Skip to main content

Stjerner i det himmelblå

Jesper Poulsen

2. nov. 2005
3 min.

2003 bliver året, hvor Lægeforeningen sætter sin egen fremtid på dagsordenen. Processen blev startet på Lægemødet sidste år. Ved slutningen af 2002 kom kredsforeningerne med deres indspark, og i begyndelsen af det nye år tager hovedfor-eningerne fat på processen. Trukket af ændrede holdninger i samfundet, ændrede løn- og overenskomststrukturer og optræk til en kommunalreform er det nødvendigt at overveje, hvordan vi sikrer, at Lægeforeningen som interesseorganisation fortsat dækker medlemmernes behov bedst muligt. Derunder, hvordan vi sikrer vores indflydelse under nye strukturer. Det kan kræve ændringer både af Foreningens centrale og decentrale struktur.

Men vi ønsker ikke forandring for forandringens skyld eller alene for at gøre det billigere for medlemmerne. Forandringerne må gerne føre til et lavere kontingent, men det helt afgørende er, at vi også kan fastholde den indflydelse, som Lægeforeningen har. Berlingske Tidendes Nyheds Magasin, BNY, kunne i december fortælle os, at Den Almindelige Danske Lægeforening er placeret som nummer otte på en liste over Danmarks mest indflydelsesrige organisationer. Foran organisationer som Danmarks Rederiforening (9) og Amtsrådsforeningen (10). Åndsfæller som fx Dansk Sygeplejeråd, Kræftens Bekæmpelse og AC havde placeringer som henholdsvis nr. 20, 21 og 23. Det placerer ifølge denne måling Lægeforeningen som den mest indflydelsesrige spiller på sundhedsområdet.

Nu skal den slags målinger altid tages med et gran salt. BNY har bedt 530 samfundsforskere vurdere 34 organisationer mht. magt, synlighed, troværdighed og frontfigurens gennemslagskraft på en skala fra et til syv. Deraf har de 103 svaret, og det fremgår ikke, om det er en repræsentativ fordeling. Desuden har man indsamlet oplysninger om organisationernes repræsentation i råd, udvalg etc. BNY har fundet frem til, at Lægeforeningen er repræsenteret i ét udvalg, og det må nok siges at være lidt af en underdrivelse. Alligevel placeres Lægeforeningen altså i top ti, og det er vurderingen, at vi fortsat vil være der om fem år. Skulle vi i anledning af nytåret sige et lille amen her.

Det mest interessante er nok de klare tendenser i målingen, der viser et meget markant skifte i de danske magtstrukturer. Det »røde Danmark«, de klassiske fagforeninger, har i meget stort omfang mistet indflydelse, mens det er erhvervslivets organisationer, der kaldes »det blå Danmark«, der har sat sig på magten. Stjernerne i det blå er industriens og finanssektorens organisationer, der med Dansk Industri i spidsen topper listen. LO og Dansk Metal er ganske vist stadig med i top ti, men de vurderes i målingen til en fortsat deroute. Interesseorganisationer med snævrere fokus, som fx Ældre Sagen og Kræftens Bekæmpelse, spås støt stigende indflydelse, med de konsekvenser det måtte have for bl.a. sundhedsområdet.

Interessant er også, hvad der ifølge undersøgelsen betinger de stærkeste or-ganisationers succes. Det er: »professionel ledelse, dygtige sagsbehandlere, som producerer viden, effektivt lobbyarbejde og bevidst satsning på topprofessionelt medieberedskab, som skaber en klar profil i massemedierne og offentligheden«. Endelig er det også som et af fremtidens succeskriterier en stærk repræsentation ved beslutningscentret i EU. Det er med andre ord den gennemprofessionelle og videnbaserede organisation, der sætter dagsordenen for morgendagen. Det er godt at have stående i margin ved det videre arbejde med Lægeforeningens struktur, for nok sidder Lægeforeningens stjerne i dag smukt i det himmelblå, men førerfeltet udgøres af erhvervslivets veltrimmede organisationer, og de lægger stadig større afstand til forfølgerne. Se i øvrigt undersøgelsen på www. laegeforeningen.dk.