Skip to main content

Stjerner faret til himmels

Journalist Christian Andersen, ufl@dadl.dk

6. nov. 2006
2 min.

Labour-regeringen indførte i 2001, som det første og hidtil eneste europæiske land, stjerner til sygehuse og afdelinger, tre stjerner til duksene og nul til dumpekandidaterne.

Samtlige sygehuse og afdelinger i England fik frem til sommeren 2005 en årlig stjernedeklaration, alt efter om sygehusene overholdt en række servicemål, fx ventetider, effektivitet, patientsikkerhed og hygiejne. Kvaliteten af behandlingen blev også målt efter stjernemålestokken, dog kun i begrænset omfang.

Men stjernesystemet faldt sidste år på grund af vedvarende kritik fra ikke mindst den engelske lægeforening, British Medical Association. Økonomiske og organisatoriske forhindringer var også med til at fælde det forkætrede rating-system.

Kritikken gik på, at bedømmelsesgrundlaget var for upræcist, og systemet med evaluering med stjerner kunne ikke bruges til at forbedre kvaliteten. Endnu har ingen undersøgelser således påvist, at kvaliteten af behandlingerne blev højnet på grund af stjernerne.

Dog tilskriver forfatterne bag en undersøgelse fra London School of Economics, professorerne Gwyn Bevan og Christopher Hood, stjernesystemet en positiv indflydelse på forkortelsen af ventelisterne.

Bevan og Hood mener, at stjernerne er skyld i, at ventetiden i skadestuerne er bragt markant ned. I 2002 ventede 23 procent af alle patienter mere end fire timer på at blive tilset. To år senere var det kun fem procent.

Undersøgelsen fra London School of Economics stiller dog spørgsmål ved holdbarheden og kvaliteten af det store fald i ventetider i skadestuerne, for stjernesystemet har ført til et større spil for galleriet fra hospitalsledelsernes side. Personale fra andre dele af sygehuset blev således midlertidigt flyttet til skadestuen med det resultat, at andre behandlingsområder end de stjerneegnede blev nedprioriteret.

Englænderne har opgivet stjernerne men ikke en ambitiøs kvalitetsevaluering. Fremover skal alle sygehuse gennemgå en årlig selvevaluering overvåget af Healthcare Commission (www.healthcarecommission.org.uk/homepage.cfm), som er en uafhængig instans under det offentlige sundhedsvæsen, National Health Service.