Skip to main content

Stillingsbanken og Ugeskriftet

Jesper Poulsen

2. nov. 2005
3 min.

Efter ugers problemer og frustrationer med at overskue det danske jobmarked for læger, er stillingsbanken.dk i Ugeskrift for Læger genetableret som det forum, hvor Lægeforeningens medlemmer får et fuldstændigt overblik over vacancerne. Det sker takket være en aftale med Amtsrådsforeningen om, at Lægeforeningen får adgang til de annoncer, der er indrykket i amternes database, således at der sker en fælles visning af stillingsannoncerne på lægejob.dk og stillingsbanken.dk.

Vi glæder os på vores medlemmers vegne meget over den forståelse, der er opnået mellem Amtsrådsforening og Lægeforening. Blot kunne vi have ønsket os, at denne forståelse kunne være opnået, før amterne lancerede deres database. Det havde sparet mange for unødige frustrationer. Til gengæld rækker det nye arrangement omkring stillingsmarkedet på flere måder ind i fremtiden. Den fælles visning kan opfattes som et af de første elementer i den offentlige sundhedsportal, som med tiden skal etableres, og det illustrerer godt perspektiverne i netportalen. Den skal etableres med »rum« for lægen, for patienten og for myndighederne, hvor lægens rum vil indeholde bl.a. servicer som stillingsmarkedet og med den elektroniske patientjournal som det måske vigtigste element.

For Lægeforeningen betyder det, at et væsentligt aktiv er blevet genetableret. Overblikket over, hvad markedet kan tilbyde af interessante beskæftigelsesmuligheder, har altid været en vigtig medlemsservice. Det har også til alle tider været blandt det mest sete i Ugeskriftet. Rygtet siger, at mange læger starter med at se Ugeskriftet bagfra, og det er velkendt, at denne »spontanlæsning« er meget vigtig for at få kvalificerede ansøgere til lægestillinger, og det vil for arbejdgiverne sige en bred rekruttering til de mere specialiserede stillinger. Den fuldstændige genetablering af dette marked forudsætter dog, at en væsentlig del af annoncerne igen kommer på tryk. Markedets behov vil være afgørende for, om dette sker.

Reetableringen af stillingsbanken som netversion, og sammenhængen med den kommende offentlige portal, er også en del af lægernes elektroniske fremtid. Hovedbestyrelsen har til Lægemødet 2002 fremlagt sine visioner for fremtidens Ugeskrift, hvor kombinationen og synergien mellem det trykte Ugeskrift og en elektronisk version på Internettet, er en hovedhjørnesten. Vi har i vore nabolande set, hvordan det er muligt at opdyrke de bedste sider ved de to former for publicering, og vi skylder vores medlemmer ikke at forsømme disse muligheder. I oplæg til budget for 2003 er de væsentligste nedskæringer sket i DADL's drift og organisation, mens Ugeskriftet kun berøres i mindre grad. Det er udtryk for, at Ugeskrift for Læger fortsat vil være et højt prioriteret satsningsområde for Lægeforeningen.

Den videnskabelige del vil ikke blive påført nævneværdige besparelser. Den øvrige del af Ugeskriftet vil blive skåret ned med en fjerdedel, men samtidig foreslår Hovedbestyrelsen, at der sker en integration af de fire nuværende sektioner med søjlestof, reportage og debat. Det vil betyde en strammere redigering og mindre forekomst af gentagelser eller overlappende artikler. En samlet redigering af den ikkevidenskabelige del af Ugeskriftet vil betyde et mindre volumen, uden at det nødvendigvis betyder mindre indhold. HB foreslår, at ansvaret for sammenhængen i Ugeskriftet, herunder koordineringen af den trykte og elektroniske version, lægges i hænderne på en ugeskriftschef, der sammen med søjleredaktørerne skal lave et nyt og bedre Ugeskrift. Den største udfordring bliver at udvikle den elektroniske version med sit eget liv og egne klare kvaliteter. Men Lægeforeningen er indstillet på at tage denne udfordring, hvad oplæg til budget og struktur er udtryk for.