et trist signal til de mange gode kræfter, der skal mobiliseres for at sikre, at reformen får den nødvendige medvind hele vejen rundt og især ude på de enkelte afdelinger, hvor ikke bare formalia, men afdelingskulturer, vaner og samarbejdsformer skal ændres.

En tredje uenighed er antallet af uddannelsesstillinger. Yngre Læger har spurgt sine medlemmer om deres behov og ønsker, og konklusionen er klar. Der er behov for flere introduktionsstillinger og hoveduddannelsesforløb - helst i de meget efterspurgte specialer, hvor udbud og efterspørgsel ikke tilnærmelsesvis stemmer overens. Se mere på www.fayl.dk

Turnus, ph.d. og regionsgaranti

Yngre Læger og Københavns Universitet har lavet en forsøgsordning, der giver mulighed for at kombinere turnus og ph.d. Formålet med ordningen er at tilbyde de yngre læger nye muligheder, bedre løn og samtidig styrke rekrutteringen til den biomedicinske grundforskning.

Yngre Læger arbejder også på at gøre turnusfordelingen mere spiselig. P.t. er vi i gang med at undersøge mulighederne for at lave en regionsgaranti, der gør, at turnuslæger kan blive i den uddannelsesregion, hvor de har gennemført lægestudiet, hvis de ønsker det. Håbet er, at garantien kan træde i kraft i 2006, samtidig med at tildelingen af turnuspladser bliver elektronisk. Hvis det bliver gennemført, vil udgangspunktet fortsat være lodtrækning, men nu kun inden for regionen og med mulighed for at se de konkrete ledige turnussteder, når man vælger. Altså what you see, is what you get, frem for gætterier om andres turnusvalg og -ønsker.

Hot or not

En moderne tillidsrepræsentant er ikke en »brokkerøv«, men en konfliktløser og sparringspartner for ledelsen og de yngre læger på afdelingen. En nøgleperson i arbejdet med at få samarbejde og lægekultur til at trives på afdelingen. De sidste år har Yngre Læger arbejdet med at udvide tillidsrepræsentanternes værktøjskasse bl.a. med »Tips på nettet« og en målrettet kursuspakke. Godt 400 kursusforløb er det blevet til det sidste år, men der er stadig brug for flere kompetente lokale kræfter til at kæmpe yngre lægers sag. Derfor er der nu sat fokus på at markedsføre TR-rollen og de fordele, der kan følge med fx forhandlingserfaring, netværk og lederkompetencer - og så er det jo sjovt oven i købet.

Fremtidens Lægeforening - samarbejde og service

I forlængelse af medlemsundersøgelsen fra 2003 har Yngre Læger i april og august inviteret til fokusgruppeinterview om medlemmernes ønsker og behov - nu og i fremtiden. Og hvad er det så, medlemmerne efterspørger?

En synlig og stærk forening, der kan sikre - og udtaler sig med udgangspunkt i - lægefagligheden. En nærværende forening, der fungerer som sparringspartner og er aktiv over for den enkelte læge. Synlighed både udadtil med en skarpere profil i medierne og sundhedsvæsenet, og indadtil så det er klart, hvad foreningen tilbyder det enkelte medlem. Synligheden skabes ved, at lægerne står sammen - ikke kun i de enkelte delforeninger, men også på tværs af søjlerne. En stærk og samlet forening vil i langt højere grad kunne markere sig sundhedspolitisk og sikre lægerne de bedste arbejds- og lønforhold.

Ønsket om samarbejde har forplantet sig til Lægeforeningen. Sidste år handlede det meget om samarbejdet med lægekredsforeningerne - det fortsætter selvfølgelig.

I år handler det også om samarbejdet i Domus Medica - mellem søjlerne og sekretariaterne. Der er bl.a. sat et større organisationsudviklingsprojekt kaldet Consensus i søen. Consensus er mundet ud i en række konkrete samarbejdsprojekter på tværs af foreningerne omkring fælles journal, nyt materiale til nye medlemmer og erfa-grupper, der skal højne kvaliteten af medlemsbetjeningen. Consensus omfatter også en vision, hvor det bl.a. hedder: »Vi skal samarbejde og dele vores viden til fælles bedste.«

Et af de steder, hvor samarbejdet og det fælles bliver meget synligt, er på nettet. Senest fra Lægemødet 2005 vil alle medlemmer få én fælles indgang til den samlede Lægeforening på nettet. Samtidig bliver netservicen mere målrettet, idet systemet bliver personificeret, og medlemmerne får mulighed for at lave deres egen side, der opfylder præcis deres aktuelle behov. Adressen er: www.læger.dk

Sund selvtillid - også de næste hundrede år

Yngre Læger fylder 100 år i år, og i den anledning er bogen »Mellem kald og kamp« blevet til. Det er ikke en historiebog i gængs forstand, men en bog med udpluk af de begivenheder, der har gjort yngre læger og Yngre Læger til det, de er i dag.

Jubilæet bliver også fejret med et symposium, hvor yngre læge-stjernehjerner viser nye veje, en re ception og forhåbentlig en masse lokale aktiviteter. Plus nogle overraskelser, som vi ikke kan løfte sløret for her. Alle yngre læger er velkomne til symposiet og receptionen den 25. november.

Optakten til jubilæet kunne allerede ses den 1. marts, hvor Yngre Læger fik en tiltrængt ny grafisk profil og et nyt logo. Det nye logo visualiserer, at fokus er på yngre læger og ikke på foreningen. I samme ombæring måtte forkortelsen FAYL også lade livet. I daglig tale hedder vi Yngre Læger og i en snæver vending YL.

- og nej, vi har ikke glemt kampen!

I 2004 har Yngre Læger bl.a. rejst en voldgiftsag over for H:S om fortolkning af fællesvagtsbestemmelserne i forbindelse med en sag på H:S Rigshospitalets epidemiklinik og skadestuen. Yngre Læger fik ret i alle punkter, og H:S Rigshospitalet blev idømt en bod på kr. 200.000.